Nem árt, ha van egy kis vésztartaléka!

  2019. április 02.

Mindenki szereti megvenni magának azokat a dolgokat, amelyekre már régóta vágyott. Viszont az is fontos, hogy előrelátó legyen, mert bármikor hozhatja úgy az élet, hogy szükség lenne akár egy nagyobb összegre is. Ezért nem árt, ha van egy kis vésztartaléka. Mindenkinek gondolnia kellene erre, és némi megtakarítást képezni. Megtakarítása csak akkor lesz, ha tartalékot képez, köztük olyanokat is, melyekhez csak végszükség esetén nyúl.

 

A pénzügyi tanácsadók szerint annyi vésztartalékot kellene képezni, amiből 4-6 hónapig biztosítani tudja a megélhetését. Persze minél több félretett pénze van, annál jobb. Pontos összeget itt nem nagyon lehet mondani, mert mindenkinek eltérőek a havi kiadásai. Gondolunk itt a lakhatásra, étkezésre, rezsi költségre, utazásra, illetve a hiteltörlesztésre is, ha van. Ha nincs elég tartaléka, vagy nem tudja meddig áll fenn a kialakult szorult helyzet, érdemes a különböző szolgáltatókkal egyeztetni, mert általában lehetőség van ilyen helyzetekben valamiféle fizetéskönnyítésre. Ha hitele is van, és nehezen tudja fizetni, a kialakult helyzet miatt, mindenképpen érdemes jelezni a hitelintézet felé, mert általában a bankok többsége is kínál erre megoldást, például ilyen lehet az ideiglenes hitel szüneteltetése. Fontos, hogy időben jelezze a pénzintézet felé a kialakult helyzetet, ne akkor, mikor már több havi elmaradása van, mert annál nehezebb megoldást találni.

 

Sok szakértő foglalkozott azzal, hogy milyen kiadási és megtakarítási arányban érdemes felosztani a bevételeket. A legtöbbször előforduló szabály az “50 – 20 – 30” arány szokott lenni, amelynek lényege, hogy a bevétel 50%-át költsék kötelező kiadásokra, 20%-ot kényelmi dolgokra, 30%-ot pedig megtakarításra. Amennyiben túl nagy részt tesznek ki a kötelező kiadások, érdemes jobban megnézni a szerződéseket és azok aktuális alternatíváit. Sokat lehet spórolni egy-egy jól megválasztott távközlési csomaggal, vagy kedvezőbb albérlettel úgy, hogy az életminőségen meg sem látszik. Ha régebben felvett hitele is van, érdemes körülnézni a bankpiacon, mert jelenleg nagy a verseny a bankok között, és nagy valószínűséggel kedvezőbb kamatozású hitelt találhat, mint régi kölcsöne. Ha esetleg több kisebb hitele van, érdemes a hitelkiváltáson elgondolkodni, mert egy kedvezőbb hitelre cserélheti a sok kis kölcsönt.


hirdetés

 

Előfordulhat, hogy minden előrelátó takarékoskodás ellenére lemerülnek a tartalékai azalatt az idő alatt, amíg nem rendeződnek a bevételei. Ebben az esetben segíthet egy személyi kölcsön. A legkedvezőbb személyi kölcsön kiválasztásához használja a Hitelmax személyi kölcsön kalkulátorát. Adatainak megadása után a rendszer kilistázza azon banki partnereinket, melyeknél lehetősége van a hitelfelvételre. Ez után Önnek nincs más dolga, mint kiválasztani a legjobb ajánlatot. A regisztráció semmilyen kötelezettséggel nem jár. Az online hiteligénylés előnye, hogy gyorsabban megtudhatja, hogy jogosult-e a hitelre, mint személyesen.

 

Nem elég megfelelő szintű tartalékokat képezni, úgy is kell azokat elhelyezni, hogy minél könnyebben hozzájuk férhessen szükség esetén. Érdemes ezeket a pénzeket olyan bankbetétben őrizni, ami kockázat- és költségmentes. Ami ezeknek a bankbetéteknek a hátránya, hogy befektetési szempontból nem a legjobb megoldások. Itt viszont azt is figyelembe kell venni, hogy a vésztartalékokba nem befektetni akar, hanem minél könnyebben elővenni őket, ha úgy hozza az élet. Ha lehetősége van rá, és többet is meg tud takarítani, mint ami végszükség esetére kell, érdemes kettő, vagy akár három féle megtakarítási formát is választani, hogy olyan is legyen közte, ami hasznot is hoz, illetve olyan is, amihez könnyen hozzáfér, ha szükséges.

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...