A jövedelem hány százaléka terhelhető hitellel?

  2018. november 29.

A hitelezési piac szárnyra kapott, így a bankok dúskálnak az ügyletekben. Nem árt, ha az ügyfelek is sokkal tudatosabbak és felkészültebbek egy hitelfelvételkor, mert ezzel gyorsíthatják az ügymenetet. Hiteligényléskor meg kell felelni az általános banki feltételeknek, ami vonatkozik a dokumentumokra, életkorra, munkaviszonyra, jövedelemre, jelzáloghitel esetén pedig a fedezetre is.

A 32/2014. (IX. 10.) MNB rendelet a jövedelemarányos törlesztőrészlet és a hitelfedezeti arányok szabályozásáról szól, ami alól egyetlen hitelt közvetítő és folyósító szervezet sem térhet ki. A JTM alapja minden esetben az igazolt havi nettó jövedelem. A vizsgálat során az adóstársak jövedelme és meglévő hiteleinek a törlesztése összesítve értendő. A jövedelemigazolás nem lehet 30 napnál régebbi.

Az igazolás lehet:


hirdetés
  • munkáltatói
  • állami adóhatóság által kiállított
  • magyar vagy külföldi állam ellátást folyósító szerve által kiállított, ügyfél nyilatkozata és az átutalás jogcíme alapján az ügyfél fizetési számlájára érkező bére, nyugdíja, a magyar vagy külföldi állam által folyósított rendszeres ellátás összege, amelyek után az előírt közterhek levonásra kerültek az ügyfél tudomása szerint a bíróságnak a megállapításról, vagy jóváhagyásról szóló döntése alapján házastársi tartásdíj vagy üzletszerűen végzett járadékszolgáltatást nyújtó szervezet által igazolt rendszeres járadék

 

A jövedelem hány százaléka terhelhető hitellel?

Fedezetlen személyi kölcsön esetében esetében 

A JTM alkalmazásával a következőképpen történik a jövedelem terhelhetősége fedezetlen személyi kölcsön esetében. Amennyiben a hitelfelvevők igazolt havi nettó jövedelme 400.000 Ft alatt van, akkor az esetlegesen már meglévő és az új hitel együttes törlesztőrészlete nem lehet több az igazolt jövedelem 50%-ánál, 400.000 Ft-ot meghaladó jövedelem esetén pedig a 60%-ánál. A jövedelmek és az adósságterhek több adóstárs esetében összevontan kezelendők.

 

Jelzáloghitel esetében

Az 5 évet meghaladó futamidejű jelzáloghitel-kérelmeknél kamatperiódustól függően 25%, illetve 35% (magasabb jövedelműeknél 30%, illetve 40%) a JTM arány. A 10 évig, vagy a futamidő végéig fix kamatozású hitelek esetében az arány 400.000 Ft-os jövedelemig 50%, afölötti jövedelem esetén pedig 60%.

Fontos! Az elmúlt években végbemenő reálbér-emelkedésre tekintettel a magasabb arányú törlesztőrészletek vállalását a rendelet 2019. július 1-jétől 500 ezer forint havi jövedelem esetén teszi lehetővé a jelenlegi 400 ezer helyett.

 

Egy egyszerű szabály!

A JTM az összes jövőbeni hitelre is értendő. Ezt érdemes átgondolni, mert ha a jövőben még tervez bármilyen hitelt felvenni, ne használja ki jövedelme maximális terhelhetőségét, mert egyéb hitel törlesztőrészlete nem fog beleférni a keretbe.

Ami a saját költségvetést illeti, érdemes a JTM követelménynél sokkal szigorúbb szabályokat felállítani. Szakértők szerint nem jó a jövedelem felét lakhatásra költeni. Ennek oka, hogy ebben a kiadásban még nincsen benne egy hitelfelvétel után a rezsi, az állagmegőrzés és egyéb járulékos költségek. Ha megfogadja a szakértők tanácsát, egy esetleges kamatemelkedés vagy élethelyzet változás esetén sem romlik életminősége.

A jövedelem:

  • 30%-át költse hitelre maximum
  • 30%-át költse megtakarításra minimum
  • 40%-ából fedezze a megélhetési kiadásait

 

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...