Babaváró hitel – Milyen banki szabályoknak kell megfelelni?

  2019. június 14.

Július elsejétől érhető el a Babaváró hitel. Nagy előnye, hogy ingatlanfedezet nem szükséges hozzá, és szabadon felhasználható. A Babaváró hitel célja a népesség növekedése. A kölcsönszerződés 2019. július 1-től 2022. december 31-ig köthető meg. A kölcsön összege maximum 10 millió forint lehet, folyósítására csak egy összegben kerülhet sor. Ha igénybe vennék a Babaváró hitelt nem csak a jogszabályban előírt feltételeknek kell megfelelniük, hanem a bank belső szabályainak is.

A Babaváró hitelhez ingatlanfedezet nem kell, viszont az állami kezességvállalás miatt biztonságosabb, mint egy személyi kölcsön. A bankoknak még pontos információik nincsenek a feltételekről, de valószínűsíthető, hogy az általános hitelfelvételi követelményeknek meg kell majd felelni azoknak, akik igénybe szeretnék venni a támogatást.

 

Babaváró hitel – Milyen banki szabályoknak kell megfelelni?

Általános hitelfelvételi követelmények, amelyeknek biztosan meg kell felelni:

  • életkor
  • állampolgárság
  • cselekvőképesség
  • a munkaviszony típusa és hossza
  • az igazolt jövedelem nagysága
  • a meglévő hitelek fizetési múltja
  • aktív bankszámlahasználat

A pontos feltételek hitelintézetenként eltérhetnek, ezért érdemes több bank ajánlatát is kikérni, mielőtt igénybe veszi a Babaváró hitelt.

 

Jövedelem terhelhetősége

A jövedelem maximális terhelhetőségét jogszabály is szabályozza. Figyelembe kell venni a meglévő hitelek fizetési kötelezettségeit is, sőt hitelkeretek esetében mindig a keretösszeg 5%-át tekintik fizetési kötelezettségnek függetlenül attól, hogy mekkora a ténylegesen elköltött pénz belőle.

JTM szabály:

  • Lakáshitel esetében a törlesztőrészlet nem lehet magasabb a havi nettó bér 25%-ánál, 400 ezer forintos jövedelem alatt, afölötti jövedelem esetén pedig 30% a korlát. A fix törlesztőrészletet öt és tíz év közötti ideig biztosító lakáshiteleknél pedig 35, illetve 40% a limit. Az 50 és 60%-os limit csak a minimum tíz évig vagy a futamidő végéig fix törlesztőrészletű lakáshitelekre vonatkozik. A rendelet 2019. július 1-jétől változik, 500 ezer forint havi jövedelem esetén teszi lehetővé a jelenlegi 400 ezer helyett.
  • Fedezetlen személyi kölcsön esetében, amennyiben a hitelfelvevők igazolt havi nettó jövedelme 400.000 Ft alatt van, akkor az esetlegesen már meglévő és az új hitel együttes törlesztőrészlete nem lehet több az igazolt jövedelem 50%-ánál, 400.000 Ft-ot meghaladó jövedelem esetén pedig a 60%-ánál. A jövedelmek és az adósságterhek több adóstárs esetében összevontan kezelendők.

Azt még nem lehet tudni, hogy a Babaváró hitel melyik kategóriába fog esni, vagy esetleg egy külön besorolást kap. A különböző jövedelemtípusokat is eltérő mértékben fogadhatják el. Azt sem lehet még pontosan tudni, hogy ki az, akinek igazolt jövedelmével számolni lehet a hitelbírálat során, azaz kit tud bevonni adóstársként a hitelbe.


hirdetés

 

Dokumentumok

A megadott információkat hivatalos dokumentumokkal igazolni kell. A hitelintézetek által elvárt benyújtandó papírok eltérhetnek, illetve a benyújtás formája is különböző lehet. A papír alapú dokumentum kezelés mellett lehetséges, hogy egyes pénzintézetek elfogadják az elektronikusan beadott hitelkérelmeket is.

 

 

 

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...