Nyugdíjcélú megtakarítások

  2018. július 10.

Senki sem szeretne aggodalmakkal teli nyugdíjas éveket, mindenki az anyagi biztonságra törekszik. A legtöbben legalább olyan színvonalon képzelik el öregkorukat, mint a munkában töltött időszak közben. A fiatalabbak, ha a nyugdíjra gondolnak, a jelenlegi átlagnyugdíjnál magasabb időskori havi bevételre vágynak. Ezt a magasabb összeget valószínűleg nem az állami nyugdíjjal fogják elérni, hanem inkább valamilyen nyugdíjcélú megtakarításból finanszírozzák majd. Érdemes időben gondolni a nyugdíjas időszakra, és valamilyen megtakarítási formát keresni.

Hazánkban napjainkban három nyugdíjcélú megtakarítás létezik. Közös tulajdonságuk a befizetések után igényelhető 20% adójóváírás, amit a személyi jövedelemadóból lehet érvényesíteni. Fontos, hogy mielőtt leteszi voksát valamelyik nyugdíjpénztár mellett, tájékozódjon a költségekről, illetve a hozamokról is.


hirdetés

 

Nyugdíjcélú megtakarítások

Nyugdíj-előtakarékossági számla (NYESZ)

A Nyugdíj-előtakarékossági számla esetén Ön határozhatja meg, hogy milyen befektetésből mennyit vásárol. Az ide befizetett összeget nem fektetik be automatikusan, erről Önnek kell gondoskodnia. A törvény, illetve az adott szolgáltató határozza meg, hogy miből lehet választani.

Ha jól választ szolgáltatók, akkor egy széles körből válogathat a következő törvényi megkötésekkel: csak az Európai Gazdasági Térség (EGT) országaiban kibocsátott alábbi instrumentumokra adhat megbízást:

  • befektetési alap
  • tőzsdére bevezetett értékpapír
  • állampapír
  • és pénzügyi eszköz

Ha ezek nem forintban lettek kibocsátva, a NYESZ számlán lévő forintot devizára kell váltani a megvásárláshoz, majd az ügylet végeztével vissza kell váltani forintra.

Akár nagyobb kockázatot is felvállalhat a nyugdíj-megtakarításaival, és devizában is lehet a megtakarított pénze. Ha elégedetlen a választott szolgáltatóval, akkor másik szolgáltatóhoz is átvihet a Nyugdíj-előtakarékossági számláját. A NYESZ a befektetésben járatosabb személyeknek ajánlott

 

Nyugdíjbiztosítás

A nyugdíjbiztosítások többsége egy unit-linked típusú (befektetési egységekhez kötött) biztosítás. Ezért a biztosítótársaság által kínált befektetési alapok várják a biztosítottak befizetéseit. A forint befizetésekkel kötött nyugdíjbiztosítások mellett, létezik devizás változat is. Ezek egymás között nem átjárhatóak. A forintos nyugdíjbiztosítások esetében sem lehet egy másik forintos biztosítótársasághoz átvinni a biztosítást.

A befizetések automatikusan befektetésre kerülnek a kiválasztott alapba/alapokba, de ez nem jelenti azt, hogy nem kell foglalkozni a nyugdíjbiztosítás befektetéseivel. Annyi odafigyelést igényel, mint ha normál befektetési alapokba lenne pénze. Fél-egy évente szükséges egy felülvizsgálat, hogy megtudja, hogy még minidig a legjobb alapok vannak-e kiválasztva a befizetések befektetéseihez, illetve adott esetben a meglévő befektetéseket is át kell rendezni.

A befektetések átrendezése a különböző befektetések eltérő hozampotenciálja miatt szükséges. Logikusan átgondolva, azért választ az ember nagyobb kockázatú befektetést, hogy hozama magasabb legyen. Ha jól teljesít, akkor arányaiban több lesz belőle, viszont, ha nem tesz semmit, akkor a portfólión eltolódik a kockázatosabb irányba. Hogy ezt megelőzze, érdemes bizonyos időközönként a meglévő befektetéseket újrasúlyozni.

 

Önkéntes nyugdíjpénztár

A tévhitekkel ellentétben nem csak állampapírba fektetheti pénzét. A nagyobb önkéntes nyugdíjpénztárnál általában 3 különböző kockázatú portfólióból lehet választani, amibe automatikusan befektetik a befizetéseket, majd tovább gondozzák a befektetéseket. Azt mindenkinek magának kell eldöntenie, hogy mibe fektesse pénzét, de amennyiben nem tetszik az adott portfólió, akkor gond nélkül lecserélheti, vagy akár át is viheti egy másik pénztárhoz megtakarítását.

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...