Melyek a legnépszerűbb megtakarítások?

  2019. július 18.

Sokan szeretnének biztonsági tartalékot képezni a havonta megmaradó pénzükből. De nagy kérdés, hogy ezt hol helyezzék el? Melyek a legnépszerűbb megtakarítások manapság? Többféle megoldást is találtunk, köztük olyanokat is, melyek kis összegű, rendszeres megtakarítást tesznek lehetővé. Ha előre tudja, hogy havonta mekkora összeget tud megtakarítani, akkor a kockázatviselési képességének megfelelően számos megtakarítási lehetőség közül választhat.

Magyarországra jellemző, hogy alacsony kockázatú megtakarításokban gondolkodnak az emberek, így a népszerű megtakarítási lehetőségek között is ezeket a megtakarítási formákat találjuk. Az alacsony kockázat hátránya, hogy a hozam is alacsony.

 

Melyek a legnépszerűbb megtakarítások?

Egészség- és önsegélyező pénztári számla

Erre a számlára befizetve a pénzt felkészülhet az egészségügyi kiadásaira, és egy későbbi pénzügyi segítségre. A befizetései 20%-át visszakaphatja a személyi jövedelemadóból, ezzel biztosítva a hozamot. A számlán rendelkezésre álló pénzt 2 évre le is lehet kötni, és a lekötés összegének a 10%-át szintén visszaigényelheti az SZJA-ból, ahogy az egészségügyi prevenciós szolgáltatások igénybevétele után a felhasznált összeg 10%-át szintén megkaphatja. Maximum évi 150 ezer forintra tarthat igényt, amelyről az éves adóbevallásban kell rendelkezni.

 

Nyugdíjcélú megtakarítás

Ha attól fél, hogy nem lesz elég nyugdíja, gyűjtheti pénzét nyugdíjcélú megtakarításban is. A havi megtakarítást elhelyezheti önkéntes nyugdíjpénztári számlára, nyugdíj-előtakarékossági számlán, vagy nyugdíjbiztosítás megkötésével. A befizetések után 20%-ot lehet visszaigényelni az SZJA-ból. Az önkéntes nyugdíjpénztári számla esetében ez az egészség- és önsegélyező pénztári visszaigényléssel együtt legfeljebb évi 150 ezer forint lehet. A nyugdíj-előtakarékossági számlára vonatkozóan maximum évi 100 ezer forint, míg nyugdíjbiztosításnál évi 130 ezer forint lehet.

 

Takarékszámla (megtakarítási számla)

A takarékszámla, vagy más néven megtakarítási számla, olyan bankbetét jellegű megoldás, ahol pénze jobban kamatozik, mintha csak folyószámlán tartaná. Ezeknek a számláknak az a lényege, hogy nem egy összegben köti le a megtakarítását, hanem folyamatosan utalhat, vezetheti át a megtakarított összeget. A megtakarítási számlák vezetése a legtöbb banknál ingyenes, azonban az utalások, átvezetések pénzbe kerülnek. A megtakarítási számlák kamatszintje jelenleg alacsony, mivel a jegybanki alapkamat is alacsony. A jövőben akkor várható emelkedés, ha a jegybanki alapkamat szintje emelkedik.

 

Banki megtakarítás - rendszeres megtakarítási program

A pénzintézeteknél lehetőség van a rendszeres megtakarítási program (RMP) keretében havi megtakarítást indítani. Ennek lényege az, hogy havonta egy bizonyos összeget egy adott értékpapírba, jellemzően befektetési alapba fektetnek. A befektetési alapok megvásárlására az ügyfél előre felhatalmazza a bankot, mely alapján a bank hónapról hónapra megveszi az adott összegből megvásárolható mennyiséget.

 

Lakossági állampapírok vásárlása

A lakossági állampapírok vásárlása is jó megoldás lehet. A Magyar Államkincstárnál a számlavezetés ingyenes, így ez egy nagyszerű lehetőség a megtakarításai gyarapítására, befektetésére. 2019. január 2-től a Magyar Államkincstár eltörölte a pénz saját bankszámlára történő kiutalásának költségét. A 2024/I sorozatú prémium magyar állampapír jelenleg évi 4,1% kamatot fizet, a 2019. február 21-én lévő fordulónap után ez évi 4,5%-ra változik. Az adott évben az előző évi infláció adja a kamatbázist, mely felett a papír 1,7 százalékpont kamatprémiumot fizet.

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...