A leggyakoribb okok, ami miatt elbukják a Babavárót

  2021. 19.

 

Sokan vennék igénybe a Babaváró támogatást, mégsem jogosultak rá, valamilyen oknál fogva. Szerencsére a legtöbb esetben viszonylag egyszerűen megoldható hiányosságokról van szó. Cikkünkben összegyűjtöttük, hogy mik a leggyakoribb okok, ami miatt elbukják a Babavárót az igénylők.

 

A Babaváró hitelt 2019. július 1-től igényelhetik az arra jogosultak. A Babaváró hitel az első 5 évben kamatmentes, amennyiben pedig ez idő alatt legalább egy gyermek születik, az is marad a futamidő végéig, és a törlesztést három évre fel lehet függeszteni. A második gyermeknél ismét kérhető a három év szüneteltetés, valamint elengedik az aktuális tartozás 30%-át, míg a harmadik babánál a teljes fennálló adósságot elengedik.

 

A Babaváró hitel legalapvetőbb feltételei:

 • Kizárólag házasok igényelhetik.
 • A házaspár mindkét tagjának be kell töltenie a 18. életévét, viszont a házaspár hölgy tagja nem töltheti be a 41. életévét.
 • Legalább a házaspár egyik tagjának 3 év folyamatos TB jogviszonnyal kell rendelkeznie.
 • A pár mindkét tagjának rendelkeznie kell magyarországi lakcímmel.
 • Egyiküknek sem lehet a NAV-nál nyilvántartott köztartozása.
 • Egyikük sem szerepel a KHR rendszerben meg nem fizetett adósság, vagy bankkártyás visszaélés miatt.

 

A leggyakoribb okok, ami miatt nem kapják meg a Babaváró támogatást:

 • Az igénylő pár nem kötött házasságot. Ez a probléma viszonylag könnyen megoldható.
 • Sokaknak jelent nehézséget a legalább 3 éves folyamatos Tb-jogviszonyra vonatkozó elvárás. Folyamatos Tb-jogviszonynak minősül az is, ha az elmúlt 3 évben munkahelyet váltott az igénylő, de a két munkahely közötti időszak nem haladhatja meg a 30 napot. A nappali felsőoktatási intézményben eltöltött tanulmányok is beleszámítanak a 3 éves Tb-jogviszonyba, ám az utolsó 180 napban munkaviszonyból, vagy vállalkozásból származó jövedelmet kell igazolni. Fontos tudni, hogy ebben az esetben a felsőfokú tanulmányok befejezése és a munkába állás között legfeljebb 6 hónap telhet el. A külföldi Tb-jogviszony bár beleszámít a 3 évbe, ám az utolsó 90 napban már elvárás a magyar társadalombiztosítás.
 • Többen azért bukják el a Babaváró támogatást, mert a mindenkori minimálbérnek megfelelő összeggel 90 napon túli csúszásban vannak a hiteleikkel, emiatt pedig bekerültek a KHR „rossz adósokat” tartalmazó adatbázisba.
 • Több ízben meghiúsította a Babaváró hitel igénylését, hogy a házaspár hölgy tagja betöltötte a 41. életévét.
 • A magyar lakcímkártya hiánya is felmerül, mint probléma a Babaváró igénylésekor.

 

Az igénylő párok egy része több jogosultsági feltételnek sem felel meg. Nem ritka, hogy három vagy még több elvárásnak sem tesznek eleget. Nyilván valóan nehezebb orvosolni, ha több kritériumnál is eltérnek az igénylések, mintha csak egy elmaradást kellene megoldaniuk a házaspároknak a Babaváró támogatás igényléséhez. Ezért érdemes a támogatás előtt alaposan átnézni az igénylési feltételeket, és pótolni a hiányosságokat a kérvény benyújtásáig. 


 

 

 

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...