Nehezen tudja fizetni hitelét? Megoldás a hitelkiváltás!

  2019. március 06.

Nehezen tudja fizetni hitelét? Megoldás a hitelkiváltás! Nap, mint nap halljuk, akár tévé reklámokban is a hitelkiváltás kifejezést. Sokan vannak gondban régen felvet hitelük törlesztésével. Azoknak az adósoknak lehet jó megoldás a hitelkiváltás, akik alig tudják befizetni a havi törlesztőrészleteket, vagy esetleg már meg is csúsztak vele.

 

A hiteltörlesztési problémák, inkább a régebbi hitelfelvevőket érintik. Mostanság a havi bevételhez szigorúbban igazítják a hitelfelvétel részleteit. A mai kölcsönök alacsonyabb törlesztővel rendelkeznek, hosszabb futamidő mellett. A törlesztőrészlet nagyságát a JTM (Jövedelemarányos Törlesztőrészlet Mutató) szabály is befolyásolja, ami alól egyetlen hitelt közvetítő és folyósító szervezet sem térhet ki:

  • Fedezetlen személyi kölcsön esetében, amennyiben a hitelfelvevők igazolt havi nettó jövedelme 400.000 Ft alatt van, akkor az esetlegesen már meglévő és az új hitel együttes törlesztőrészlete nem lehet több az igazolt jövedelem 50%-ánál, 400.000 Ft-ot meghaladó jövedelem esetén pedig a 60%-ánál. A jövedelmek és az adósságterhek több adóstárs esetében összevontan kezelendők.
  • Jelzáloghitel esetében, a törlesztőrészlet nem lehet magasabb a havi nettó bér 25%-ánál, 400 ezer forintos jövedelem alatt, afölötti jövedelem esetén pedig 30% a korlát. A fix törlesztőrészletet öt és tíz év közötti ideig biztosító lakáshiteleknél pedig 35, illetve 40% a limit. Az 50 és 60%-os limit csak a minimum tíz évig vagy a futamidő végéig fix törlesztőrészletű lakáshitelekre vonatkozik. A rendelet 2019. július 1-jétől 500 ezer forint havi jövedelem esetén teszi lehetővé a jelenlegi 400 ezer helyett. 

 

Ha úgy érzi, hogy nehezen megy a hitele törlesztése, és szeretne egy kedvezőbb konstrukcióra váltani, érdemes körülnézni a piacon, feltehetően találni fog olcsóbb hiteltermékeket. Ami nagyon fontos, hogy ne csak saját bankja ajánlatát nézze át, hanem más hitelintézeteket is keressen fel. Ha nincs sok ideje, hogy végigjárja a bankokat, és hitel ajánlatokat kérjen tőlük, akkor használja a Hitelmax hitel kalkulátorát. Az online hiteligénylés előnye, hogy gyorsabban megtudhatja, hogy jogosult-e a hitelre, mint személyesen. Amit még fontos tudni, hogy a kalkuláció semmilyen kötelezettséggel nem jár.

 

Nehezen tudja fizetni hitelét? Megoldás a hitelkiváltás!

Lakáshitel

Szakértők szerint a lakáshitelek kétharmadánál biztosan található olyan hitel, amit megéri kiváltani. Ezeknél a hiteleknél minél hosszabb a futamidő, annál biztosabb, hogy van olcsóbb megoldás. Azt viszont fontos tudni, hogy a hosszúra nyúlt törlesztés többe kerül, mert több kamatot fizet vissza a banknak. A hitelkiváltást kétféleképpen lehet megoldani. Alacsonyabb kamatozású, vagy pedig hosszabb kamatperiódusú, fix kölcsönnel, amely kiszámíthatósága miatt kedvezőbb.

 

Személyi kölcsön

A személyi kölcsön esetében más a helyzet, mint a lakáshitelnél. Személyi kölcsönt akkor is érdemes kiváltani, ha már csak 2 év van hátra a futamidőből. Személyi kölcsön terén nagy verseny van a bankok között, így nem nehéz jó ajánlatot találni.


hirdetés

 

Hitelkártya

Ha hitelkártyáról van szó, csak akkor éri meg kiváltani, ha elmaradása van. Ebben az esetben viszont ajánlatos megválni tőle, mert itt a tartozás nagyon drága. A bank az elmaradt befizetések után magas kamatot számol fel.

 

Folyószámlahitel

A folyószámlahitellel érdemes óvatosan bánni, mert nagyon könnyű vele a hitel felhalmozása, majd pedig annak görgetése maga előtt. Ha a hitelkerete nagyobb a jövedelménél hatalmas tartozás jöhet össze. Megoldás csak az lehet, hogy visszafizet mindent, és megszünteti a számlát. Ha hitelre van szüksége, egy személyi kölcsönnel jobban jár.

 

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...