Tízezreket spórolhat a személyi kölcsönön!

  2019. február 28.

A személyi kölcsön népszerűsége még mindig töretlen. Nem árt azonban vigyázni hiteligényléskor, mert a személyi kölcsön felvétele tartogat néhány buktatót. Megfontoltan kell dönteni például a kamatkockázat, vagy a futamidő kérdésében. Az is egy lényeges szempont, hogy hogyan csökkenthető a tartozás, ha lehetőség nyílna rá, mert így akár tízezreket spórolhat a személyi kölcsönön.

 

A személyi kölcsön felvétele számos előnnyel rendelkezik, többek között gyors, és egyszerű. Kamata kedvező, már akár 8-15%-os THM mellett is elérhető. A személyi kölcsön felhasználását igazolni nem szükséges, vagyis szabadon felhasználható, és ingatlanfedezet sem szükséges a hiteligényléshez.

 

Tízezreket spórolhat a személyi kölcsönön - Kamatperiódus

Mint minden hitelnél, úgy a személyi kölcsönnél is fontos a kamatperiódus megválasztása. Alapvetően a személyi kölcsön többségénél a kamat állandó a futamidő alatt, viszont vannak olyan hitelintézetek, amelyek 3 éves futamidőig kínálnak csak fix kamatot, azon túl pedig változót. Ez azt jelenti, hogy ha 5 évre vesz fel személyi kölcsönt, akkor a 3. év után módosulhat a hitel törlesztőrészlete, de az is csak a jegybank által megfogalmazott kamatváltoztatási mutató alapján.

 

Tízezreket spórolhat a személyi kölcsönön - Futamidő

A kamatozás módja mellett, a futamidőnek is nagy szerepe van törlesztőrészlet nagyságának meghatározásában. Ha hosszabb futamidőt választ, akkor a havi törlesztő kisebb lesz, viszont a törlesztőrészletekben is kisebb a hiteltörlesztési rész és összességében többet fizet kamat formájában a pénzintézetnek.

 

Tízezreket spórolhat a személyi kölcsönön - Elő- és végtörlesztés

A személyi kölcsönnél is lehetőség nyílik az elő- és végtörlesztésre. Ennek az a lényege, hogy ha van megtakarítása, vagy egyszeri nagyobb bevételhez jut, amit a hitelbe forgat, így ezáltal a tőketartozás csökken, amivel a kamatfizetést lehet spórolni a kölcsönön. A bank elő/végtörlesztési díjat számíthat fel, de az előtörlesztés előnyei sokkal nagyobbak, mint a költségei. Az előtörlesztési díjat az előtörlesztett összeg, a hátralévő futamidő, és a múltban történt előtörlesztés (ha volt) alapján számolják ki.

Az előtörlesztési díj mértéke jogszabályhoz van kötve. Ez alapján, amennyiben még egy évnél tovább kell a kölcsönt fizetni, maximum az előtörlesztett összeg 1%-a lehet. Viszont ha a futamidőből már kevesebb, mint egy év van hátra, akkor az előtörlesztés díja legfeljebb 0,5 %-os lehet.

Van egy jelentős könnyítés is az előtörlesztésnél, miszerint évente egyszer maximum 200 ezer forint ingyenesen betörleszthető a hitelbe. Ez alapján, ha lehetősége van rá, érdemes ezt a 200 ezer forintot évente megspórolni, és a személyi kölcsönbe törleszteni, mert így akár költség nélkül is csökkenteni tudja a fennálló tartozást, valamint a havi törlesztési kötelezettséget.


hirdetés

 

A legkedvezőbb személyi kölcsön kiszámításában segíthet Önnek a Hitelmax személyi kölcsön kalkulátora. Adatainak megadása után a rendszer kilistázza azon banki partnereinket, melyeknél lehetősége van a hitelfelvételre. Ez után Önnek nincs más dolga, mint kiválasztani a legjobb ajánlatot.

 

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...