A hitelfelvétel általános feltételei

  2017. augusztus 02.

Egy hitelfelvétel során szigorú banki követelményrendszernek kell megfelelni. Minden bank rendelkezik egy belső, felügyeleti szerveik által jóváhagyott (a törvényeknek megfelelő) hitelezési szabályzattal, amelybe belefoglalja, hogy milyen feltételekkel ad hiteleket. A pozitív hitelbírálathoz, ezeknek a szigorú követelményeknek kell megfelelni, ha valaki hitelt szeretne felvenni. Az alábbiakban összegyűjtöttük, a hitelfelvétel általános feltételeit, vagyis, hogy milyen alapfeltételeknek kell megfelelni ahhoz, hogy valaki hitelt kapjon. Nagy valószínűséggel, ha már ezeknek az alapfeltételeknek sem felel meg, vagyis a „K.O.” kritériumoknak, akkor nagyon csekély az esélye, hogy hitelt kapjon. De persze senkit sem szeretnénk megijeszteni, mi az általános kritériumokat gyűjtöttük össze, a feltételek bankonként eltérőek lehetnek.

 

A hitelfelvétel általános feltételei - Személyi feltételek

 • 18. életév betöltése
 • legalább minimálbér igazolása
 • cselekvőképesség (Az a természetes személy, aki 18. életévét betöltötte és, akinek cselekvőképességét a törvény nem korlátozza vagy nem zárja ki.)
 • életbiztosítás (bizonyos kor felett, illetve, ha egyedül veszi fel a hitelt)

 

A hitelfelvétel általános feltételei - Ingatlanfedezet feltételei (jelzáloghitel esetén)

 • tulajdoni lap
 • megfelelő érték
 • az ingatlan aktuális állapota megfeleljen a tulajdoni lapon bejegyzetteknek
 • az ingatlan rendelkezzen jogerős használatbavételi engedéllyel (kivéve építési telek)
 • nincs az ingatlannal kapcsolatos, folyamatban lévő bírósági eljárás
 • önállóan forgalomképes (Olyan ingatlan, melynek forgalomképességét nem korlátozza semmi, vagyis az ingatlan nyilvántartási státusza rendezett. Tulajdoni lapján perfeljegyzés nincs.)
 • banktól függő értékállósági és eladhatósági feltételeknek megfelel
 • tehermentesség, vagy elfogadható teher (Az az ingatlan, melynek tulajdoni lapján sem perfeljegyzés, sem jelzálogjog, sem végrehajtási jog, sem elidegenítési és terhelési tilalom nincs feljegyezve.)

 

A hitelfelvétel általános feltételei - Jövedelem

Ami a jövedelmet illeti, a hitelintézetek, csak a munkabérként, vállalkozói jövedelemként, öregségi nyugdíjként, és rokkantsági nyugdíjként érkező, igazolható jövedelmet fogadják el. A kiegészítő jövedelmet, vagyis aminek megléte havonta bizonytalan, és esetleg nem igazolható, (GYED, GYES, egyéb juttatások, jutalmak, stb.) nem fogadják el, csak és kizárólag az elsődleges jövedelmen felül számítják be.

Szabályozás szerint 400 ezer forintos jövedelem alatt 50%-ig terhelhető a jövedelem hiteltörlesztéssel, afölött, pedig ez az összeg 60% lehet. Viszont a bankok ennél szigorúbbak általában a hiteltörlesztés a jövedelem 30-35%-a lehet.


hirdetés

 

A hitelfelvétel általános feltételei - Munkaviszony

Alkalmazottként legalább 3 hónapos munkaviszony szükséges, illetve a hiteligénylő nem állhat próbaidő, vagy felmondási idő alatt.
Vállalkozóként legalább 1 lezárt adóév szükséges a hiteligénylőnek.

 

A hitelfelvétel általános feltételei - Dokumentumok

A hitelintézetek minden fontos termékükhöz hitelkérelmi nyomtatványt dolgoznak ki, melyet a leendő adósoknak ki kell tölteni. Ehhez számos hivatalosan is igazolható dokumentumra is szükség van. Hogy mely hitelhez, milyen dokumentumra van szükség, függ a hitelek fajtáitól, illetve a hitelösszeg nagyságától.

 

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...