Milyen hitelt kaphat Babaváró támogatás helyett?

  2019. szeptember 11.

Július 1-jével bevezetésre került a Babaváró támogatás. Sok pénzt nyerhetnek vele azok, akik jogosultak rá. Sajnos az igénylések beadásával több esetben szembesültek azzal a támogatást kérők, hogy valamilyen feltételnek nem felelnek meg, így elutasították igénylésüket. Vajon ők mire számíthatnak? Milyen hitelt kaphat Babaváró támogatás helyett?

 

A Babaváró támogatás szabad felhasználású. Aki jogosult a Babaváró hitelre az 5 évig kamatmentes hitelként fizeti. Ha ez idő alatt születik egy gyermek, akkor az egész futamidőre ingyenessé válik. A második gyermeknél elengedik a tartozás 30%-át, míg a harmadiknál a teljes fennálló adósság lenullázódik.

 

Nagy kérdés, hogy a Babaváró hitelt mivel lehet helyettesíteni? Sajnos helyettesíteni semmivel, viszont hasonló konstrukció lehet a személyi kölcsön. Vannak bizonyos átfedések, hasonlóságok a két kölcsön között, de természetesen a személyi kölcsön esetében szó sincs például a tartozás elengedéséről. A személyi kölcsön is szabad felhasználású, a maximális hitelösszeg pedig ugyancsak 10 millió forint, mint a Babaváró hitel esetében. A személyi kölcsönnél állami támogatás nincs, így kamatot kell fizetni a bankok részére. Viszont jelenleg a személyi kölcsön kamatok alacsonyak, így kedvező finanszírozási lehetőséget jelentenek, miközben az igénylési feltételek lényegesen lazábbak a Babaváró hitel feltételeinél.

 


hirdetés

Milyen hitelt kaphat Babaváró támogatás helyett?

Babaváró hitel , Személyi kölcsön – Érvek, ellenérvek

 

 Lakcím

Mind a Babaváró hitel, mind a személyi kölcsön esetében elvárás a magyar lakcím igazolása. Ennek hiányában egyik fajta hitel sem igényelhető.

 

Jövedelem

Ami a jövedelmet illeti, mindkét hitel esetében legalább minimálbért (nettó 99 085 Ft) kell igazolni, de sok esetben ennél még magasabb az elvárt jövedelem. A Babaváró támogatásnál kizárólag az igénylő házaspár jövedelmét veszik figyelembe, nincs lehetőség egyéb személy bevonására. A személyi kölcsön esetében lehetőség van egyéb adóstársat is bevonni a hitelbe, akinek szintén számít az igazolt jövedelme. A JTM korlát mindkét hitelnél egyforma. 500 000 Ft havi nettó jövedelem alatt 50%, ezt elérő jövedelem esetén maximum 60% lehet a hiteltörlesztőkre fordított összeg aránya. Mind a Babaváró támogatás, mind a személyi kölcsön sokfajta jövedelemtípust elfogad a hitel igénylésekor:

  • magyar munkavállalói jövedelem
  • külföldi jövedelem
  • készpénzes jövedelem
  • vállalkozói jövedelem
  • öregségi nyugdíj

 

TB jogviszony - munkaviszony

A Babaváró támogatásnál legalább a házaspár egyik tagjának 3 éves TB jogviszonnyal kell rendelkeznie maximum 30 napos megszakítással. Ha munkahelyet váltott az elmúlt 3 évben a két munkahely között eltöltött időszaknak kevesebbnek kell lennie 30 napnál. A felsőoktatási intézményben szerzett diploma megszerzése és a munkába állás között pedig legfeljebb hat hónap telhet el, mert különben nem minősül folyamatosnak a TB jogviszony. Az utolsó 180 napban csak az alkalmazotti és vállalkozói jogviszony fogadható el.

Személyi kölcsön esetében a hiteligénylőnek legalább 3 hónapos munkaviszonnyal kell rendelkeznie, és nem állhat próbaidő alatt. A bankok jobban kedvelik a határozatlan időre szóló munkaszerződéseket, de a határozott idejű sem kizáró ok. Az utóbbi esetében a bank kérhet igazolást a cégtől, hogy tovább foglalkoztatja a munkavállalót.

 

Korhatár

A Babaváró támogatást kizárólag olyan házaspárok igényelhetik, ahol a feleség még nem töltötte be a 41. életévét.

A személyi kölcsönnél általános szabály, hogy a hiteligénylő be kell, hogy töltse 18. életévét, de ennek ellenére a bankok többsége 20-23 éves kortól hitelez. A felső korhatárnál általában az az elvárás, hogy a hitel futamideje alatt az adós ne töltse be a 70. életévét. Mind az alsó, mind a felső korhatár bankonként eltérő lehet. Létezik olyan pénzintézet, amelyik idősebbek számára is hitelez, viszont akkor hitelfedezeti biztosítást kell kötni.

 

Házasság

A Babaváró támogatást kizárólag házasok igényelhetik. Amennyiben a párnak van nem közös, ám közösen nevelt gyermeke, akkor legalább egyiküknek az első házassága kell, hogy legyen.

A személyi kölcsön nem házassághoz kötött. Bárki igényelheti. Más kérdés, hogy az egyedülállókkal szemben szigorúbbak a feltételek. Ennek oka, hogy a két kereső megléte nagyobb pénzügyi biztonságot jelent a bank számára.

 

Gyermekvállalás

A Babaváró támogatás esetében a kamatmentesség gyermekvállaláshoz kötött. Amennyiben nem születik gyermek öt év után vissza kell fizetni az igénybe vett állami támogatást, a hitel maga pedig piaci kamatozásúra vált át.

Egy végig fix kamatú személyi kölcsön esetében csak az jelenthet kockázatot, hogy a teljes futamidő alatt rendben tudja –e fizetni a havi törlesztőrészletet.

 

Hitelösszeg

Mind a Babaváró támogatás, mind a személyi kölcsönök maximális összege 10 millió forint.

 

Válás

Válás esetén is megszűnik a Babaváró kamattámogatása, ha pedig a válásig baba sem született, akkor a korábbi kamattámogatást is egy összegben vissza kell fizetni. Ha azonban 5 éven belül ismét házasságot köt valamelyik fél, akkor újra jár a kamattámogatás és a hitelfelfüggesztés, továbbá a gyermekvállalási támogatás is.

A személyi kölcsön esetében a bankok ragaszkodnak a házaspárok és élettársak adóstársként történő bevonásához a hitelügyletbe. Váláskor a személyi kölcsönnél nincs szankció.

 

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...