Államilag támogatott lakáshitel

  2017. július 14.

Az ingatlanárak folyamatos emelkedése már évek óta tart, és 2017 júliusától újabb 10-20%-os növekedés várható. De nem csak a lakásárak, az albérleti díjak is jelentősen emelkednek, lassan már elérik a budapesti albérleti díjak a magyar átlag munkabér szintjét. Emiatt is döntenek sokan úgy, hogy albérlet helyett inkább lakást vásárolnak hitelből, és a saját otthonuk árát törlesztik, nem más zsebébe teszik pénzüket. Ez kiváló megoldás lehet, hiszen napjainkban alacsony kamatú lakáshitelekkel találkozhatunk. Ha gyermeket nevel, akkor érdemes élni a 20 évig államilag támogatott lakáshitellel, amely új lakás vásárlására, építésére, és korszerűsítésére használható fel. Hitelt fel lehet venni akár 25 évre is, viszont a támogatás csak a törlesztés első 20 évében jár. 

 

Államilag támogatott lakáshitel

A támogatásra való jogosultság megállapítása a hitelintézet feladata. Mértékét új lakás vásárlása esetén az adásvételi szerződéstől számított 120 napon belül, építés esetén a használatbavételi engedély kiadása előtt, lakásfelújítás esetén a hitelcél megvalósulása előtt kell kérni a banktól.

Igénybevétel feltételei: 

Új lakás építése, vásárlása esetén fiatal (legfeljebb 1 gyermeket nevelő, 35 év alatt) vagy több gyermekes támogatott személy, lakás korszerűsítésére pedig nagykorú (45 év alatt) személy igényelheti a kamattámogatott lakáshitelt. 

Fontos tudni, hogy a támogatás nem vehető igénybe, ha a kérvényezőnek más lakástulajdona, állandó lakáshasználati joga, vagy lízingbe vett lakása van, illetve önkormányzati tulajdonban lévő, vagy szolgálati jogviszonyhoz kötött lakásbérleti joga van. Továbbá, ha másik államilag támogatott kölcsönnel rendelkezik, illetve nem lehet az eladó a vevő közeli hozzátartozója.


hirdetés

A megvásárolni kívánt lakásérték határa Budapesten és a megyei jogú városokban 25 millió forint, más településeken pedig 20 millió forint. A kamattámogatott hitel összege nem érheti el a 12,5 millió forintot ha 25 millió forintig vásárol ingatlant, és a 10 millió forintot 20 millió forint alatti ingatlan esetén.

A kamattámogatott hitel addig jár, amíg az igénylő be nem tölti a 45. életévét. A támogatás mértéke 2 gyermek nevelése esetén 52%, 3 gyermek nevelése esetén 55%, 4 gyermek nevelése esetén 59%, 5 gyermek nevelése esetén 64%, 6 vagy több gyermek nevelése esetén pedig 70%. Egy gyermek nevelése esetén a szülőnek 35 éves koráig 50%-os kamatot kell fizetnie. 

 

 

 

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...