Gondoskodjon időben nyugdíjas éveiről!

  2018. május 16.

A fiatalabb korosztály, ha a nyugdíjra gondol, a jelenlegi átlagnyugdíjnál magasabb időskori havi bevételre vágyik. Ezt a magasabb összeget nem valószínű, hogy az állami nyugdíjjal fogják elérni, sokkal nagyobb a realitása, hogy saját megtakarításaikból fogják finanszírozni. Még ha így is gondolják a fiatalok, nem sokat tesznek érte, ugyanis nagy részük nem rendelkezik semmilyen nyugdíjcélú megtakarítással. Ennek oka, hogy általánosságban elmondható, hogy nem rendelkeznek akkora bevételi forrással, hogy ez a havi kiadásokon túl, ne okozna anyagi megterhelést. Mindenki szeretné, hogy nyugdíjas évei ideálisan, anyagi biztonságban teljenek, viszont ez mindenkinek mást jelent. Fontos, hogy gondoskodjon időben nyugdíjas éveiről! A megtakarítást jobb minél előbb elkezdeni.

 

Mindenkinek más jut eszébe, ha idősebb korának anyagi biztonságára gondol. Vannak akiknek a bankbetétek, különböző befektetések jutnak eszükbe, vannak akik kifejezetten nyugdíjcélú megtakarításokban gondolkodnak, illetve vannak olyanok is, akik egyéb alternatív megoldásokat választanak, például ingatlant vásárolnak kiadási céllal. Akinek anyagi helyzete megengedi, inkább vesz még egy, vagy akár több lakást is, amit aztán kiad. Ha erre idejében gondol, akár lakástakarék (LTP) formájában is gyűjtheti rá a pénzt, amihez 30%-os állami támogatást is kap. A bankok önerőként is beszámítják a lakástakarékban összegyűjtött pénzt. Hitelt is megéri felvenni az ingatlan megvásárlásához, főleg az adott lakástakarék-pénztárnál, mert annak kamata kedvezőbb a piaci kamatozású lakáshiteleknél. Ha kiadja ingatlanját, a bérleti díj fedezi a törlesztőrészletet, majd a hitel lejárata után remek nyugdíjkiegészítő lehet.

 

Ha valamilyen megtakarításban gondolkodik, az a nagy kérdés, hogy a fizetés hány százalékát kellene félretenni ahhoz, hogy a nyugdíjas évek is olyan színvonalon teljenek, mint az aktív dolgos évek. A jelenlegi magyar állami nyugdíjrendszer úgy működik, hogy az aktív dolgozók befizetéseiből finanszírozzák a jelenlegi nyugdíjasok járandóságát. Vagyis az állami nyugdíjrendszerbe történő befizetései nem a saját számláját gyarapítják, hanem nyugdíjkifizetéseket finanszírozzák belőle. Ha az állami rendszertől független szeretne maradni, akkor valamelyik magán nyugdíjcélú megtakarítást érdemes választani.

 

Sokan arra panaszkodnak, hogy túl kevés a fizetésük ahhoz, hogy nyugdíjcélú megtakarítást is fizessenek. Sajnos az emberek nagy részének a napi megélhetés is gondot okoz, nemhogy még valamilyen megtakarításra is fussa. Vagy esetleg, ha jut is ilyen célra, nem a nyugdíjas évekre való megtakarítás, ami elsőre eszébe jut az embernek, hanem inkább jelenlegi helyzetére koncentrálva szeretne némi anyagi biztonságot a váratlan kiadások esetére. Az ideális az lenne, ha a fizetés legalább 10%-át félre tudná tenni megtakarítási célra, attól függetlenül, hogy ez az összeg mennyire pici, vagy mennyire nagy.

 

Ha megtakarításra gondol, érdemes elkülöníteni a nyugdíjcélú, illetve az egyéb megtakarításokat. Ennek oka, hogy a nyugdíjcélú megtakarítások hosszabb távra szólnak. Tehát például, ha csak nyugdíjcélú megtakarítása van, ahhoz nem férhet hozzá egy váratlan anyagi nehézség esetén, mert azok legrövidebb futamideje 10 év. Ha ezen belül van szüksége a pénzére, annak igen nagy költsége lehet. Ezért érdemes esetleg bankbetétet, vagy egyéb vész esetén hozzáférhető megtakarítást is választani a nyugdíjcélú mellé.

 

Általában az emberek a nyugdíjcélú megtakarítás elé helyeznek mindenféle egyéb megtakarítást, így erre a célra marad a legkevesebb. Pedig az összes nyugdíjcélú megtakarítás szabadon felhasználható, illetve nyugdíjban az ilyen célra gyűjtött megtakarítás adómentes, valamint amennyiben van bejelentett munkahelye, akkor befizetései után 20%-os adójóváírást is igényelhet. Akár évi 1,4 millió forintnyi befizetésig jár adójóváírás.


hirdetés

 

Ha anyagi helyzete nem engedi meg, hogy egyéb megtakarításai mellett nyugdíjcélú megtakarítást is fizessen, sajnos nem marad más megoldás, mint, hogy a nyugdíj mellett, vagy helyett dolgozni kell. Ezt teheti úgy, hogy nyugdíj után is marad a munkahelyén, vagy másik megoldásként keres valamilyen munkát a nyugdíj mellett. Valljuk be sok-sok ledolgozott év után, ez elég megterhelő lehet. Ezért, ha nem tud minden célra külön-külön takarékoskodni, akkor inkább a nyugdíjra tegyen félre.

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...