A jövedelem hány százaléka terhelhető hitellel?

2018. november 29.

A hitelezési piac szárnyra kapott, így a bankok dúskálnak az ügyletekben. Nem árt, ha az ügyfelek is sokkal tudatosabbak és felkészültebbek egy hitelfelvételkor, mert ezzel gyorsíthatják az ügymenetet. Hiteligényléskor meg kell felelni az általános feltételeknek, ami vonatkozik a dokumentumokra, életkorra, munkaviszonyra, jövedelemre, jelzáloghitel esetén pedig a fedezetre is.

A 32/2014. (IX. 10.) MNB rendelet a jövedelemarányos törlesztőrészlet és a hitelfedezeti arányok szabályozásáról szól, ami alól egyetlen hitelt közvetítő és folyósító szervezet sem térhet ki. A JTM alapja minden esetben az igazolt havi nettó jövedelem. A vizsgálat során az adóstársak jövedelme és meglévő hiteleinek a törlesztése összesítve értendő. A jövedelemigazolás nem lehet 30 napnál régebbi.

Az igazolás lehet:

  • munkáltatói
  • állami adóhatóság által kiállított
  • magyar vagy külföldi állam ellátást folyósító szerve által kiállított, ügyfél nyilatkozata és az átutalás jogcíme alapján az ügyfél fizetési számlájára érkező bére, nyugdíja, a magyar vagy külföldi állam által folyósított rendszeres ellátás összege, amelyek után az előírt közterhek levonásra kerültek az ügyfél tudomása szerint a bíróságnak a megállapításról, vagy jóváhagyásról szóló döntése alapján házastársi tartásdíj vagy üzletszerűen végzett járadékszolgáltatást nyújtó szervezet által igazolt rendszeres járadék

 

A jövedelem hány százaléka terhelhető hitellel? Fedezetlen személyi kölcsön esetében 

A JTM alkalmazásával a következőképpen történik a jövedelem terhelhetősége fedezetlen személyi kölcsön esetében. Amennyiben a hitelfelvevők igazolt havi nettó jövedelme 400.000 Ft alatt van, akkor az esetlegesen már meglévő és az új hitel együttes törlesztőrészlete nem lehet több az igazolt jövedelem 50%-ánál, 400.000 Ft-ot meghaladó jövedelem esetén pedig a 60%-ánál. A jövedelmek és az adósságterhek több adóstárs esetében összevontan kezelendők.

 

A jövedelem hány százaléka terhelhető hitellel? Jelzáloghitel esetében

Az 5 évet meghaladó futamidejű jelzáloghitel-kérelmeknél kamatperiódustól függően 25%, illetve 35% (magasabb jövedelműeknél 30%, illetve 40%) a JTM arány. Vagyis szelektív szigorításról van szó, amely a hosszú távon fix kamatozású hiteleket nem érinti. A 10 évig, vagy a futamidő végéig fix kamatozású hitelek esetében az arány 400.000 Ft-os jövedelemig 50%, afölötti jövedelem esetén pedig 60%.

 

Fontos! Az elmúlt években végbemenő reálbér-emelkedésre tekintettel a magasabb arányú törlesztőrészletek vállalását a rendelet 2019. július 1-jétől 500 ezer forint havi jövedelem esetén teszi lehetővé a jelenlegi 400 ezer helyett.

 

A jövedelem hány százaléka terhelhető hitellel? Egy egyszerű szabály!

A JTM az összes jövőbeni hitelre is értendő. Ezt érdemes átgondolni, mert ha a jövőben még tervez bármilyen hitelt felvenni, ne használja ki jövedelme maximális terhelhetőségét, mert egyéb hitel törlesztőrészlete nem fog beleférni a keretbe.

Ami a saját költségvetést illeti, érdemes a JTM követelménynél sokkal szigorúbb szabályokat felállítani. Szakértők szerint nem jó a jövedelem felét lakhatásra költeni. Ennek oka, hogy ebben a kiadásban még nincsen benne egy hitelfelvétel után a rezsi, az állagmegőrzés és egyéb járulékos költségek. Ha megfogadja a szakértők tanácsát, egy esetleges kamatemelkedés vagy élethelyzet változás esetén sem romlik életminősége.

A jövedelem:

  • 30%-át költse hitelre maximum
  • 30%-át költse megtakarításra minimum
  • 40%-ából fedezze a megélhetési kiadásait

 


hirdetés

 

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...