Változások a Babaváró hitel feltételeiben!

  2019. június 28.

Július elsejétől vehetik igénybe a Babaváró hitelt a családok. A hitel felvételéhez ingatlanfedezet nem szükséges, a hitelösszeg szabadon felhasználható. A Babaváró hitellel a kormány célja a népesség növelése. A kölcsönszerződés 2019. július 1-től 2022. december 31-ig köthető meg. A kölcsön összege maximum 10 millió forint lehet, folyósítására csak egy összegben kerülhet sor.

 

A legfeljebb 10 millió forint összegű, kamatmentes, szabadon felhasználható Babaváró támogatást azok a házasok igényelhetik július 1-jétől, ahol a nő 18 és 40 év közötti, és a házaspár valamelyik tagjának legalább három éve folyamatos társadalombiztosítási jogviszonya van. A törlesztés havi összege legfeljebb 50 ezer forint lehet, továbbá a hiteltörlesztést három évre felfüggesztik már az első gyermek érkezésekor, a második gyereknél újabb három évre felfüggesztik a törlesztést, és a még fennálló tartozás harminc százalékát elengedik, a harmadik gyerek születésekor pedig a maradék tartozást teljes egészében leírják.

 

Változások a Babaváró hitel feltételeiben

A Babaváró hitel 75%-a számít önerőnek ingatlanvásárlásnál

A Babaváró hitel jó megoldás lehettet volna lakásvásárláskor, mint önerő, mert a konstrukció ingatlan fedezet nélküli és szabad felhasználású. Ezzel a megoldással akár teljesen kölcsönből is meg lehetett volna vásárolni egy ingatlant, viszont ez nem áll összhangban a Magyar Nemzeti Bank az emberek túlzott eladósodottságát megakadályozó törekvéseivel. Emiatt a Babaváró hitelnek csak a 75%-át lehet önerőként felhasználni.

Tehát ha 10 millió forint Babaváró hitelt vesz fel lakásvásárláshoz, akkor 7,5 millió Ft minősül önerőnek és 2,5 millió forint számít majd hitelnek. Ezt a szabályt kell alkalmazni azokban az esetekben, amikor a Babaváró hitelt követő 90 napon belül ad be lakásvásárlásra hiteligénylést is.

A bankok a megvásárolni kívánt ingatlan értékének 80%-áig hiteleznek. A Babaváró hitel megjelenésével azonban ez változni fog. A Babaváró hitel egy támogatott hitel, 3 gyermek születése esetén a teljes meglévő tartozást elengedik. Ebből adódóan nem klasszikus kölcsönként kell kezelni, a felvett összeg 75%-a önerőnek minősül, azaz kevesebb saját pénzre lesz szükség.

Mindezek ellenére fontos tudni, hogy a hitelintézetek szigorúbb szabályokat is alkalmazhatnak. A hitelminősítés minden esetben a bank önálló jogosultsága. Éppen ezért nem mindegy, hogy melyik hitelt nyújtó intézmény konstrukcióját választja, mert a vásárláshoz szükséges önerő, akár több millió forinttal meghaladhatja a jogszabályban foglalt minimális mértéket. Érdemes erre időt fordítani, és több bank ajánlatát is meghallgatni.

 

Júliusi gyerekek

A kormányrendelet szerint a július 1-je után született gyermekek szülei július 31-éig benyújthatják kérelmüket. Így a gyermekek után a kamattámogatás, gyermekvállalási támogatás, valamint a törlesztőrészlet szüneteltetés is járni fog,

Könnyítést jelent továbbá, hogy ha a babaváró támogatás iránti kölcsönkérelmet a várandósság idején (a 12. hét után) nyújtják be, azonnal kérni lehet a törlesztés szüneteltetését is. Ez azt jelenti, hogy a szerződés megkötéséig tartó időre sem kell visszamenőleg törlesztést fizetniük a szülőknek.

 

Tartozások

A Babaváró hitelt azok is igényelhetik, akiknek korábban a Központi Hitelinformációs Rendszerben (KHR) nyilvántartott tartozásuk volt, de azt a kérelem benyújtása előtt rendezték. Ez a változás elvi lehetőséget biztosít ezeknek a hiteligénylőknek a kölcsön felvételére. Azonban nem jelenti azt, hogy a bankok hitelképesnek is fogják minősíteni ezeket a kérelmezőket.


hirdetés

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...