Amit a személyi kölcsönről tudni kell

  2019. április 03.

A személyi kölcsön nagyon közkedvelt hitelfajta napjainkban. Népszerűségének oka, hogy könnyen, és gyorsan hozzá lehet jutni, illetve nagyon alacsony a kamata. Mielőtt személyi kölcsönt igényel, mérlegelje pénzügyi helyzetét, és csak akkor vegyen fel hitelt, ha tényleg szükséges. Hiába alacsony a személyi kölcsön kamata, és kedvezőek a feltételei, mégis csak egy hitelről van szó, amit, ha nem tud visszafizetni, eladósodik. Persze mindenki életében adódhat olyan körülmény, amikor gyorsan pénzre van szüksége, és nem tud kitől kölcsönkérni, és vésztartaléka sincs. Cikkünkben összegyűjtöttük mindazt, amit a személyi kölcsönről tudni kell. Ha ezekre odafigyel, biztosan nem bánja meg a hitelfelvételt.

 

Általában akkor igényelnek az emberek személyi kölcsönt, ha gyorsan egy kisebb összegre van szükségük. A személyi kölcsön pár száz ezer forinttól 10 millió forintig igényelhető. Általában 1-2 millió forintos igénylés a jellemző, de előfordulnak nagyobb összegű hiteligénylések is. Ha nagyobb összegre van szüksége érdemes jelzáloghitelt felvenni, mert annak kamata kedvezőbb. Viszont, mint a nevében is benne, valamiféle jelzálogot kér cserébe a bank. Ha nem áll rendelkezésére megfelelő fedezet, akkor bizony marad a személyi kölcsön, mivel ahhoz nem szükséges fedezet, még ha a hitel drágább is lesz. Sem a szabad felhasználású jelzáloghitel, sem a személyi kölcsön esetében nem kell megnevezni a hitelcélt, a hitelösszeg bármire szabadon elkölthető.

 

Fedezet híján a személyi kölcsön esetében a hitelintézetek a hitelezéssel nagyobb kockázatot vállalnak, igyekeznek bebiztosítani magukat. Mielőtt a kért összeget odaadják, felmérik az adós jövedelmét, utánanéznek, hogy mióta van állásban (általában 3-6 hónapos folyamatos munkaviszonyt kérnek), és hogy időben fizeti-e számláit. Minél biztosabb anyagi háttérrel rendelkezik az ügyfél, annál valószínűbb, hogy a kért hitelt meg is kapja. Sőt, akár kedvezőbb kondíciójú hitelre is szert tehet.

 

Fontos tudni, hogy aki külföldi munkáltatótól kapja munkabérét, könnyen falakba ütközhet a személyi kölcsön igénylésekor. Vannak olyan hitelintézetek, amelyek ilyen esetben nem adnak kölcsönt, mert úgy vélik, hogy az adós munkaviszonyát nem tudják kellő alapossággal leellenőrizni. Ha személyi kölcsönről van szó, a pénzintézetek sokszor a magyarországi munkaviszonyok kapcsán is szigorúbb feltételeket szabnak. Előfordul, hogy az adóstól elvárják, hogy legalább fél vagy egy éve dolgozzon a jelenlegi állásában. 


hirdetés

 

 A személyi kölcsön igénylésekor néhány dokumentumra is szükség van:

  • fényképes igazolvány
  • lakcímkártya
  • bankszámlakivonat
  • jövedelemigazolás (munkáltató, vagy saját cég esetén a NAV állítja ki).

Előfordulhat, hogy a bank más papírokat is bekér, de ez viszonylag ritkán fordul elő. Érdemes az adott hitelintézettel előre egyeztetni, hogy pontosan milyen dokumentumok szükségesek a hiteligényléshez, mert akkor előre be tudja azokat szerezni, ezzel is gyorsítva az ügymenetet. A szerződés aláírása után hamar sor kerül a tranzakcióra. Az igényelt hitel a kijelölt számlára akár pár órán belül is megérkezhet.

 

A Hitelmax személyi kölcsön kalkulátora segít a legkedvezőbb személyi kölcsön kiválasztásában. Ha nem akarja idejét azzal húzni, hogy bankról bankra jár, és hallgatja a személyi kölcsön ajánlatokat, igényeljen hitelt online. Online hiteligénylés esetén gyorsabban megtudhatja, hogy jóváhagyta-e a pénzintézet hitelét, mint személyesen. A rendszer egyenesen a bank előbírálati vagy bírálati részlegéhez adja le igénylését, így akár pár óra alatt megtudhatja, hogy jogosult-e a hitelre.

 

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...