Mire érdemes odafigyelni, ha megtakarításba kezd?

  2017. október 06.

A megtakarítás nagyon fontos, nem árt, ha van egy kis plusz pénze a szűkösebb időkre. Bármikor szükségessé válhat a megtakarítás megléte, mert esetleg valamilyen okból kifolyólag munkaképtelenné válik, illetve bármikor adódhat olyan váratlan esemény, amely jelentős kiadással járhat. Általában mindenki gyűjti pénzét valamire. Akár nyaralásra, utazásra, ingatlanra, vagy egyéb olyan termékre, amelyet spórolás útján tud csak megvásárolni. A megtakarítás fontos akkor is, ha nincs a közeljövőben jelentősebb összegben megvalósítandó vásárlási cél. Megtakarítás nélkül szinte lehetetlen ezeket a helyzeteket megoldani, ezért érdemes minél előbb elkezdeni spórolni, hogy minél hamarabb össze tudjon gyűjteni egy olyan összeget, amely anyagi biztonságot nyújthat. De mire érdemes odafigyelni, ha megtakarításba kezd? Az alábbiakban elolvashatja.


Mire érdemes odafigyelni, ha megtakarításba kezd?

Hogyan érdemes megtakarítani?

A megtakarítás legjobb módja, ha minden hónapban a rendszeres jövedelme egy részét félreteszi. Érdemes kiszámolni, hogy mekkora az az összeg, amely hiányakor még biztonsággal ki tudja fizetni a kötelező számlákat, illetve bele kell venni a megélhetéshez szükséges kiadásokat is, hogy reális képet kapjon a félretehető összegről. A rendszeres havi jövedelem mellett érdemes félretenni az egyszeri nagyobb bevételeket is. 

 

Fontos:  

A megtakarításokra remek lehetőséget kínálnak a banki megtakarítási számlák, melyekkel szemben akövetkező elvárások vannak: 

  • a számlavezetési díj ne legyen túl költséges
  • kötetlen megtakarítási forma legyen, amelyhez bármikor hozzá lehet adni pénzt, illetve kivenni is lehet
  • elérhetővé váljon már kissebb összegtől is
  • elfogadható kamata legyen
  • kockázatmentes legyen

 

Lényeges, hogy mielőtt megtakarításba helyezné pénzét, megbizonyosodjon a pénzintézet stabilitásáról, illetve, hogy a megtakarítás/befektetés kockázataival tisztába legyen. 

A bankoknál lehetősége van élethelyzetek és megtakarítási célok szerint kiválasztani a megfelelő megtakarítási formát. Fiatal felnőttként, gyerekes családként, nyugdíjba készülő, vagy már nyugdíjasként is megtalálhatja a legkedvezőbbet, illetve a megtakarítás pénznemét is ki tudja választani.

 

A megtakarítás előnyei:

  • Megtakarítással könnyebben megvalósíthatóak a nagyobb kiadásokkal járó célok. 
  • Stabil anyagi hátteret biztosít.
  • Kiszámíthatóbb a jövőkép.

 


hirdetés

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...