A CSOK-hitel legfőbb előnyei

  2020. március 21.

Az MNB adatai alapján 2019 utolsó negyedévében az összes újonnan felvett lakáshitel 23%-a CSOK-hitel volt. Ez annak köszönhető, hogy a jogosultak igen nagy kedvezményekhez juthatnak általa. Nyilván vannak bizonyos követelmények, melyeknek eleget kell tenni. Ezek közül a legfontosabbak: kizárólag házasok igényelhetik, a pár hölgy tagja 18-40 év közötti lehet, nem lehet egyik félnek sem NAV tartozása, a házaspár legalább egyik tagjának 3 éves TB jogviszonnyal kell rendelkeznie maximum 30 napos megszakítással. Cikkünkben összegyűjtöttük mik a CSOK-hitel legfőbb előnyei.

 


hirdetés

CSOK-hitel legfőbb előnyei:

  • Fix kamat a futamidő végéig: CSOK-hitel maximális futamideje 25 év, kamata pedig a futamidő végéig fix. Az így felvehető legmagasabb összeg 2 gyermek esetén 10 millió forint, 3 gyermek esetén pedig 15 millió forint. A fix kamatot az állam garantálja a családoknak.
  • Kamattámogatás: A CSOK-hitel kamata a futamidő végéig fix, mértéke 3%. Egyedül a rövid kamatperiódusú kölcsönökkel veheti fel a versenyt. A CSOK-hitelesek kb. 3,3 millió forinttal járnak jobban a végig fix kamatozású piaci hitellel rendelkezőkhöz képest, a rövid kamatperiódusú konstrukcióknál pedig kb. 800 000 forinttal kedvezőbben fizethetik vissza a tartozást, amennyiben a jövőben nem drágulnak a kamatok.
  • Bankok közötti különbség: A CSOK-hitelek kamata államilag szabályozott, így a bankokban a THM-ek közötti minimális eltéréseket csak az egyéb díjak okozhatják. Ezáltal a legolcsóbb és legdrágább CSOK-hitelek teljes visszafizetendő összegei közötti különbség nem éri el a 200 ezer forintot.
  • Az alacsony jövedelműeknek is kedvező: A piaci hitelek kamatairól általánosságban elmondható, hogy annál alacsonyabbról indulnak, minél rövidebb kamatperiódust választ az igénylő. Ugyanakkor a JTM korlátjának értelmében a gyakran változó kamatozású hitelek felvevői csak a jövedelmük 25-30%-áig adósodhatnak el. Így az alacsony jövedelműek tulajdonképpen csak magas kamatköltségek mellett vehetnek fel kölcsönt. Ahhoz, hogy a törlesztőrészlet beleférjen a jövedelmükbe, vagy hosszabb futamidőre kell kitolniuk a változó kamatozású ügyletet, vagy kénytelenek hosszabb távon rögzített kamatozást választani. Ezzel szemben a CSOK-hitel a futamidő végéig rögzített kamatozású, így a jövedelem akár 50%-ig is terhelhetővé válik.
  • A meglévő gyermekek is számítanak: A CSOK-hitel nem csak a vállalt, hanem a már meglévő gyermekekre is igénybe vehető. Ennek köszönhetően azok a családok is jogosultak lehetnek erre a kamattámogatott hitelkonstrukcióra, akik már nem terveznek további gyermekeket.
  • A bankok is jól járnak vele: A CSOK-hitelek teljes ügyleti kamata 4,55%, ami úgy oszlik el, hogy 3%-ot fizet az ügyfél, 1,55%-ot pedig az állam. A kölcsön ebből a szempontból 5 éves kamatperiódusúként van kezelve, aminek jelentősége, hogy a kamatkörnyezet változása esetén az állam által fizetett kamat is módosulhat. Jelenleg az 5 éves kamatrögzítésű piaci hitelek 3% körüli kamattal is elérhetőek, tehát a bankok ugyanakkora forrásköltség mellett a CSOK-hitelt jóval magasabb kamatért tudják folyósítani.

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...