Lakáshitel felvétele, csalik és buktatók

  2018. november 21.

A lakáspiac változatlanul töretlen. A magas ingatlanárak ellenére is sokan vásárolnak lakást, ami megnövelte a lakáshitelek iránti keresletet is. Az alacsony lakáshitel kamat az ingatlanvásárlók mellett szól, illetve továbbá az is, hogy számos kedvezmény áll a családok rendelkezésére, amelyek szintén az otthonteremtést segítik elő. Egy lakáshitel felvételekor meg kell felelni a szigorú banki követelményeknek. Vannak általános feltételek, melyek minden pénzintézetre vonatkoznak, illetve minden banknak van egy saját belső szabályrendszere is. Nem könnyű megfelelni ezeknek a feltételeknek, de nem lehetetlen. Minden lakáshitel felvétele, csalik és buktatók sokaságát rejti magában, ezért nem árt, ha óvatos.

Az első, és legfontosabb, hogy egyáltalán nem mindegy, hogy milyen hitelt választ. Sokan azt gondolják, hogy ők nem kaphatnak hitelt. Ezért amikor kiderül, hogy megkaphatják a lakáshitelt, elfogadják az ajánlatot, legyen az bármilyen. Ezt nem szabad, ugyanis a bankok akarnak Önnek hitelt adni, ebből élnek, a hitel nem Önnek éri meg, hanem a banknak. A hitel költsége a kamat, amit a banknak fizet, ezért neki ez megéri.

 

Mivel a pénz ára a kamat, ezért elsősorban azt kell megnézni, hogy mennyire drága az adott lakáshitel. Lakáshitel esetében is találkozhat többféle hitellel, viszont nem minden esetben a legolcsóbb a legjobb, de összességében mégis az ár alapján kell dönteni. A bankok sokféle trükköt bevetnek, hogy náluk vegyenek fel hitelt az emberek, ilyen lehet például, hogy alacsonyabb kamatot kérnek, de közben mindenféle feltételt szabnak, extra költségeket számolnak fel, stb. Ezért hozták létre a THM-et. A THM a Teljes Hiteldíj Mutató, egy százalékban fejezi ki, hogy mennyire drága az adott hitel. Minél alacsonyabb, annál jobb.

A legkedvezőbb lakáshitel kiválasztásához használja a Hitelmax lakáshitel kalkulátorát. Nem kell mást tennie, mint beírni adatait, ami semmilyen kötelezettséggel nem jár. Ezt követően a kalkulátor listád ad azokról a bankokról, amelyeknél Önnek lehetősége van a hitelfelvételre. Ezzel rengeteg időt takaríthat meg, mert nem kell személyesen befáradnia a bankfiókokba, és ajánlatokat kérnie.

 

Lakáshitel felvétele, csalik és buktatók – Kamatakció

A lakáshitel futamidejének kezdeti időszakában jellemző a kamatakciók igénybevétele. A legtöbb esetben ezek az akciók feltételekhez kötöttek, mégis az ajánlat kiadásakor előszeretettel ajánlják a bankok és hitelközvetítők egyaránt. Ezek a törlesztőrészletek feltételek teljesítésével valóban elérhetőek, de a korrekt tájékoztatás részeként közölni kellene azt is, hogy csak pár hónapig tartanak, nem a teljes futamidő végéig.

Jellemző a sávos árazás is, ahol bizonyos adósminősítési szempontok alapján kerül egy bizonyos kamatsávba az Ön lakáshitelének kamatozása, majd ezen úgy tud csökkenteni, ha bizonyos feltételeket teljesít. Ennek hátulütője, hogy ezzel minél inkább a bankhoz köti magát. Kamatakciókkal díjazzák például a munkabér bankhoz történő utalását, csoportos beszedési megbízások megadását, stb. viszont cserébe ezekkel egyre jobban elkötelezi magát az adott bank felé.

 

Lakáshitel felvétele, csalik és buktatók - Kezdeti díjak csökkentése

Egy lakáshitel igénylésekor általában mindenki számol a hitel felvételekor felmerülő költségekkel, úgy mint a tulajdonszerzési illeték, ügyvéd, földhivatal, közjegyző, értékbecslés, stb. Ezek elég drága dolgok, ezért is fordulhat elő, hogy elszámolja magát az ember. A bankok remekül felismerték ezt, így szinte mindenhol találkozhat egy-egy díj elengedési akcióval, kedvezménnyel. Ezek célja, hogy a hitel igénylésekor erre már ne kelljen költenie, és emiatt teszi le voksát az ilyen akciókat kínáló bankok valamelyike mellett. Ez tényleges segítség is lehet, viszont azzal tisztában kell lennie, hogy ezt a kedvezményt általában nem ajándékba kapja, mert ezt a díjat valahol beleépítik hitelébe. Ezért a hitelek összehasonlításakor a THM-eket is érdemes összehasonlítania, mint azt már korábban említettem is.

 

Lakáshitel felvétele, csalik és buktatók - Ajándékok, kuponok

A bankok sok ügyfélcsalogató dolgot kitalálnak, melyekkel vonzóbbá tehetik hiteleiket. Ilyenek lehetnek például, pénzvisszatérítés a felvett hitel után, ajándék folyószámla-hitel, ajándék hitelkártya, barkácsáruházban beváltható vásárlási utalvány, repülőjegyre váltható kupon, stb. Legtöbb esetben az ajándék típusából adódóan a további cél az, hogy Ön a felvett jelzáloghitele mellett, egyéb módon is elkötelezze magát az adott bank felé. Hogy reálisan átlássa a lakáshitel ajánlatokat, célszerű egy hitelközvetítő szakember segítségét kérnie, aki biztosan segíteni tud Önnek abban, hogy a legkedvezőbb lakáshitel válassza.

 


hirdetés

 

 

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...