Nehezen tudja fizetni hitelét? Megoldás a hitelkiváltás!

  2019. március 06.

Nehezen tudja fizetni hitelét? Megoldás a hitelkiváltás! Nap, mint nap halljuk, akár tévé reklámokban is a hitelkiváltás kifejezést. Sokan vannak gondban régen felvet hitelük törlesztésével. Azoknak az adósoknak lehet jó megoldás a hitelkiváltás, akik alig tudják befizetni a havi törlesztőrészleteket, vagy esetleg már meg is csúsztak vele.

 

A hiteltörlesztési problémák, inkább a régebbi hitelfelvevőket érintik. Mostanság a havi bevételhez szigorúbban igazítják a hitelfelvétel részleteit. A mai kölcsönök alacsonyabb törlesztővel rendelkeznek, hosszabb futamidő mellett. A törlesztőrészlet nagyságát a JTM (Jövedelemarányos Törlesztőrészlet Mutató) szabály is befolyásolja, ami alól egyetlen hitelt közvetítő és folyósító szervezet sem térhet ki:


hirdetés
  • Fedezetlen személyi kölcsön esetében, amennyiben a hitelfelvevők igazolt havi nettó jövedelme 400.000 Ft alatt van, akkor az esetlegesen már meglévő és az új hitel együttes törlesztőrészlete nem lehet több az igazolt jövedelem 50%-ánál, 400.000 Ft-ot meghaladó jövedelem esetén pedig a 60%-ánál. A jövedelmek és az adósságterhek több adóstárs esetében összevontan kezelendők.
  • Jelzáloghitel esetében, a törlesztőrészlet nem lehet magasabb a havi nettó bér 25%-ánál, 400 ezer forintos jövedelem alatt, afölötti jövedelem esetén pedig 30% a korlát. A fix törlesztőrészletet öt és tíz év közötti ideig biztosító lakáshiteleknél pedig 35, illetve 40% a limit. Az 50 és 60%-os limit csak a minimum tíz évig vagy a futamidő végéig fix törlesztőrészletű lakáshitelekre vonatkozik. A rendelet 2019. július 1-jétől 500 ezer forint havi jövedelem esetén teszi lehetővé a jelenlegi 400 ezer helyett. 

 

Ha úgy érzi, hogy nehezen megy a hitele törlesztése, és szeretne egy kedvezőbb konstrukcióra váltani, érdemes körülnézni a piacon, feltehetően találni fog olcsóbb hiteltermékeket. Ami nagyon fontos, hogy ne csak saját bankja ajánlatát nézze át, hanem más hitelintézeteket is keressen fel. Ha nincs sok ideje, hogy végigjárja a bankokat, és hitel ajánlatokat kérjen tőlük, akkor használja a Hitelmax hitel kalkulátorát. Az online hiteligénylés előnye, hogy gyorsabban megtudhatja, hogy jogosult-e a hitelre, mint személyesen. Amit még fontos tudni, hogy a kalkuláció semmilyen kötelezettséggel nem jár.

 

Nehezen tudja fizetni hitelét? Megoldás a hitelkiváltás!

Lakáshitel

Szakértők szerint a lakáshitelek kétharmadánál biztosan található olyan hitel, amit megéri kiváltani. Ezeknél a hiteleknél minél hosszabb a futamidő, annál biztosabb, hogy van olcsóbb megoldás. Azt viszont fontos tudni, hogy a hosszúra nyúlt törlesztés többe kerül, mert több kamatot fizet vissza a banknak. A hitelkiváltást kétféleképpen lehet megoldani. Alacsonyabb kamatozású, vagy pedig hosszabb kamatperiódusú, fix kölcsönnel, amely kiszámíthatósága miatt kedvezőbb.

 

Személyi kölcsön

A személyi kölcsön esetében más a helyzet, mint a lakáshitelnél. Személyi kölcsönt akkor is érdemes kiváltani, ha már csak 2 év van hátra a futamidőből. Személyi kölcsön terén nagy verseny van a bankok között, így nem nehéz jó ajánlatot találni.

 

Hitelkártya

Ha hitelkártyáról van szó, csak akkor éri meg kiváltani, ha elmaradása van. Ebben az esetben viszont ajánlatos megválni tőle, mert itt a tartozás nagyon drága. A bank az elmaradt befizetések után magas kamatot számol fel.

 

Folyószámlahitel

A folyószámlahitellel érdemes óvatosan bánni, mert nagyon könnyű vele a hitel felhalmozása, majd pedig annak görgetése maga előtt. Ha a hitelkerete nagyobb a jövedelménél hatalmas tartozás jöhet össze. Megoldás csak az lehet, hogy visszafizet mindent, és megszünteti a számlát. Ha hitelre van szüksége, egy személyi kölcsönnel jobban jár.

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...