Néhány pénzügyi jó tanács

  2017. augusztus 25.

Bizonyára mindenki arra törekszik, hogy legyen némi félre tett pénze a szűkösebb időkre. Sohasem lehet tudni, hogy mit hoz az élet. A pénz biztonságot és szabadságot ad. Sokkal merészebben dönt például egy munkahelyváltásról, vagy új lakásról. Cikkünkben összegyűjtöttünk néhány pénzügyi jó tanácsot ezzel kapcsolatban, vagyis, hogy hogyan is lehet némi megtakarításra szert tenni.

 

Néhány pénzügyi jó tanács

  • Munkahely: Munkahely tekintetében hosszabb távon kell gondolkodni. Nem árt, ha az ember folyamatosan képezi magát. Olyan munkát érdemes elvállalni, ahonnan van előrelépési lehetőség. Így fizetése is egyre több lehet, és egyre több pénzt tud félretenni.
  • Hitelek: Ha teheti, kerülje el, hogy olyan dolgokra vegyen fel hitelt, amire egyébként nem futná. Itt azokra a gyorsan értéküket vesztő dolgokra gondolunk, mint például, autó, laptop, televízió, mobiltelefon, stb. Ha nem engedheti meg magának, hogy gond nélkül egy összegben kifizesse a vágyott dolgot, két megoldás létezik. Az egyik, hogy más dolgokon spórolva összegyűjti rá a pénzt, a másik, hogy nem vásárol olyan dolgot, amit nem engedhet meg magának. Ezekből a kis hitelekből nagyon könnyen összegyűlhet egy tetemes havi összeg, amit hitelekre kellene költenie, és ha ezt havonta nem tudja teljesíteni, könnyen nagy adósságokba verheti magát.
  • Költségvetés: Érdemes az embernek már fiatalon rászoktatnia magát, hogy költségvetést készítsen. Így jobban átláthatóbb milyen kiadási vannak havonta, mennyit tud félre tenni, esetleg mi az, amire feleslegesen költi pénzét. Ebben a kérdésben nagyon fontos, hogy határozott legyen, pontosan tudja mi az, amire költeni akar, mennyit szeretne félretenni havonta, illetve, hogy el tudja különíteni, hogy mi az, ami valóban fontos, és mi az, ami nélkül is teljes az élete. Fontos, hogy mindig a megtakarítás legyen az első! Ha megérkezik fizetése, bármennyire kevés is az összeg, tegyen félre belőle. Mindig legyenek pénzügyi céljai.
  • Pénzügyi tartalék: A legfontosabb feladat, hogy pénzügyi tartalékot képezzen. Ez azért fontos, mert bármikor adódhat olyan váratlan élethelyzet, mikor jól jön egy kis pénzügyi segítség. Lehet, hogy jelenleg jó anyagi körülmények között él, de senki sem lát a jövőbe, bármi történhet. Váratlanul lebetegedhet, elveszítheti munkáját, stb. Ha máról holnapra él, nincs anyagi biztonságban. Anyagi biztonságról akkor beszélhetünk, ha több hónapnyi kiadásait is gond nélkül tudja fedezni megtakarításából. Nagyon fontos, hogy ehhez a pénzhez ne nyúljon, de ha esetleg mégis úgy adódik, hogy ebből kell költenie, amint tudja, azonnal pótolja vissza.
  • Pénzügyi tájékozottság: Legyen pénzügyileg tájékozott. Érdemes olvasgatni a pénzügyi oldalakat, tájékozódni a befektetési lehetőségekről, különböző hitelekről, nem csak akkor, ha szüksége van rá. Így elkerülheti a pénzügyi csapdákat.

 

 

 


hirdetés

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...