Néhány dolog, amit sokan nem tudnak a CSOK-ról!

  2019. december 22.

Sok nagycsaládos vette igénybe a CSOK-ot (Családi Otthonteremtési Kedvezmény), mert ez igen jó anyagi támogatást nyújt nekik. Természetesen ingyen nem adják a támogatást, néhány kritériumnak meg kell felelni. Ezek közül a legfontosabbak: kizárólag házasok igényelhetik, a pár hölgy tagja 18-40 év közötti lehet, nem lehet egyik félnek sem NAV tartozása, a házaspár legalább egyik tagjának 3 éves TB jogviszonnyal kell rendelkeznie maximum 30 napos megszakítással. Van azonban néhány dolog, amit sokan nem tudnak a CSOK-ról! Például, hogy a kormány által meghatározott úgynevezett preferált településeken kizárólag falusi CSOK vehető igénybe, vagy ha az előnyösebb, választhatják a normál CSOK-ot is.

A falusi CSOK a CSOK egy speciális típusa, ami tanyák és meghatározott kistelepüléseken jelent komoly támogatást egy felújítandó vagy korszerűsítendő ingatlan megvásárlásához, valamint egy meglévő lakás bővítéséhez, korszerűsítéséhez. A falusi CSOK két legfontosabb megkötése:

 • Kizárólag használt ingatlanhoz igényelhető.
 • Vásárlásra a támogatás maximum 50%-a fordítható, a többit felújításra és/vagy korszerűsítésre kell költeni.

 

A megkötésekért cserébe persze vannak plusz előnyök is:

 • Magasabb támogatási összeg igényelhető, mint a használt lakásos normál CSOK-nál.
 • Meglévő ingatlan korszerűsítésére is igényelhető pénz, míg a normál CSOK-nál mindenképp új lakáscél kell.
 • Nem lakható ingatlanra is igényelhető azzal a kikötéssel, hogy a korszerűsítés végeztével meg kell felelnie a lakhatóság feltételeinek.

A falusi CSOK összege vásárlás és egyidejűleg bővítés/korszerűsítés esetén:

 • 1 gyermek: 600 ezer Ft
 • 2 gyermek: 2,6 millió Ft
 • 3 vagy több gyermek: 10 millió Ft

A falusi CSOK összege meglévő lakás bővítés/korszerűsítés esetén:


hirdetés
 • 1 gyermek: 300 ezer Ft
 • 2 gyermek: 1,3 millió Ft
 • 3 vagy több gyermek 5 millió Ft

 

Aki a kormányhatározatban meghatározott települések valamelyikén venne újépítésű ingatlant, vagy építkezne, a család választhat, hogy CSOK-ot vagy falusi CSOK-ot vesz igénybe. Vagyis, ha újépítésű ingatlant vásárolnának, építkeznének, vagy csak kizárólag vásárlásra fordítanák a támogatást, akkor választhatják a normál CSOK-ot is.

 

Nézzünk két példát arra az esetre, ha egy család CSOK-ból vásárolna, majd falusi CSOK-ból újítana fel és korszerűsítene egy ingatlant. Amennyiben a család lakható állapotú használt lakóházat vásárolna az egyik preferált kistelepülésen 2 meglévő gyermekkel, akkor érdemes először a normál CSOK-ot választaniuk, ami 1 430 000 Ft vissza nem térítendő támogatás. Később ugyanennek ingatlannak a korszerűsítésére/bővítésére megigényelhető a falusi CSOK is, ami ebben az esetben további 1,3 millió Ft.

A második példa szerint, ha egy család 2 gyermekére egy ingatlan megvásárlásához igénybe vette a CSOK-ot, majd később vidékre költöznek, ahol házat vásárolnának, akkor is szóba jöhet még a falusi CSOK. Ám ebben ez esetben a korábbi támogatási összeget 1 430 000 Ft le kell vonni a falusi CSOK összegéből 2 600 000 Ft, vagy 1 170 000 Ft-ra lesz jogosult a család, aminek a fele fordítható vásárlásra.

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...