Személyi kölcsönt venne fel? Figyeljen a részletekre!

  2019. január 09.

Az elmúlt 1-2 évben nagyon közkedvelt volt a személyi kölcsön, aminek legfőbb oka az alacsony hitelkamat volt. Növelte a személyi kölcsön felvételének számát az is, hogy igényléséhez ingatlanfedezet nem szükséges, illetve, hogy könnyen és gyorsan hozzá lehet jutni. Szakértők szerint ez a nagy népszerűség idén is megmaradhat, a hitelintézetek 20-25%-os bővülésre számítanak. Azért nem árt az óvatosság, ha személyi kölcsönt venne fel, figyeljen a részletekre is. Ha nem elég körültekintő egy hitel felvételénél, pláne, ha könnyű hozzájutni, könnyen eladósodhat.

 

Ha személyi kölcsönre van szüksége, érdemes körülnézni, és nem csak számlavezető bankjánál érdeklődni, mert elképzelhető, hogy más pénzintézet jobb ajánlatot kínál. Jelenleg lehet találni a piacon 7% körüli kamattal is személyi kölcsönt, melynek THM-je (Teljes Hiteldíj Mutató) 8% körüli. A kívánt összeghez akár pár óra alatt is hozzájuthat, ha saját számlavezető bankjánál igényli a hitelt. Ha más hitelintézetnél venne fel személyi kölcsönt, akkor sem tart tovább a procedúra pár napnál. Gyorsíthatja az ügymenetet, ha előre beszerzi a szükséges dokumentumokat.

 

Személyi kölcsön felvétele előtt, jól gondolja át, hogy mekkora összegre van szüksége. Nem ajánlatos több pénzt felvenni, mint ami a kívánt dolog finanszírozásához kell. Személyi kölcsönt pár száz ezer forinttól, egészen 10 millió forintig lehet igényelni. Ennek feltétele természetesen az igazolható jövedelem nagysága. Mivel fedezet nem szükséges a személyi kölcsön felvételéhez, a munkabért fogja alaposan megvizsgálni a hitelintézet. A JTM szabály szerint, 400 ezer forintos jövedelem alatt a munkabér 50%-a lehet a hitel havi törlesztőrészlete, 400 ezer forintos jövedelem felett, pedig 60%. A legtöbb pénzintézet 3-12 hónapos határozatlan idejű munkaviszonyt vár el, de a határozott idejű munkaszerződés sem kizáró ok.

 

Személyi kölcsönt venne fel? Jövedelem

Jövedelemtípusok, amit elfogadnak a bankok:

  • Külföldi jövedelem: Általában elfogadják a bankok a külföldről érkező jövedelmet is, csak picit több dokumentációval jár, mint a belföldi jövedelemmel rendelkezők hitelfelvétele.
  • KATA-s jövedelem: A KATA-s vállalkozásoknak legalább egy teljes lezárt üzleti évvel kell rendelkezniük. NAV jövedelemigazolás is szükséges a KATA-s vállalkozók hitelfelvételéhez, ami a kiszámlázott éves összeg 60%-ról szól majd. A bankok ennek 40%-áig engedik elmenni a havi törlesztőt.
  • Önmagát saját vállalkozásában foglalkoztató személy: Ebben az esetben is szükség van NAV jövedelemigazolásra.
  • Készpénzben kapott jövedelem: Ha készpénzben kapja fizetését NAV jövedelemigazolás szükséges.
  • Öregségi nyugdíj: A véglegesített öregségi nyugdíjjal rendelkezők is igényelhetnek személyi kölcsönt.
  • Végleges rokkantsági nyugdíj: Állandó juttatásról van szó, így végleges rokkantsági nyugdíjjal is igényelhető hitel.

 

Jövedelemtípusok, amit nem fogadnak el a bankok:

  • EVA-s vállalkozó: Az EVA-ból befolyó összeget a bankok nem tudják értelmezni, így ezzel nem igényelhető személyi kölcsön.
  • GYES: Nem számít hitelezhető jövedelemnek.
  • Osztalék: Ha csak osztalékból származó jövedelemmel rendelkezik, arra nagyon kevés pénzintézet hitelez.
  • Közmunkás bér: Nem számít jövedelemnek.

 

Az általános szabály szerint személyi kölcsönt az a személy igényelhet, aki betöltötte a 18. életévét, viszont a bankok általában 20-23 éves kortól hiteleznek. Egy hitelfelvételnek felső korhatára is van, ami általában 68-70 év, de ez bankonként eltérő lehet. Minden pénzintézet maga dönti el, hogy milyen idős korig hitelez. Ha a hitelfelvevő személy nem felel meg a bank által megjelölt korhatároknak adóstárs bevonása szükséges a hitelügyletbe, viszont neki is meg kell felelnie a pénzintézet követelményeinek.


hirdetés

 

Személyi kölcsön igényléséhez használja a Hitelmax személyi kölcsön kalkulátorát. Egyszerűen kiválaszthatja azt a hitelintézetet, amely a legkedvezőbb hitelt kínálja Önnek. A pénzintézet kiválasztása után, a bank munkatársa felveszi Önnel a kapcsolatot, így időpont egyeztetésre is van lehetősége, amivel rengeteg időt spórolhat, mert nem kell a bankban végigvárnia a hosszú sort.

 

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...