Eltörlik az állampapírok kamatadóját

  2019. április 25.

A június elseje után kibocsátott lakossági állampapírok kamata után nem kell majd adót fizetni, vagyis eltörlik az állampapírok kamatadóját. Így még jobban megéri állampapírt vásárolni, amennyiben az Országgyűlés elfogadja a Pénzügyminisztérium benyújtott javaslatát. A törvényjavaslat több fontos módosítást is tartalmaz, az állampapírok kamatadójának eltörlése mellett a lakás-takarékpénztárak is forgalmazhatnak majd állampapírokat. A javaslat elfogadása esetén a magánszemélyek sokat spórolhatnak például a bankszámlaköltségeken, mert nagymértékben csökken a pénzügyi tranzakciós illeték mértéke. Ezeknek a könnyítéseknek köszönhetően összességesében akár 27 milliárd forint is maradhat a magánszemélyeknél.

 

A módosításokkal a minisztérium igyekszik a megtakarításra ösztönözni az embereket, illetve a pénzügyi tudatosság növelése mellett a lakossági állampapír-állományt megduplázni. A 15%-os magyar személyi jövedelemadó a harmadik legalacsonyabb mértékű az Európai Unióban, mégis nagy könnyebbséget jelent majd, hogy nem számít jövedelemnek az állampapír utáni kamatjövedelem.

 


hirdetés

Eltörlik az állampapírok kamatadóját

A legfontosabb változások:

  1. 2019. június 1-től adómentessé válik a lakossági állampapírokból származó jövedelem.
  2. Módosul a lakás-takarékpénztárakról szóló törvény. A befektetési szolgáltatásokat szabályozó törvény hatálya alá eső befektetési szolgáltatási és kiegészítő szolgáltatási tevékenységeket is végezhessenek a lakástakarékok. A módosítás engedélyezi számukra az állampapírok forgalmazását, saját jogon vagy közvetítőként.
  3. A pénzügyi tranzakciós illetékről szóló törvény is módosul. A lakossági átutalásoknál a 20 ezer forintot meghaladó részre egységesen 800 forint lesz az illeték mértéke. A 800 forint az átutalások számától független. Az illeték kötelezettje a pénzintézet.
  4. A lakossági átutalások esetén az illeték mértéke 400 forint lesz a törvénymódosítási javaslat szerint a 2019. június 1-jétől 2019. december 31-ig tartó időszakra. Az illetékkötelezettséget a pénzforgalmi szolgáltató első alkalommal 2020. január 20-ig állapítja meg, vallja be és fizeti meg.
  5. A törvényjavaslat regisztrációs kötelezettséget ír elő minden automataberendezés üzemeltetője számára. A módosítás értelmében az automataberendezést üzemeltető adózó köteles a jogszabályban meghatározott adattartalommal az állami adó- és vámhatósághoz elektronikus úton bejelenteni:
  • az üzemeltetés megkezdését, legkésőbb az üzemeltetés megkezdését megelőző napon
  • az üzemeltetés szüneteltetésének megkezdését és befejezését legkésőbb a szüneteltetés megkezdésének, illetve befejezésének napján
  • az üzemeltetés megszüntetését, legkésőbb az azt megelőző napon
  • az üzemeltetésnek az adózó érdekkörén kívül eső okból bekövetkezett megszűnését, legkésőbb az üzemeltetés megszűnésének napján
  • haladéktalanul, a jogszabályban meghatározott adattartalomban bekövetkezett bármely változást

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...