Az állampapír még mindig jó befektetésnek ígérkezik

  2018. június 07.

Ha befektetné pénzét az egyik legjobb megoldás az állampapír lehet. Az állampapír egy hitelviszonyt megtestesítő értékpapír, melyet valamely állam bocsát ki abból a célból, hogy az ebből befolyó összeget valamilyen meghatározott célra fordítsa. Az állampapírok visszafizetését maga az állam garantálja, tehát az állampapír még mindig jó befektetésnek ígérkezik.

 

Az állampapír még mindig jó befektetésnek ígérkezik

Az állampapíroknak két fajtája van:

  • Rövid lejáratú kincstárjegy: Lejárata egy évnél rövidebb. Előnye, hogy csak rövid időre kötheti le a pénzét, illetve, hogy viszonylag alacsony költség mellett lehet az állampapírt visszaváltani. A hosszabb lejáratú államkötvényekhez képest alacsony a kamatozása.
  • Hosszabb lejáratú államkötvény: Lejárata egy évnél hosszabb. Kamata magasabb, ugyanis a kockázat is magasabb a futamidő miatt. Amennyiben idő előtt vissza akarja váltani a kötvényt veszteséggel lehet számolni.

 

Miért éri meg állampapírt vásárolni?

Azért éri meg állampapírt vásárolni, mert a kölcsönért cserébe az állam egy előre meghatározott kamatot fizet. A kamatfizetésre évente, félévente kerülhet sor. A kamat mértéke a meghatározott feltételek szerint lehet fix kamat, vagy egy előre rögzített képlet szerint változó kamat(általában évente egyszer változhat csak a kamatok mértéke). A hozam az árfolyam változásának köszönhető. Ha az árfolyamok kedvezően alakulnak, az előre rögzített kamaton felül többlet is termelődik.

Az állampapírokat előre meghatározott időre lehet megvásárolni. Az idő leteltével, az államkötvény lejár, az állam pedig egy összegben visszafizeti a tőkét. Kivételt képez ez alól a diszkont kötvény, melynek esetében kamat nincs, ugyanakkor alacsonyabb névértéken lehet megvásárolni, a nyereséget pedig az árfolyamnyereség adja.

 

Milyen kockázatai lehetnek az állampapír vásárlásának?

Az állampapírok után fizetett kamatok mértéke a kockázattól függ. A kockázat mértéke eltérő, így a fizetett kamatok is különbözőek. Az alap mindig egy kockázatmentes hozam, erre jön felár a rizikó alapján.

Az állampapírok kibocsájtásakor három kockázatot áraznak be:

  • A nem fizetés kockázata: Minél nagyobb esély van arra, hogy a lejárati idő végén a kibocsátó nem fogja a tőkeösszeget visszafizetni, annál nagyobb kamatot kell fizetnie a futamidő alatt.
  • A futamidő: Minél hosszabb a futamidő, annál magasabb a kamat is, ugyanis nem lehet tudni mit hoz a jövő. A futamidő egyénileg is változtathat a kamatok mértékén. Nem mindegy, hogy a hitelező 1 évre, vagy 30 évre vásárolja az állampapírt.
  • Deviza: Ez szintén befolyásolja a kamatok mértékét. A gyenge, bizonytalan deviza esetében a kamat magasabb, mint egy erősebb, biztosabb pénznemnél, hiszen a kockázat is magasabb.

 

Ki garantálja, hogy a kibocsátó valóban vissza tudja-e fizetni a tőkét?

A magyar állampapírokra tőke- és hozamgarancia van. Maga az állam garantálja a visszafizetést. Ha az állampapírt közvetlenül a Magyar Államkincstárnál vásárolja meg, a rá vonatkozó garancia korlátlan. Az államcsőd viszonylag ritka, tehát az állampapír vásárlása biztonságos.

 

Milyen állampapírt érdemes választani?

Jelenleg nehéz találni még egy olyan kockázatmentes megtakarítást, mint az állampapír, amelynek kamata 1,5-3,8% lehet. Az állampapír esetében is előfordulhatnak járulékos költségek, ezért célszerű olyan szolgáltatót keresni, ahol a legkevesebbet vonják le a hozamból.

Az elmúlt években többen vásároltak lakossági állampapírt bankbetét helyett. A bankbetéthez nem kell külön számlát nyitni, viszont az állampapír vásárlásához már egy értékpapírszámla szükséges, amit a felmerülő költségek (számlavezetési díj, állományi díj) miatt, nem mindegy, hogy hol nyit meg.

A Magyar Államkincstárnál teljesen ingyenes a befektetés fenntartása. Lehetőség van elektronikus ügyintézési módokra is a Web- és Mobilkincstár segítségével. Így nem szükséges az Államkincstárnál intézni az állampapírok vásárlását, minden fontos információ a rendelkezésére áll. Az értékpapírszámla nyitásakor viszont elkerülhetetlen a személyes ügyintézés.

 

Hogyan lehet értékpapírt vásárolni?

Az Államkincstár értékesítési pontjainál nincs lehetőség készpénzes befizetésre és vásárlásra. A bankszámláról történő átutalás illetve a bankkártyás vásárlás viszont lehetséges. Az Államkincstári értékpapírszámlára való utalás során előfordulhat, hogy ki kell fizetni a tranzakciós illetéket és a bank által megszabott díjat. Bankkártyás vásárlással ezek a díjak elkerülhetőek.

A számlára való beutalás során a közleményben meg kell adni, hogy melyik állampapírt, milyen összegben vásárolja meg. Ha ez nem így történik az összeg a pénzszámlán íródik jóvá (itt jelennek meg azok az összegek, amelyek még nincsenek befektetve). A pénzszámláról is lehetséges a vásárlás, akár az Államkincstári ügyfélszolgálatnál, vagy a Web- Mobilkincstárral.

A személyes bankkártyás vásárlás is lehetséges az Államkincstárnál, ami úgy működik, mint bármilyen vásárlás egy terminálnál. Amire itt figyelni kell a napi limit. Vásárlás előtt mindenképpen ellenőrizze, hogy mekkora napi limit van beállítva. A limitet könnyen módosíthatja a netbankon vagy mobilbankon keresztül, a tranzakció után pedig visszaállítható az eredeti limit. Internetes, vagy mobilos felületen keresztül is tud fizetni, ugyanúgy mint egy online vásárlás esetén.


hirdetés

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...