Mi történik válás esetén a Babaváró hitellel?

  2019. december 17.

A Babaváró hitel nagyon kedvező konstrukció az arra jogosultak számára. A Babaváró támogatást 5 évig kamatmentes hitelként kell fizetni. Ha ez idő alatt születik egy gyermek, akkor az egész futamidőre ingyenessé válik. A második gyermeknél elengedik a tartozás 30%-át, míg a harmadiknál a teljes fennálló adósság lenullázódik. Az igényelt hitelösszeg szabadon felhasználható. Nyilván az állam ingyen nem ad ekkora kedvezményt, feltételeket vár el cserében. Többek között egy válás is keresztbe húzhatja a számításokat. Hogy mi történik válás esetén a Babaváró hitellel? A továbbiakban kiderül.

 

A Babaváró hitel nagyon népszerű, az igényelt átlagos hitelösszeg 10 millió Ft, vagyis aki csak teheti, a lehető legmagasabb ingyen kölcsönt igényli. Ennek oka nagy valószínűséggel az, hogy a Babavárót egyetlen alkalommal lehet kapni, így aki kevesebbet igényel, az a különbségtől végleg elesik.

A legtöbb család a felvett összeget lakáscélra fordítja, ami általában vásárlás, vagy a meglévő ingatlan felújítása, korszerűsítése, esetleg bővítése. Minden tizedik hiteligénylő meglévő kölcsönét váltja ki a Babaváróval, hiszen ha születik egy gyermek, a Babaváró támogatás a futamidő végéig kamatmentes marad, ennél kedvezőbb kölcsönt pedig aligha lehet találni.

A kamatmentesség feltétele, hogy az igénylést követően legalább egy gyermek szülessen, ezt követően a törlesztést 3 évre felfüggesztik. A második gyermeknél újabb 3 éves periódus jön, és elengedik a fennálló tőketartozás 30%-át, a harmadik gyermek érkezésével pedig a teljes, még meglévő kölcsönt elengedik. Sokan már az igényléskor várják az első babájukat, így azt gondolják, hogy kockázatmentesen jutnak hozzá az állam által biztosított ingyen hitelhez.


hirdetés

 

Mi történik válás esetén a Babaváró hitellel?

  • Gyermekes pár válása esetén: Akkor is megszűnik a Babaváró hitel kamatmentessége a hátralévő időszakra, ha született gyermek. Ez pedig azt jelenti, hogy az addigi havi 46 000 Ft-os Babaváró hiteltörlesztő jelentősen megemelkedik.
  • Gyermektelen pár válása esetén: Nem csak piaci kamatúra vált a hitel, hanem az addig igénybe vett állami kamattámogatást is vissza kell fizetni. Alapvető feltétel, hogy az igénylést követő öt éven belül megszülessen az első gyermek. Egy 4. év végén történt válásnak komoly következményei lehetnek. Vissza kell fizetni az első 4 évben igénybe vett kamattámogatást. 16 éven keresztül 64 000 Ft lesz a havi törlesztő, így a teljes visszafizetés 16 millió Ft lesz 10,5 millió Ft helyett.

Válás esetén a kötelezettség mindkét igénylőre vonatkozik, a terhet a feleknek egyenlő arányban kell vállalniuk. A Babaváró támogatás kiváló pénzügyi lehetőség a családalapítóknak, családbővítőknek, de a kockázatokat nem szabad figyelmen kívül hagyni.

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...