Nyugdíjazás után jöhet a pihenés, vagy továbbra is dolgozni kell?

  2017. augusztus 17.

Magyarországon rengeteg nyugdíjas gondolja úgy, hogy a nyugdíjkorhatárt elérve nem feltétlenül hagynák ott a munkahelyüket. A nyugdíj mellett továbbra is maradnának a munkahelyükön és dolgoznának, hiszen a kínált nyugdíj összege jóval alacsonyabb, mint a munkahelyen kapott jövedelem. Ha nem rendelkezik megtakarítással, az életszínvonal rovására mehet, ha kizárólag nyugdíjából él meg az ember. 

 

A hazai közvéleménykutatások szerint a nyugdíjasoknak csak egy töredéke gondolja úgy, hogy a nyugdíjkorhatár betöltésével az állam által biztosított összegből meg tud élni, és véglegesen befejezi a munkát, a nagyobb része pedig egyértelműen tovább dolgozna. 

 

De miért nem megy el nyugdíjba, aki megteheti? 

Ennek természetesen több oka is lehet, de az elsődleges ok egyértelműen a magyar jövedelmek összege. Átlagosan a magyar nyugdíjasok 110-120 ezer forintos nyugdíjat kapnak, és az átlag bér pedig 200 ezer forint, tehát 40%-al kevesebb marad a zsebben, ha csak a nyugdíjból szeretne élni. 

 

Hogyan számolják ki a nyugdíj összegét?

A nyugdíj összege és mértéke több tényezőtől függ. Függ például attól, hogy hány évet dolgozott, illetve még az életpálya átlagkeresetétől is. A kiszámított összeg 70%-át kapják meg nyugdíjként, ami annyit jelent, hogy aki korábban 190 ezer forintot keresett, csak 133 ezer forint nyugdíjat fog kapni. 

 


hirdetés

Milyen munkalehetőségek vannak a nyugdíjkorhatár elérése után?

  • Ha nem kíván nyugdíjba menni, lehetősége van a nyugdíjkorhatár elérése után is maradni a munkahelyén és dolgozni tovább.
  • Másik lehetőségként a nyugdíj mellett vállalhat munkát. 

 

Érdemes a nyugdíjas éveire előre gondolni, hiszen nyugdíjcélú megtakarításokkal megkönnyítheti későbbi életét. A nyugdíjcélú megtakarításoknak három módja is van, amit az állam támogat:

  • Nyugdíj Előtakarékossági Számla (NYESZ)
  • Önkéntes nyugdíjpénztár
  • Nyugdíjbiztosítás

 

 

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...