Személyi kölcsön kezes nélkül

  2018. október 14.

Személyi kölcsön igénylésénél a bankok az igazolt havi jövedelmedet veszik figyelembe, hogy megállapítsák a hitelképességet, vagyis, hogy kaphat-e kölcsönt, és ha igen, mekkora összeget. Ha elég magas havi jövedelmet tud igazolni, esélye van a személyi kölcsön kezes nélküli felvételére. Ha a jövedelem kevésnek bizonyul, és emiatt nem kaphatja meg a kölcsönt, lehetőség van arra, hogy kezest vonjon be a hitelügyletbe, így esélye lehet a hitelfelvételre. Hogy megtudja melyik a legkedvezőbb személyi kölcsön, használja a Hitelmax személyi kölcsön kalkulátorát.

Kezesre akkor van szükség, ha nincs elég jövedelem és fedezet a hitel felvételéhez. A kezes a vagyonával vállalja, hogy visszafizeti a kölcsönt abban az esetben, ha az adós nem tudja fizetni a felvett hitelt. Kezes gyakorlatilag bárki lehet, aki vállalja az előbb említett kötelezettséget. Általában rokon, barát vagy közeli családtag szokott lenni, vagy olyan személy, aki maga is részesül a hitelcélból. Kétfajta kezesség létezik. Az egyik a sortartó kezes, aki csak akkor kezd el fizetni a hitelfelvevő helyett, ha a nemfizetést hivatalosan megállapítják. A másik a készfizető kezes, akitől bármikor követelheti a bank a pénzt, akkor is, ha még azt be lehetne hajtani az eredeti hitelfelvevőtől. A bankok általában csak készfizető kezeseket engednek bevonni a hitelügyletbe, viszont léteznek olyan pénzintézetek, ahol a sortartó kezesség is elfogadott.

 

Személyi kölcsön kezes nélkül – Mikor nem kell kezes?

Kezes nélkül akkor lehet hitelt felvenni, ha teljesíti a banki követelményeket. Az első és legfontosabb egy személyi kölcsön felvételénél, hogy megfelelő jövedelemmel rendelkezzen, és ezt igazolni is tudja. Minél magasabb igazolható jövedelemmel rendelkezik, annál nagyobb hitelösszeghez juthat. Ma már jogszabály kötelezi a pénzintézeteket arra, hogy jövedelemigazoláshoz kössék a hitelfolyósítást, tehát lennie kell munkából származó havi bevételnek, akár alkalmazott, akár vállalkozó.


hirdetés

Egy hitelfedezeti biztosítással is elkerülhető a kezes bevonása, amely arra szolgál, hogy váratlan helyzetekben, amikor elkésne a fizetéssel, ne legyen probléma. Hitelfedezeti biztosítás többféle kockázati esetre köthető (elhalálozás, munkanélküliség keresőképtelenség). Ha az esemény bekövetkeztekor a biztosító bank átvállalja a törlesztőrészlet fizetését. Fontos, hogy a biztosítás megkötése előtt nézze meg, hogy mire vonatkozik a biztosítás és milyen díja van, hiszen a megkötéstől fogva már azzal a díjköltséggel is számolni kell. A díjat általában a törlesztőrészlet százalékos arányában határozzák meg.

Adóstárs bevonására is van lehetőség egy hitelfelvételnél, ha nem tud megfelelő jövedelmet igazolni és fedezet sem áll rendelkezésére a hitelfelvételhez. Adóstárs bevonása esetén a hitelintézet nem csak az Ön jövedelme alapján kalkulál, hanem az adóstárséval is. Így lehetőség nyílik akár nagyobb összegű hitel felvételére is. Az adóstárs ugyanúgy felel vagyonával a hitel visszafizetéséért, mint az adós. Az adóstárs és kezes nem szerepelhet a Központi Hitelinformációs Rendszer (KHR) negatív adóslistáján.

Az adóstársra és kezesre vonatkozó szabályok bankonként eltérőek lehetnek. Egy pénzintézet kötelezően is előírhatja az adóstárs vagy kezes bevonását, hogy megkapja a hitelt. Amennyiben túl nagy összeget szeretne felvenni, akár több ilyen szereplő is bekerülhet a szerződésbe. Általában családtagok és olyanok kerülnek be a hitelügyletbe, akik részesednek a hitelcélból.

 

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...