A magyarok többsége új építésű ingatlant vásárolna!

2018-01-15

A 2018 januárjában végzett felmérések szerint Magyarországon az utóbbi időben megnőtt a téglából épült új és újszerű ingatlanok iránti érdeklődés. Az ingatlanárak már lassan harmadik éve folyamatosan nőnek Közép-és Nyugat-Magyarországon belül, illetve a fővárosban és a környékén levő kisvárosokban. Ennek az árnövekedésnek a kiváltó oka az alacsony lakáshitel kamatok mellett a Családi Otthonteremtési Kedvezmény is, amely anyagi támogatást nyújt ingatlan vásárlása, vagy építése esetén gyermekszámtól függően. A CSOK által nyújtott anyagi támogatás miatt az eladók felemelték az eladni kívánt ingatlanuk árát, amely most már az elmúlt évek becslései szerint Magyarországon 7% körüli, de Budapesten és Budapest külvárosaiban akár 10-15%-os drágulást jelent. Az áremelkedések a béremeléseknek is köszönhetőek, hiszen emiatt már többen megengedhetnék maguknak, hogy ingatlant vásároljanak saját, vagy esetleg befektetési célra.


A friss felmérések ugyanakkor azt is mutatják, hogy a rendkívül magas lakásárak miatt valószínű, hogy egyre többen fognak érdeklődni az olcsóbb külkerületi kertes házak, lakások iránt. A felmérések szerint Magyarországon az ingatlant vásárlók körében 50% az új és újszerű ingatlanokat keresi, 18% vásárolna jó állapotú, 20% pedig felújított otthont és 12% közepes állapotút vagy felújítandó ingatlant keres magának.

A felmérések arra is kitérnek, hogy milyen típusú otthont keresnek manapság a magyarok. Jelenleg, a vásárlásra készülők körében többen érdeklődnek a lakások iránt (65%), míg a kertes házak, házrészek iránti érdeklődés jóval alacsonyabb (30%). 2% keres nyaralót magának, 2% építési telket és 1% garázst.

 

Várhatóan, a következő 2-3 évben meg fog nőni a kertes házak iránti érdeklődés, hiszen a lakásárak egyre megfizethetetlenebbé válnak, és egyre többen fognak inkább kertes házat, sorházat vásárolni Budapest külső kerületeiben, közeli városaiban. A nyaralók ára is emelkedhet, főleg a Balaton közelében lévőké, hiszen ezek egy része közel fekszik a nagy iparvárosokhoz, és nem ritkán teljesítik az állandó lakás összes feltételét és olcsóbban megvásárolhatóak, mint egy fővárosi, vagy nagyvárosi központban lévő lakás.

A felmérések arra is kitértek, hogy milyen építésű ingatlanokat vásárolnának meg szívesen a magyarok 2018-ban. Egyértelműen a tégla a legnépszerűbb építési anyag (67%), amíg a panel iránti érdeklődés 15%. 10% alatti aránnyal rendelkeznek a zsalu, könnyűszerkezetes, kő és fa alapanyagból épített házak.

A felmérést kitöltők körében a résztvevők 84%-a tervezi, hogy kiköltözik abból az ingatlanból ahol jelenleg él, 28% jelenleg is keresi az új otthonát, míg 27%-uk a következő években tervezi az ingatlanvásárlást és elköltözést.


hirdetés


CSOK hatása

A Családi Otthonteremtési Kedvezmény hatására megnőtt a 75 négyzetméteres, és az ennél nagyobb alapterületű ingatlanok iránti, kereslet. A drágább típusú ingatlanok körében is érzékelhető az áremelkedés. A 12 és 20 millió forint közötti ingatlanoknak 2%-kal, a 20-35 millió forintos otthonoknak 5%-kal nőtt a kereslete, valamint egyre többen keresnek rá a lakóparki lakásokra, melyek keresettsége szintén a CSOK kiterjesztésének időszakában (2015-2016) ugrott meg.

Az ingatlanok vásárlása az utóbbi időben szinte trendszerűvé vált, de az elmondható, hogy év közben is van egyfajta szezonalitása. Például télen csendesebb, augusztusban pedig aktívabb a tranzakciók szempontjából.