Félreértések a Babaváró hitellel kapcsolatban!

  2020. január 09.

2019-ben nagy népszerűségnek örvendett a Babaváró támogatás. Várható, hogy az érdeklődés 2020-ban sem lankad. A Babaváró hitel egy maximum 10 millió forint összegű támogatott hitel, melynél a jogosultak a futamidő végéig kamatmentességben részesülnek, ha az első 5 évben legalább egy gyermekük születik. A második gyermek születéskor elengedik a tartozás egy részét, a harmadiknál pedig az egész fennálló tartozás elengedésre kerül. Számos fórumon lehetett tájékozódni a konstrukcióról a bevezetését követően, amire 2019.07.01-én került sor. Ennek ellenére is vannak még félreértések a Babaváró hitellel kapcsolatban, amelyeket most megpróbálunk tisztázni.

 

Félreértések a Babaváró hitellel kapcsolatban

  • Amennyiben egy hitelintézet elutasította a kérelmet, akkor már nem jogosult a Babaváró hitelre. Ez abban az esetben igaz, ha a bank valamilyen jogszabályi feltétel miatt utasította el a kérelmet. Ha viszont a bank saját egyedi bírálati feltételeinek nem felelt meg, attól még egy másik intézménynél sikerrel járhat.
  • Egy gyermek születése esetén a Babaváró hitel garantáltan kamatmentes marad a futamidő végéig. Ez az állítás abban az esetben igaz, ha a futamidő első 5 évében megszületik a gyermek, és az egyéb ígért feltételeknek is eleget tesznek a szülők. Ha később elválnak, külföldre költöznek, vagy egyikük háztartásában sem él már a gyermek, akkor a hitel piaci kamatozásúvá alakul át. Sőt bizonyos esetekben még az addig kapott kamattámogatást is vissza kell fizetni.
  • Minimálbérre is meg lehet kapni a maximális 10 millió forintot. Ez működőképes lehet, hiszen a 10 millió forintos kölcsön induló kamatmentes törlesztőrészlete 45 834 forint, 20 éves futamidő esetében, melyhez a jogszabályi jövedelmi korlátok (JTM) alapján elég lehet a minimálbér. Viszont a tapasztalatok azt mutatják, hogy ez a hitelintézetek többségénél nem elég a maximális hitelösszeghez. A bankok nem az induló kamatmentes törlesztőrészlettel számolnak a jövedelem terhelhetőségének megállapításakor, hanem a normál, piaci kamattal kalkulált fizetési kötelezettség összegével. Ez egy 10 millió forintos hitelnél 77 552 forint az állami kezességvállalási díjjal együtt. Ennek tükrében már nem kaphatják meg az igénylők a minimálbérre a maximális hitelösszeget.
  • Amennyiben babát vár a pár könnyebben kapják meg a hitelt. A legtöbb pénzintézet normál kamattal kalkulált törlesztőrészlettel számolja ki jövedelem terhelhetőségét. Amennyiben a pár hölgy tagja babát vár a bankok már a kedvezőbb kamatmentes törlesztővel kalkulálnak, hiszen ha megszületik a vállal gyermek a hitel a teljes futamidő alatt kamatmentes marad. Előfordulhat azonban, hogy hátrány lesz a terhesség, ugyanis több hitelintézet nem, vagy csak korlátozottan számol a terhes kismama jövedelmével. Vagyis a házaspár egyik tagjának fizetését részben vagy egészben nem veszik figyelembe.
  • Ha a baba már úton van, nehezebben kapnak Babavárót. Ez nem feltétlenül igaz, mert vannak bankok, amelyek teljes egészében elfogadják a kismamák jövedelmét és a kamatmentes törlesztőrészlettel számolják a jövedelem terhelhetőségét.
  • Mindegy mikor, milyen kamatkörnyezetben igényli meg a pár a Babaváró hitelt. Ez abban az esetben igaz, ha 5 éven belül születik egy gyermekük és más okból sem veszítik el a kamatmentességet. Amennyiben nem születik gyermek, külföldre költözik a pár, elválnak, akkor már nagyon is lényeges a kamat mértéke, hiszen a továbbiakban piaci kamaton kell fizetni a havi részleteket. Bizonyos esetekben, akár az addig kapott kamattámogatást is vissza kell fizetni.
  • A Babaváró hitelhez nem kell ingatlanfedezet, ezért ingatlanvásárlásnál teljes mértékben elfogadható önerőként. Az állítás nem teljesen igaz. A Babaváró hitel szabadon felhasználható és valóban nem szükséges hozzá ingatlanfedezet. Amennyiben lakáscélra fordítaná a hitelt, akkor maximum a kölcsönösszeg 75%-a számítható be önerőként.
  • Meglévő három gyermek esetén, a Babaváró hitel egyből vissza nem térítendő támogatássá alakul. Ez nem igaz ebben a formában. Ha a Babaváró igénylését követően születik három gyermek, akkor valóban elengedésre kerül a teljes tartozás. A korábban megszületett gyermekek nem számítanak bele a támogatásba.
  • A Babaváró hitelből is érvényesíthető a lakáshitelek tartozás elengedése. A második gyermek születésekor 1, a gyermek születésekor pedig 4 millió forintot engednek el a lakáshitelből. Ez a kedvezmény nem érvényesíthető Babaváró hitelre.
  • A születendő gyermek igazolására elégséges a várandóssági kiskönyv. Viszont a hitelintézetek számára fontos a gyermek várható születésének dátuma is, ezért gondoskodjon róla, hogy a kiskönyvben a születés várható időpontja orvosi pecséttel ellátva szerepeljen.

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...