Hitelkiváltás buktatói

  2019. január 08.

Sokan vettek fel hitelt korábban, aminek kamata valószínűleg drágább a mostani hitelkamatoknál. Érdemes a régi hiteleket évente felülvizsgálni, és néhány bank ajánlatát megnézni, mert elképzelhető, hogy meglévő hitelénél jobb ajánlatot is találhat a piacon. A hitelkiváltó hitel felvétele sokban hasonlít az egyéb hitelek felvételéhez, viszont azért megvannak a maga sajátosságai. Nem árt tisztában lenni a hitelkiváltás feltételeivel, mert a hitelkiváltás buktatói senkit sem kerülnek el, aki nem elég körültekintő. Sokan nem tudják például, hogy a szerződésben rögzített kedvező feltételek általában csak rövid időszakra vonatkoznak, és előfordulhat, hogy 6 vagy 12 hónap múlva újra emelkedik majd a törlesztőrészlet.

 

Mielőtt egy csábító banki ajánlat hatására belevág meglévő hitele kiváltásába, mindenképp mérlegelje, hogy az új hitelintézetben kínált törlesztőrészlet csökkenése nagyobb-e, mint a hitelkiváltás során megfizetett egyszeri költségek összege. Nem árt ilyen esetekben egy szakértő véleményét is kikérni.

Érdemes meggyőződni arról, hogy a kezdeti feltételek milyen hosszú időszakra érvényesek. Vizsgálja meg, hogy a hitelkiváltás során tényleg hosszútávon kap-e kedvező törlesztőrészletet, vagy csak egy rövid, akciós időszakra, ami 6-12-24 hónapig tart. Ha nem figyel a részletekre, akkor még az is elfordulhat, hogy nem jobban, hanem rosszabbul jár egy új hitel felvételével, és a hitelkiváltás után még magasabb lesz a törlesztőrészlete.

 

Általában az értékbecslési díjat, folyósítási jutalékot, közjegyzői díjat, tulajdoni lap díját engedik el a hitelkiváltás felvételekor. Sokszor nincsenek induló költségek, viszont előfordulhat, hogy a bank ezt beleépíti az új hitel törlesztőrészletébe.

Bevett gyakorlat, hogy hitelkiváltáskor, a pénzintézetek a tőketartozás-igazolást is csak egy bizonyos díj ellenében állítják ki, ezért hitelkiváltás esetén az ügyfélnek ezt a költséget is számításba kell vennie. A díjtétel összege 1-2 ezer forinttól egészen 10 ezer forintig terjedhet.

 

Felmerülhet a kérdés, hogy megéri-e kiváltani egy régebbi hitelt, vagy sem? A korábban felvett, forint alapú, államilag kamattámogatott kölcsönök esetén nem árt elgondolkodni a hitelkiváltás lehetőségén, mert elképzelhető, hogy kedvezőbb konstrukciót is találhat. Akkor is érdemes más bankok hitelajánlatait megnézni, ha korábban nem kaphatott kedvező banki kölcsönt valamilyen oknál fogva, így valamelyik pénzintézet drága, de egyszerűen igényelhető termékét vették igénybe. Ha azóta megváltoztak életkörülményei, elképzelhető, hogy egy jobb hitelkonstrukcióhoz is hozzájuthat.

Azoknak is megérheti a hitelkiváltás, akik több rövid lejáratú, magas kamatozású fogyasztási kölcsönt halmoztak fel. Szakemberek véleménye szerint ebben a témában még nem annyira tudatosak az emberek, inkább akkor élnek ezzel a lehetőséggel, ha anyagilag rá vannak kényszerülve. Ennek ellenére elmondható, hogy a hitelkiváltási kedv egyre nagyobb, a korábbi évekhez képest. Többen vágnak bele tudatosan a hitelkiváltásba, nem csak akkor, ha a fent említett problémák valamelyike áll fenn.

 

Ha kedvező hitelt keres, használja a Hitelmax hitelkalkulátorát. A rendszer nagyon egyszerűen működik, és semmilyen kötelezettséggel nem jár. Meg kell adnia adatait, majd azok alapján listát kap azokról a hitelintézetekről, ahol hitelt igényelhet. Ezt követően Önnek csak ki kell választania azt a pénzintézetet, ahol a legkedvezőbbek a feltételek. 

 


hirdetés

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...