Személyi kölcsön jövedelemigazolás nélkül

  2018. szeptember 13.

Akkor is van lehetőség hitelkérelem beadására egy pénzintézetnél, ha nem áll rendelkezésére munkáltatói igazolás, viszont a jövedelmet valamilyen formában igazolni kell. Alkalmazottként a bért bankszámlakivonattal is igazolhatja, vállalkozóként NAV jövedelemigazolást kell kérni. A személyi kölcsön munkáltatói igazolás nélküli formáját általában két okból választják. Vagy azért, mert így gyorsabb az ügyintézés, vagy azért, mert a bank így kéri. Sok esetben alkalmazotti munkaviszony esetén csak utaláson érkező és bankszámlakivonattal történő igazolást fogad el a pénzintézet. Az egyéb jövedelmeket vagy teljesen, vagy részben tudja a bank beszámítani a rendszeres jövedelem mellé.

A leggyorsabb megoldás az lehet, hogy annál a banknál indítja a hitelkérelmet, ahová a bére érkezik. Ebben az esetben a hitelt nyújtó pénzintézet átvizsgálja a számlát, hogy a személyi kölcsön felvételekor biztosított-e az, hogy az adós vissza tudja fizetni a törlesztőt. Természetesen más banknál is igényelhet hitelt, hátránya nem származik belőle. Sőt egyes esetekben még kedvezményeket is adhat a bank, ha új ügyfélként igényli a hitelt.

A hitelező bank minden esetben szeretné látni, hogy a kihelyezett kölcsön milyen forrásból lesz törlesztve. Amennyiben hitelét ingatlanfedezet bevonása nélkül szeretné felvenni, a jövedelem vizsgálata szigorúbb, hiszen ebben az esetben a hitel fedezete az igénylő nettó jövedelme és a fizetési múltja lesz. Fedezet nélküli személyi kölcsönök esetén a maximális hitelösszeg nem lehet nagyobb, mint az igazolt jövedelme 50 vagy 60%-a. A meglévő hitelek havi törlesztő részletei csökkentik az igényelhető kölcsön összegét, az igazolt jövedelemre adható százalékba azok is beszámítanak, kivéve akkor, ha azt a hitelt kiváltja.

 

Személyi kölcsön jövedelemigazolás nélkül – Mivel lehet igazolni a jövedelmet?

  • Alkalmazotti munkaviszony esetén: Szükség van bankszámlakivonatra, amire a jövedelme, érkezik, és/vagy a munkáltató által kitöltött munkáltatói igazolásra, illetve több pénzintézet jövedelemvizsgálatához be kell nyújtani ez előző évi jövedelmet tartalmazó NAV jövedelemigazolást, akkor, ha közeli hozzátartozó vállalkozásában dolgozik.
  • Egyéni és társas vállalkozók esetében: NAV jövedelemigazolás szükséges, valamint NAV által kiállított nemleges adótartozással lehet igazolni a jövedelmet.
  • Nyugdíjasok esetében: Nyugdíjas igazolvány és nyugdíjszelvény, vagy bankszámla kivonat benyújtása szükséges.

 

A jövedelem összegének el kell érnie a minimálbér, illetve minimál nyugdíj összegét, de ez nem minden esetben elegendő, hiszen a bankok által elvárt jövedelem nagysága függ a háztartás kiadásaitól, és a felvenni kívánt hitel összegétől is.

 

Személyi kölcsön jövedelemigazolás nélkül – Jövedelemigazolás fajtái

  • Alkalmazotti státuszban: Bankszámlakivonat és/vagy munkáltatói igazolás szükséges, banki alapfeltételek szerint változik, hogy melyik pénzintézet, mit kér a hiteligénylésnél. A munkáltatói igazolást a munkáltató állítja ki. 30 napnál régebben kiadott igazolással nem indítható el a hitelügylet. A legtöbb pénzintézet a munkáltatói igazolás mellé a munkabért tartalmazó bankszámlakivonatot is kéri. Amennyiben a munkavállaló munkabére nem bankszámlára érkezik, akkor adóhatóság által kiadott igazolással is alá tudja támasztani rendszeres jövedelmét, ha a bank ezt kéri a munkáltatói igazolás mellett, vagy egyéb más jövedelme is van, amit a bank elfogad.
  • Egyéni és társas vállalkozók esetén: Az illetékes adóhatóság által kiadott jövedelemigazolás az elfogadott, de előfordulhat, hogy emellett egy bank a társas vállalkozótól a munkáltatói igazolás kitöltését is elvárja. A vállalkozóknak azt is hivatalosan igazolniuk kell, hogy nincsen adótartozásuk. A hitel jóváhagyásához a cég típusának megfelelően beszámolót, mérleget, illetve főkönyvi kivonatot is bekérhetnek a pénzintézetek.
  • Nyugdíjasok esetében: A nyugdíjas jogviszony a birtokukban lévő nyugdíjas igazolvánnyal, a nyugdíj összege pedig a nyugdíjszelvénnyel, vagy a nyugdíjat tartalmazó folyószámlával igazolható.
  • Egyéb jövedelemszerző tevékenységek esetén: Másfajta igazolások benyújtására is sor kerülhet. Például, ha az adóstárs valamilyen családtámogatási ellátásban részesül vagy bérleti díjból, osztalékból származó jövedelme van. Ezek a jövedelmek önálló jövedelemként nem fogadhatóak el, csak és kizárólag kiegészítőként, a rendszeres jövedelem mellé számíthatók be. Ebben az esetben benyújtandó a GYED, GYES vagy egyéb, megfelelő szelvény. Megbízási szerződéssel dolgozóknak a jövedelme is elfogadható, ennek igazolására a bankszámla mellett szükség van a megbízási szerződésre is.

  Személyi kölcsön jövedelemigazolás nélkül - Kalkulátor


hirdetés

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...