Személyi kölcsön - végtörlesztés

  2018. szeptember 17.

Amennyiben korábban személyi kölcsönt vett fel, érdemes a hitel futamidejének lejárata előtt visszafizetnie azt, mert súlyos ezreket spórolhat vele. Ha némi pénz áll a házhoz érdemes a személyi kölcsön végtörlesztésére költeni, és nem egy megtakarításba fektetni. Ha akkora összeghez nem is jutott, hogy az egész hiteltartozását rendezze, megéri annak egy részét is előtörleszteni. Akár az egész kölcsönt fizeti vissza, akár egy részét lényegében kevesebb kamatot fizet a hitelintézetnek. Érdemes az előtörlesztésre vonatkozó szabályokat, díjakat már a személyi kölcsön felvételekor megnézni az adott banknál.

 

Személyi kölcsön végtörlesztés – Mitől függ a díja?

A pénzintézet díjat számít fel az előtörlesztés és végtörlesztés esetén, viszont megéri, mert pénzügyileg jobban jön ki, mint amennyibe az egész ügyintézés kerül. Az előtörlesztés díja függ az előtörlesztett összegtől a hátralévő futamidőtől, és a múltban történt előtörlesztéstől. A díj mértékét jogszabály korlátozza. A hitel teljes előtörlesztését a köznyelvben végtörlesztésnek nevezik. Ebben az esetben is felszámíthat a pénzintézet előtörlesztési díjat, viszont ilyenkor a kölcsönszerződés is megszűnik.

 


hirdetés

Személyi kölcsön végtörlesztés – Díjak

  • A személyi kölcsön előtörlesztési díja maximum 1% lehet, ha a futamidőből egy évnél több van hátra.
  • Ha a futamidőből már kevesebb, mint egy év van hátra, akkor maximum 0,5%-os mértékkel kell számolni.
  • Ingyenes az előtörlesztés abban az esetben, ha legfeljebb 200 ezer forintot fizet a hitelbe és a megelőző 12 hónapban még nem élt az előtörlesztéssel. Ezt érdemes megtenni, mert ezáltal csökken a havi törlesztő, és az így megtakarított összeget szintén érdemes félretenni, majd a hitelre fordítani, mert így hamarabb visszafizetheti a személyi kölcsönt.

Ha hamarabb visszafizeti hitelét, szabadon rendelkezhet azzal az összeggel, amit egyébként a törlesztőre szánna. Ha nincs szüksége az így felszabadult pénzre, okos döntés lehet, hogy megtakarítást képez belőle a nehéz időkre. Ha viszont konkrét célja is van, érdemes az ahhoz leginkább illő megtakarítási formát választani, így gyorsabban valósíthatja meg terveit.


Személyi kölcsön végtörlesztés – Miért kell díjat fizetni?

Ha az adós egy összegben visszafizeti hiteltartozásának egy részét, vagy esetleg egészét, a hitelintézet elesik a jövőbeli kamatbevételtől. Ezért szabtak díjat a pénzintézetek elő-vagy végtörlesztés esetén. Végtörlesztés esetén számít az is, hogy milyen forrásból van finanszírozva a tartozás. Ez lehet önerő, illetve hitelkiváltó személyi kölcsön is. Nagyon sok pénzt spórolhat egy hitelkiváltó hitellel. A jelenlegi kölcsönök sokkal kedvezőbb kamatozásúak lehetnek a meglévő hitelnél, vagyis olcsósíthatja hitelét. A hitelkiváltás során az új kölcsönből végtörlesztheti a régi, drágább hitelét és lezárhatja a korábbi szerződését. Onnantól pedig az új, már kedvezőbb törlesztővel felvett kölcsönt kell tovább fizetni. Egyes pénzintézeteknél viszont más díjszabása lehet annak, ha eltérő pénzintézet hiteléből rendezi a fennálló tartozást és nem önerőből.

 

Személyi kölcsön végtörlesztés – Hogyan számolják ki a díjat?

Az előtörlesztési díjat a bankok az előtörlesztett összeg alapján számolják ki. Az előtörlesztési díjak esedékessége: mindig az előtörlesztési alkalmakkor kell azokat megfizetni, részleges előtörlesztésnél több alkalom is lehetséges, tehát annyiszor kell díjat fizetni, ahányszor előtörleszt. Általános szabályként elmondható, hogy az előtörlesztési díj nem haladja meg az előtörlesztés időpontja és a hitel eredeti lejártának időpontja közötti időtartamra fizetendő hitelkamat összegét, tehát valójában az előtörlesztési díj kárpótolja a bankokat a kiesett hitelkamat miatt.

 

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...