Mikor a leghatékonyabb egy megtakarítást?

  2018. június 22.

Mindenkinek akadhatnak nehezebb időszakai az életben, mikor anyagilag megszorul. Nem árt erre előre felkészülni. Sokan nem szeretnek egyik napról a másikra élni, akkor nyugodtak, ha van némi pénzügyi tartalékuk. Mikor a leghatékonyabb egy megtakarítás? Akkor tudja a legjobbat kihozni egy megtakarításból, ha a célnak megfelelően gondolkodik. Ha például gyermekének szeretne pénzt félre tenni, arra a legjobb megoldás a Babakötvény lehet. Ha lakáscélú terveit kívánja megvalósítani arra a Lakástakarék a legalkalmasabb. Ha nyugdíjas éveit szeretné biztonságban tudni, akkor egy nyugdíjcélú megtakarítást érdemes választani. Ha pontosan nem tudja mire, de szeretne pénzt félretenni, azt megteheti bankbetétben, állampapírban, illetve egy befektetésekben is.

 


hirdetés

Mikor a leghatékonyabb egy megtakarítást?

Babakötvény

Ha a Babakötvényről beszélünk, igazából két dologról van szó:

  • Életkezdési támogatás és Start-számla: A 2005. december 31-e után született gyermekek rendelkeznek Start számlával a Magyar Államkincstárnál, amin életkezdési támogatásként 42 500 forintot helyeznek el. Az egyszeri támogatást, minden magyar állampolgárságú és magyar lakcímmel rendelkező újszülött megkapja. A gyermek a 18. életévének betöltése után kaphatja meg a felnőttkori életkezdési támogatást.

 

  • Start-Értékpapírszámla és Babakötvény: A Start-számlára érkezett 42 500 forintot gyarapítani is tudja, ha kiegészítésként indít egy Kincstári Start-értékpapírszámlát. Ez egy önálló befizetésen alapuló, teljesen különálló gyermek megtakarítási számla, ami a Babakötvénybe kerül befektetésre. A Babakötvény az az értékpapír, amit az erre a Kincstárnál megnyitott Start-értékpapírszámlára történő befizetéseivel vásárol. Más értékpapír nem választható. A Babakötvény az infláció feletti 3%-kal kamatozik tovább. A befizetések 10%-a az állami támogatás, ami egy évben maximum 6 ezer forint lehet.

 

Lakástakarék

Felhasználása csak és kizárólag lakáscélú lehet, azon belül viszont nagyon sokféle lehetőséget kínál. Hozama akár 10% feletti is lehet, illetve ami nagyon fontos, hogy kockázatmentes. A befizetett betéti összegre és azok kamataira az OBA (Országos Betétbiztosítási Alap) 100 ezer euróig védelmet nyújt. Futamideje 4, 5, 6, 8, 10 év lehet. A bankok önerőként is beszámítják, a lakáshitelbe díjmentesen beletörleszthető. A támogatási összeg megtöbbszörözhető, ha közeli hozzátartozói nevére is köt lakástakarék szerződést. Ha kevésnek bizonyul a megtakarítás, kedvezményes, fix kamatozású lakáshitel is felvehető mellé. A lakástakarék megtakarítás örökölhető.

 

Nyugdíjcélú megtakarítások

Ha nyugdíjcélú megtakarításban gondolkodik, érdemes elkülöníteni az egyéb megtakarításoktól. Ez azért fontos, mert a nyugdíjcélú megtakarítás hosszabb távú, nem férhet hozzá egy váratlan kiadás esetén. A nyugdíjcélú megtakarítások legrövidebb futamideje 10 év. Ha a futamidő lejárata előtt szeretné kivenni pénzét, annak magas költsége lehet. Az összes nyugdíjcélú megtakarítás szabadon felhasználható, adómentes, illetve amennyiben van bejelentett munkahelye, akkor befizetései után 20%-os adójóváírást is igényelhet. Akár évi 1,4 millió forintnyi befizetésig jár adójóváírás.

 

Bankbetét

Ez a megtakarítási forma rövidtávú, biztonságos és kiszámítható. A bankbetét elhelyezéséhez nélkülözhetetlen a bankszámla megléte. A bankbetét pénzintézeteknél szerződés alapján, egy előre meghatározott, vagy előre nem rögzített időszakra elhelyezett pénzösszeg, amely után kamat jár. A szerződés lejáratakor a bank a megtakarítást kamattal együtt fizeti vissza.

 

Állampapír

Az állam a kölcsönért cserébe egy előre meghatározott kamatot fizet. A kamatfizetésre évente, félévente kerülhet sor. A kamat mértéke a meghatározott feltételek szerint lehet fix, vagy egy előre rögzített képlet szerint változó. A hozam az árfolyam változásának köszönhető. Ha az árfolyamok kedvezően alakulnak, az előre rögzített kamaton felül többlet is termelődik. Az állampapírokat előre meghatározott időre lehet megvásárolni. A futamidő lejárata után az állam egy összegben visszafizeti a megtakarítást.

 

Befektetési alap

A befektetési alap egy olyan megtakarítási forma, amellyel a megtakarításokat költséghatékonyan, biztonságosan a kockázatok megosztásával fektetik értékpapírba. Befektetési alapot csak befektetési alapkezelő hozhat létre és kezelhet. Egy befektetési alapkezelő több befektetési alapot is kezelhet. A befektetési alapok hozama nem egyforma, befektetésfajtánként eltérő. Egy befektetési alap vásárlásának árát a befektetések aktuális értéke határozza meg. A befektetési alap eladásakor az aznapi, aktuális értéket kell figyelembe venni. A magasabb hozam magasabb kockázattal is jár, ezért legyen figyelmes a befektetési alap kiválasztásánál. Minél tovább tartja pénzét a bankban, annál nagyobb lehet a nyereség az összeg kivételekor.

 

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...