Nyugdíjazás után pihenés, vagy továbbra is dolgozni kell?

  2017. augusztus 17.

Magyarországon rengeteg nyugdíjas gondolja úgy, hogy a nyugdíjkorhatárt elérve nem feltétlenül hagynák ott a munkahelyüket. A nyugdíj mellett továbbra is maradnának a munkahelyükön és dolgoznának, hiszen a kínált nyugdíj összege jóval alacsonyabb, mint a munkahelyen kapott jövedelem. Ha nem rendelkezik megtakarítással, az életszínvonal rovására mehet, ha kizárólag nyugdíjából él meg az ember. Ezért nagy kérdés, hogy nyugdíjazás után pihenés, vagy továbbra is dolgozni kell?

 

A hazai közvéleménykutatások szerint a nyugdíjasoknak csak egy töredéke gondolja úgy, hogy a nyugdíjkorhatár betöltésével az állam által biztosított összegből meg tud élni, és véglegesen befejezi a munkát, a nagyobb része pedig egyértelműen tovább dolgozna. 

 

Nyugdíjazás után pihenés, vagy továbbra is dolgozni kell?

De miért nem megy el nyugdíjba, aki megteheti? 

Ennek természetesen több oka is lehet, de az elsődleges ok egyértelműen a magyar jövedelmek összege. Átlagosan a magyar nyugdíjasok 110-120 ezer forintos nyugdíjat kapnak, és az átlag bér pedig 200 ezer forint, tehát 40%-al kevesebb marad a zsebben, ha csak a nyugdíjból szeretne élni. 

 

Hogyan számolják ki a nyugdíj összegét?

A nyugdíj összege és mértéke több tényezőtől függ. Függ például attól, hogy hány évet dolgozott, illetve még az életpálya átlagkeresetétől is. A kiszámított összeg 70%-át kapják meg nyugdíjként, ami annyit jelent, hogy aki korábban 190 ezer forintot keresett, csak 133 ezer forint nyugdíjat fog kapni. 

 

Milyen munkalehetőségek vannak a nyugdíjkorhatár elérése után?

  • Ha nem kíván nyugdíjba menni, lehetősége van a nyugdíjkorhatár elérése után is maradni a munkahelyén és dolgozni tovább.
  • Másik lehetőségként a nyugdíj mellett vállalhat munkát. 

 

Érdemes a nyugdíjas éveire előre gondolni, hiszen nyugdíjcélú megtakarításokkal megkönnyítheti későbbi életét. A nyugdíjcélú megtakarításoknak három módja is van, amit az állam támogat:

  • Nyugdíj Előtakarékossági Számla (NYESZ)
  • Önkéntes nyugdíjpénztár
  • Nyugdíjbiztosítás

 


hirdetés

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...