Fontos változások a családtámogatásokban

  2019. február 12.

Az elmúlt években is számos családtámogatás született hazánkban, amivel a gyermekvállalásra ösztönözte a kormány a lakosságot. Nem lesz ez másként idén sem, újabb és újabb fontos változásokra a családtámogatásokban 2019-ben is számítani lehet. Máris itt vannak az első bejelentett változások, melyek minden eddiginél kedvezőbbek.

 

Fontos változások a családtámogatásokban

Fiatal házasok gyermekvállalási támogatása

A fiatal házasok gyermekvállalási támogatását minden új gyermeket vállaló 18 és 40 év közötti nő igényelheti, aki első házasságában él, és legalább három év munkaviszonnyal rendelkezik. Legfeljebb 10 millió forint kamatmentes, szabad felhasználású hitel vehető fel, és júliustól számítva három évig van erre lehetőség.

A törlesztést az első, 2019. július 1-je után született gyermek érkezésekor 3 évre felfüggesztik, a második gyermek születésekor újabb három évre felfüggesztik és a tőketartozás 30%-át is elengedik, a harmadik gyermeknél pedig a kölcsön további részét teljes egészében elengedik.

Ha a szülők a maximális 10 millió forintos összeget veszik igénybe, akkor 50 ezer forint lesz a havi törlesztőrészlet, 20 éves futamidővel. A támogatást nem csak a gyermektelen házaspárok vehetik igénybe, hanem azok is, akiknek már van gyermekük, de csak a további gyermek után kérhető a kölcsön.

 

CSOK

A CSOK mellé kapható kedvezményes hitel már használt lakásokra is felvehetővé válik, vagyis a kétgyermekes családok 10 millió, a három- és a többgyermekes családok 15 millió forint kamattámogatott kölcsönt vehetnek már igénybe használt lakás vagy ház vásárlására. A használt ingatlanok vásárlására vonatkozóan eltörlik a 35 millió forintos értékhatárt, amely korábban a CSOK felvételének a feltétele volt.

 

Jelzáloghitel

A jelzáloghitelek egy részének átvállalása úgy változik, hogy már a második gyermek születésekor 1 millió forintot, a harmadik gyermeknél 4 millió forintot, minden további gyermek születésekor újabb 1-1 millió forintot vállalnak át. Ez a lehetőség a kamattámogatott CSOK-hitelek esetén is érvényes.

 

SZJA mentesség

A legalább négygyermekes nők SZJA-mentességét várhatóan a jövő évtől vezetik be, és ez nemcsak a 18 év alatti gyerekek esetén érvényes, hanem a felnőtt gyerekek után is, egészen a nyugdíjig. Az adómentesség kizárólag a munkából származó jövedelemre igaz.

 

Nagyszülői GYED

A nagyszülői GYED-et csak a még aktív, tehát dolgozó nagyszülők vehetik igénybe. A GYED extra nem terjed ki rá, tehát ha a nagyszülő visszamegy dolgozni, akkor a GYED folyósítása megszűnik.

 

Nagycsaládosok autóvásárlási programja

Elindul a nagycsaládosok autóvásárlási programja, mely szerint a kormány legalább hétszemélyes új autó vásárlását támogatja a legalább három gyermeket nevelő családok esetében 2,5 millió forint vissza nem térítendő támogatással, amely az autó árának maximum 50%-át teheti ki. Ezt az összeget nem utólag térítik vissza, hanem már ennyivel kevesebbet kell kifizetni.


hirdetés

 

A családtámogatások bővítése nem lezárt folyamat, tovább folytatja a kormány a munkát. Például a tervek szerint a bölcsődei férőhelyek számát a jelenlegi 50 ezerről 2020-ig 60 ezerre, 2022-ig pedig 70 ezerre bővítik. A kormány családbarát országot épít, melynek lényege, hogy könnyebb legyen gyermeket vállalni és nevelni Magyarországon.

 

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...