A magyarok többsége új építésű ingatlant vásárolna!

  2018. január 15.

A 2018 januárjában végzett felmérések szerint Magyarországon az utóbbi időben megnőtt a téglából épült új és újszerű ingatlanok iránti érdeklődés. Az ingatlanárak már lassan harmadik éve folyamatosan nőnek Közép-és Nyugat-Magyarországon belül, illetve a fővárosban és a környékén levő kisvárosokban. Ennek az árnövekedésnek a kiváltó oka az alacsony lakáshitel kamatok mellett, a Családi Otthonteremtési Kedvezmény, amely anyagi támogatást nyújt ingatlan vásárlása, vagy építése esetén a családoknak gyermekszámtól függően. A CSOK által nyújtott anyagi támogatás miatt az eladók felemelték az eladni kívánt ingatlanuk árát, amely mostanra az elmúlt évek becslései szerint Magyarországon 7% körüliBudapesten és Budapest külvárosaiban akár 10-15%-os drágulást jelent. Az áremelkedések a béremeléseknek is köszönhetőek, hiszen emiatt már többen megengedhetik maguknak, hogy ingatlant vásároljanak saját, vagy esetleg befektetési célra.


A friss felmérések ugyanakkor azt is mutatják, hogy a rendkívül magas lakásárak miatt valószínű, hogy egyre többen fognak érdeklődni az olcsóbb külkerületi kertes házak, lakások iránt. Felmérések szerint Magyarországon az ingatlanvásárlók körében 50% az új és újszerű ingatlanokat keresi, 18% vásárolna jó állapotú otthont, 20% felújítottat, 12% pedig közepes állapotú vagy felújítandó ingatlant keres magának.

A felmérések arra is kitérnek, hogy milyen típusú otthont keresnek manapság a magyarok. Jelenleg, a vásárlásra készülők körében többen érdeklődnek a lakások iránt (65%), míg a kertes házak, házrészek iránti érdeklődés jóval alacsonyabb (30%). 2% keres nyaralót magának, 2% építési telket és 1% garázst.

 

Várhatóan, a következő 2-3 évben meg fog nőni a kertes házak iránti érdeklődés, hiszen a lakásárak egyre megfizethetetlenebbé válnak, és egyre többen fognak inkább kertes házat, sorházat vásárolni Budapest külső kerületeiben, illetve a közeli városokban. A nyaralók ára is emelkedhet, főleg a Balaton közelében lévőké, hiszen ezek egy része közel fekszik a nagy iparvárosokhoz, és nem ritkán teljesítik az állandó lakás összes feltételét és olcsóbban megvásárolhatóak, mint egy fővárosi, vagy nagyvárosi központban lévő lakás.

A felmérésekből az is kiderül, hogy milyen építésű ingatlanokat vásárolnának meg szívesen a magyarok 2018-ban. Egyértelműen a tégla a legnépszerűbb építési anyag (67%), amíg a panel iránti érdeklődés 15%. 10% alatti aránnyal rendelkeznek a zsalu, könnyűszerkezetes, kő és fa alapanyagból épített házak.

A felmérést kitöltők körében a résztvevők 84%-a tervezi, hogy kiköltözik abból az ingatlanból ahol jelenleg él, 28% jelenleg is keresi az új otthonát, míg 27%-uk a következő években tervezi az ingatlanvásárlást és elköltözést.


CSOK hatása

A Családi Otthonteremtési Kedvezmény hatására megnőtt a 75 négyzetméteres, és az ennél nagyobb alapterületű ingatlanok iránti, kereslet. A drágább típusú ingatlanok körében is érzékelhető az áremelkedés. A 12 és 20 millió forint közötti ingatlanokra 2%-kal, a 20-35 millió forintos otthonokra 5%-kal nőtt meg a kereslet, valamint egyre többen nézegetik a lakóparki lakásokat, melyek keresettsége szintén a CSOK kiterjesztésének időszakában (2015-2016) ugrott meg.


hirdetés

Az ingatlanok vásárlása az utóbbi időben szinte trendszerűvé vált. Elmondható, hogy év közben is van egyfajta szezonalitása, például télen csendesebb, nyáron pedig aktívabb a tranzakciók szempontjából.

 

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...