5 dolog, amit feltétlenül tudni kell a személyi kölcsönről!

  2018. december 18.

Jelenleg nagyon népszerű a személyi kölcsön, aminek legfőbb oka, az alacsony kamat lehet. Sosem volt még ilyen alacsony a személyi kölcsön kamata, mint napjainkban. A jövedelemre nagy hangsúlyt fektetnek a hitelintézetek a hitelösszeg meghatározásánál. Nem mindegy, hogy mekkora, milyen típusú jövedelmet, munkaviszonyt tud igazolni a hitelfelvevő személy, vagy van-e egyéb hitele, amit már törleszt. Cikkünkben elolvashatja, hogy mi az az 5 dolog, amit feltétlenül tudni kell a személyi kölcsönről.

 


hirdetés

A személyi kölcsön egy olyan hitelfajta, amelyhez nem szükséges semmilyen fedezetet felajánlani. Ezt azért fontos tudni, mert előfordulhat olyan élethelyzet, mikor kölcsönre van szükség, viszont az ingatlanját nem tudja, vagy nem is akarja valaki elzálogosítani. Illetve az is fennállhat, hogy esetleg nincs is olyan ingatlan, ami felajánlható lenne a pénzintézet számára. Tehát személyi kölcsön esetében fedezet nélküli hitelről van szó, így a jövedelemmel kapcsolatban támaszt feltételeket a bank, amelyek egyben azt is meghatározzák, mekkora lehet a felvehető hitelösszeg.

 

5 dolog, amit feltétlenül tudni kell a személyi kölcsönről

1.) Mekkora az igazolható jövedelme?

A személyi kölcsön a havi jövedelemből kerül kifizetésre, így a hitelminősítésnél, ügyfélminősítésnél sokat számít, hogy mekkora összeg érkezik havonta a hitelfelvevő bankszámlájára. A személyi kölcsön alacsony jövedelemmel is igényelhető, de legalább a minimálbérnek megfelelő összegre van szükség. Minél magasabb jövedelmet tud igazolni, a bank annál biztosabb ügyfélnek tekinti, így a kisebb kockázat miatt kamatkedvezményt is adhat. Általánosságban elmondható, hogy az országos átlagkereset fölötti jövedelemmel már alacsonyabb kamatokhoz is hozzájuthat. Tehát minél magasabb jövedelmet tud igazolni, annál kedvezőbb kamatú hitelt kaphat.

Attól függően, hogy mekkora az igazolható jövedelem állapítja meg a bank, hogy mekkora törlesztőrészlettel terhelhető az adós. Ha az adós jövedelme nem elegendő a kívánt hitel felvételéhez, adóstárs vagy kezes bevonására van lehetőség az adott pénzintézet szabályainak megfelelően. A jövedelmet a megfelelő dokumentumokkal is szükséges igazolni a bank felé (munkáltatói igazolás, bankszámla, vállalkozó jövedelem esetén pedig a NAV igazolások).

 

2.) Milyen típusú jövedelemmel rendelkezik?

  • Elsődleges jövedelem: Elsődleges jövedelem, ami munkabérként, vállalkozói jövedelemként, külföldi jövedelemként, saját jogon járó nyugdíjként érkezik. A hitelintézet számára a legkedvezőbb, ha ezt bankszámlával tudja igazolni.
  • Másodlagos vagy kiegészítő jövedelem: Ami önállóan nem, csak az elsődleges jövedelmen felül, kiegészítésként fogadható el. Kiegészítő jövedelem például a GYES, GYED, családi pótlék, gyermektartás, stb.

 

3.) Mióta dolgozik, milyen munkaviszonyról van szó?

  • Amennyiben alkalmazottként dolgozik, legalább 3 havi munkaviszonyt szükséges igazolni. A próbaidő és a felmondási idő kizárok ok egy hiteligénylésnél. A külföldi munkaviszony sem probléma, csak több dokumentációval jár.
  • Ha vállalkozóként igényli a kölcsönt, akkor általában legalább 1 lezárt üzleti évet kell igazolni a bank felé. 

 

4.) Mekkora lehet a maximális törlesztő? JTM szabály

A törlesztő nem lehet bármekkora nagyságú. A 32/2014. (IX. 10.) MNB rendelet alapján 400 ezer forintos jövedelem alatt legfeljebb 50% lehet a törlesztő, míg e fölötti jövedelemnél 60%.

 

5.) Van-e egyéb hitel a háztartásban?

A bank azt is megvizsgálja, hogy van-e más hitel, amiben adósként, adóstársként szerep (lakáshitel, áruhitel, korábbi személyi kölcsön, stb). Amennyiben más hitelt is törleszt, az a bank által elfogadható jövedelem nagyságát csökkenti, vagyis kisebb összegű kölcsönt kaphat. Fontos tudni, hogy egy kihasználatlan hitelkártya, vagy folyószámla hitelkeret is számít a hitelbírálatnál.

 

A legkedvezőbb személyi kölcsön kiválasztásához használja a Hitelmax személyi kölcsön kalkulátorát. Meg kell adnia adatait, ami semmilyen kötelezettséggel nem jár. Majd ezt követően a rendszer listát ad azokról a hitelintézetekről, amelyeknél esélye van a hitelfelvételre. Nincs más dolga, mint kiválasztani a legszimpatikusabbat.

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...