Használt lakásra is igényelhető a CSOK július 1-től!

  2019. május 14.

Számos kedvező változás lépett életbe a családtámogatásokban. A megújuló CSOK-ról is már többet tudhatunk. Kedvező változást hoz például a használt lakást vásárló családoknak. Július 1-től már használt lakás vásárlására is igényelhető a CSOK mellé felvehető kamattámogatott kölcsön, amely két gyermek esetén 10 millió, három gyermek esetén 15 millió forint.

 

Július 1. után használt lakás vagy ház vásárlására is felhasználható az állami támogatású, maximum 3%-os fix kamatú, akár 15 millió Ft összegű CSOK hitel. Ez azért kedvező, mert összehasonlítva egy 20 éves futamidejű piaci hitellel, 4,7 millió Ft a különbség a teljes futamidő alatt, vagyis ennyivel kevesebbet kell visszafizetni.

Valószínűsíthető, hogy az ingatlanok ára a CSOK hitel bővítésével tovább fog emelkedni, mert az olcsóbb hitel még több vásárlót vonz majd. Ezért, ha valaki ingatlanvásárlás előtt áll, érdemes minél előbb szerződni egy lakásra, mert mostanság kedvezőbb áron juthat hozzá, mint 1-2 év múlva, ami milliós pénzügyi előnyt jelenthet.


hirdetés

 

Július 1-től, nem csak az változik, hogy használt lakásra is igényelhető a CSOK, hanem a JTM korlátban is lesz változás. Lakáshitel esetében a törlesztőrészlet nem lehet magasabb a havi nettó bér 25%-ánál, 400 ezer forintos jövedelem alatt, afölötti jövedelem esetén pedig 30% a korlát. A fix törlesztőrészletet öt és tíz év közötti ideig biztosító lakáshiteleknél pedig 35, illetve 40% a limit. Az 50 és 60%-os limit csak a minimum tíz évig vagy a futamidő végéig fix törlesztőrészletű lakáshitelekre vonatkozik. A JTM rendelet 2019. július 1-jétől 500 ezer forint havi jövedelem esetén teszi lehetővé a jelenlegi 400 ezer helyett. Vagyis ugyanakkora hiteltörlesztőhöz nagyobb nettó jövedelmet kell majd igazolni a hitelt nyújtó intézmény felé. Ez megint csak azt igazolja, hogy minél előbb érdemes belevágni a lakásvásárlásba, mert előfordulhat, hogy miközben július 1. előtt megkap valaki egy adott hitelt a jövedelme alapján, utána pedig már nem.

 

Használt lakásra is igényelhető a CSOK július 1-től! Amire érdemes figyelni!

Határidő

  • Használt vagy újépítésű ingatlan vásárlásakor: Az adásvételi szerződés megkötését követő 180 napon belül kell a CSOK igényt benyújtani a kiválasztott hitelintézetnél.
  • Építésiengedély-köteles használt ingatlan bővítése esetén: A használatbavételi engedély kiadását vagy a használatbavétel tudomásulvételét megelőzően kell benyújtani az igénylést.
  • Építésnél: A használatbavételi engedély kiadását vagy a használatbavétel tudomásulvételét megelőzően, vagy egyszerű bejelentéshez kötött építési tevékenység esetén a felépítés megtörténtét tanúsító hatósági bizonyítvány kiállítását megelőzően kell az igénylést beadni.

 

Fizetés ütemezése

A CSOK csak az aktuális lakásvásárlásra igényelhető, már megvalósult lakáscélra nem. Vagyis a használt lakás adásvételi szerződését meg lehet kötni július 1. előtt, és az igénylés beadására ezt követően még 180 nap van. Fontos, hogy a vissza nem térítendő CSOK támogatás illetve a kedvezményes CSOK hitel kizárólag ingatlanvásárlására használható fel.

 

Fizetési határidő

A támogatásokból (CSOK+CSOK hitel) kifizetett utolsó vételárrészlet fizetési határidejének meghatározásakor figyeljen arra, hogy a támogatásra való jogosultság elbírálása akár 30 napig is eltarthat, illetve a támogatási szerződés aláírása és a pénz folyósítása is beletelhet néhány napba.

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...