Újabb részletek a megújuló CSOK-ról!

  2019. március 14.

Nemrégiben hozták nyilvánosságra, hogy milyen változásokra lehet számítani a családtámogatásokban. Néhány napja pedig fény derült újabb részletekre a megújuló CSOK-ról. A jövőben egy házaspár akár 25 millió forint vissza nem térítendő támogatáshoz is juthat, ha új ingatlant vásárol, és három gyermeket tervez. Ugyanis, ha igénybe veszi, jár neki a 10 millió forintos babaváró támogatás és a 10 millió forintos CSOK, valamint a 15 millió forintos kamattámogatott lakáshitelből elengedett ötmillió forint kedvezmény. Ehhez még társulhat ötmillió forintos ÁFA-visszatérítés is, ha a család maga építkezik. Ez igen csábító lehet, a családalapítók számára. Nézzük a részleteket!

 


hirdetés

Újabb részletek a megújuló CSOK-ról:

  • Július 1-től már használt lakás vásárlására is igényelhető a CSOK mellé felvehető kamattámogatott kölcsön, amely két gyermek esetén 10 millió, három gyermek esetén 15 millió forint.
  • Már nemcsak az Európai Gazdasági Térség (EGT) tagállamaiban, hanem a bárhol külföldön szerzett társadalombiztosítási jogviszonyt is figyelembe veszik a Családi Otthonteremtési Kedvezmény igénylésekor, ha magyar állampolgárok igénylik a támogatást. Ugyanígy alap lehet bármely külföldön szerzett jogviszony a babaváró támogatás kérésekor is.
  • Míg korábban egy régi háznak az alapjait is el kellett bontani ahhoz, hogy új háznak minősüljön egy ingatlan, júliustól már a régi ház alapjára épülő új ingatlan esetén is az új lakásokra járó CSOK összegét lehet felvenni, amennyiben az alapok statikailag rendben vannak.
  • Július 1-től már használt lakásokra is felvehető lesz a kedvezményes, garantáltan legfeljebb 3%-os kamatozású hitel, és a használt ingatlanok vásárlására vonatkozóan eltörlik a 35 millió forintos értékhatárt, amely korábban a CSOK felvételének feltétele volt.
  • Jelenleg a két gyereket nevelő vagy vállaló családok 10, a három és több gyermeket vállaló vagy nevelő családok 15 millió forint kamattámogatott kölcsönt vehetnek igénybe új lakás vagy ház vásárlására vagy építésére. A jövőben a két- és többgyermekes vagy ennyi gyereket előre vállaló családok ugyanezt az összeget használt lakás vagy ház vásárlására is felhasználhatják.
  • Az ingatlanfedezetű jelzáloghitelek esetében júliustól már a második gyerek születésekor elengednek egymillió forintot, a harmadik gyerek születésekor pedig négymillió forintot.
  • A CSOK-hitel előtörleszthető, egyszülős családok is élhetnek az otthonteremtési támogatásokkal, a kamattámogatott hitelek esetén a maximálisnál kisebb, illetve nagyobb összeget is fel lehet venni, utóbbi esetében azonban a kamattámogatott összeghatár feletti részt már piaci kamattal kell törleszteni, és a kamattámogatott hitel önmagában nem kérhető, csak a CSOK-kal együtt.

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...