Egy megtakarítás akkor a leghatékonyabb, ha a célnak megfelelően választja ki!

  2018. június 22.

Mindenkinek akadhatnak nehezebb időszakai az életben, mikor anyagilag megszorul. Nem árt erre előre felkészülni. Sokan nem szeretnek egyik napról a másikra élni, akkor nyugodtak, ha van némi pénzügyi tartalékuk. Akkor tudja a legjobbat kihozni egy megtakarításból, ha a célnak megfelelően gondolkodik. Ha például gyermekének szeretne pénzt félre tenni, arra a legjobb megoldás a Babakötvény lehet. Ha lakáscélú terveit kívánja megvalósítani arra a Lakástakarék a legalkalmasabb. Ha nyugdíjas éveit szeretné biztonságban tudni, akkor egy nyugdíjcélú megtakarítást érdemes választani. Ha pontosan nem tudja mire, de szeretne pénzt félretenni, azt megteheti bankbetétben, állampapírban, illetve egy befektetésekben is.

 


hirdetés

Babakötvény

Ha a Babakötvényről beszélünk, igazából két dologról van szó:

  • Életkezdési támogatás és Start-számla: A 2005. december 31-e után született gyermekek rendelkeznek Start számlával a Magyar Államkincstárnál, amin életkezdési támogatásként 42 500 forintot helyeznek el. Az egyszeri támogatást, minden magyar állampolgárságú és magyar lakcímmel rendelkező újszülött megkapja. A gyermek a 18. életévének betöltése után kaphatja meg a felnőttkori életkezdési támogatást.

 

 

Lakástakarék

Felhasználása csak és kizárólag lakáscélú lehet, azon belül viszont nagyon sokféle lehetőséget kínál. A lakástakarékhoz (LTP) vissza nem térítendő 30%-os állami támogatás jár, ami nem lehet több évi 72 ezer forintnál. Hozama akár 10% feletti is lehet, illetve ami nagyon fontos, hogy kockázatmentes. A befizetett betéti összegre és azok kamataira az OBA (Országos Betétbiztosítási Alap) 100 ezer euróig védelmet nyújt. Futamideje 4, 5, 6, 8, 10 év lehet. A bankok önerőként is beszámítják, a lakáshitelbe díjmentesen beletörleszthető. A támogatási összeg megtöbbszörözhető, ha közeli hozzátartozói nevére is köt lakástakarék szerződést. Ha kevésnek bizonyul a megtakarítás, kedvezményes, fix kamatozású lakáshitel is felvehető mellé. A lakástakarék megtakarítás örökölhető.

 

Nyugdíjcélú megtakarítások

Ha nyugdíjcélú megtakarításban gondolkodik, érdemes elkülöníteni az egyéb megtakarításoktól. Ez azért fontos, mert a nyugdíjcélú megtakarítás hosszabb távú, nem férhet hozzá egy váratlan kiadás esetén. A nyugdíjcélú megtakarítások legrövidebb futamideje 10 év. Ha a futamidő lejárata előtt szeretné kivenni pénzét, annak magas költsége lehet. Az összes nyugdíjcélú megtakarítás szabadon felhasználható, adómentes, illetve amennyiben van bejelentett munkahelye, akkor befizetései után 20%-os adójóváírást is igényelhet. Akár évi 1,4 millió forintnyi befizetésig jár adójóváírás.

 

Bankbetét

Ez a megtakarítási forma rövidtávú, biztonságos és kiszámítható. A bankbetét elhelyezéséhez nélkülözhetetlen a bankszámla megléte. A bankbetét pénzintézeteknél szerződés alapján, egy előre meghatározott, vagy előre nem rögzített időszakra elhelyezett pénzösszeg, amely után kamat jár. A szerződés lejáratakor a bank a megtakarítást kamattal együtt fizeti vissza.

 

Állampapír

Az állam a kölcsönért cserébe egy előre meghatározott kamatot fizet. A kamatfizetésre évente, félévente kerülhet sor. A kamat mértéke a meghatározott feltételek szerint lehet fix, vagy egy előre rögzített képlet szerint változó. A hozam az árfolyam változásának köszönhető. Ha az árfolyamok kedvezően alakulnak, az előre rögzített kamaton felül többlet is termelődik. Az állampapírokat előre meghatározott időre lehet megvásárolni. A futamidő lejárata után az állam egy összegben visszafizeti a megtakarítást.

 

Befektetési alap

A befektetési alap egy olyan megtakarítási forma, amellyel a megtakarításokat költséghatékonyan, biztonságosan a kockázatok megosztásával fektetik értékpapírba. Befektetési alapot csak befektetési alapkezelő hozhat létre és kezelhet. Egy befektetési alapkezelő több befektetési alapot is kezelhet. A befektetési alapok hozama nem egyforma, befektetésfajtánként eltérő. Egy befektetési alap vásárlásának árát a befektetések aktuális értéke határozza meg. A befektetési alap eladásakor az aznapi, aktuális értéket kell figyelembe venni. A magasabb hozam magasabb kockázattal is jár, ezért legyen figyelmes a befektetési alap kiválasztásánál. Minél tovább tartja pénzét a bankban, annál nagyobb lehet a nyereség az összeg kivételekor.

 

 

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...