Jön az új állampapír, a Nemzeti Kötvény!

  2019. április 24.

Ha van egy kis megtakarítása, érdemes körülnézni, hogy hova is tegye a gyarapítani kívánt összeget. Főleg azért is, mert jön az új állampapír, a Nemzeti Kötvény. A megtakarítások piacát teljesen megváltoztathatja a Nemzeti Kötvény. Az új lakossági állampapír kamata fix, és a futamidő során folyamatosan emelkedik, ezáltal az ötödik évre elérheti a 6%-ot, a teljes futamidő alatt az éves átlagos hozam pedig akár 5,46% is lehet. 2019. június 3. után lesz majd jegyezhető az új lakossági állampapír.

 

Jön az új állampapír, a Nemzeti Kötvény

Kamatozása

A Nemzeti Kötvény teljes futamideje 5 év, kamatozása a futamidő előrehaladtával folyamatosan emelkedik. Az induló kamatszint 3,5%, ami fél év múlva 4%-ra emelkedne. Ezt követően minden évben további 0,5%-kal növekszik a kamat, ami az utolsó évben már eléri a 6%-ot.


hirdetés

 

Előnyei

A Nemzeti Kötvény előnye, hogy könnyen visszaváltható, ha esetleg szükség lenne a befektetésére. A tervek szerint lesznek olyan egyhetes időszakok, amikor 100%-os értéken lehet eladni a kötvényt. Ha a kötvény értékesítése nem ebbe az időszakba esik, akkor sincs probléma, mert az eladása úgy is igen kedvező, 99,75%-os árfolyamon történhet. A másik nagy előnye a papírnak, hogy kamatadó mentes lesz.

 

Kockázati szintje

Mielőtt megtakarítási formát választ valaki, jellemző, hogy összehasonlítja a piacon levő termékeket. Fontos, hogy hasonló tulajdonságú termékeket hasonlítson össze. Az új Nemzeti Kötvény kockázati szintje alacsony, mert esedékességkor, valamint a futamidőt követően garantáltan kifizetik az előzetesen megígért összegeket. Emellett idő előtti visszaváltás esetén is maximalizálva van az esetleges veszteség mértéke. Jelenleg is hozzájuthat hasonló kockázatú és futamidejű befektetésekhez (bankbetét, kötvény alap, Prémium Magyar Állampapír). A különbség az, hogy a versenyző termékek várható hozama nem éri el a Nemzeti Körvényen elérhető hasznot. Legfeljebb a Prémium Magyar Állampapír (PMÁP) képes csak megközelíteni az új Nemzeti Kötvényen realizálható nyereséget.

 

Nyereség

Adódhat olyan élethelyzet, hogy 5 évnél előbb van szüksége a megtakarítására. Általában mindenki azért választja a relatív alacsony kockázatú megtakarítást, mert ha idő előtt szüksége van a pénzre, akkor alacsony költségekkel, illetve kis veszteséggel hozzáférhet az összeghez. Nézzünk egy példát! Ha a 3. év után venné ki megtakarítását, akkor az új Nemzeti Kötvénnyel éves szinten 4,61%-os átlaghozamot érhet el, ez pedig magasabb, mint az 5 éves Prémium Magyar Állampapír nyeresége. Illetve ezzel a jelenleg vásárolható 3 éves Prémium Állampapír hozamát is meghaladná.

 

Infláció

Az infláció megváltozása fontos tényező lehet az állampapírokat tekintve. A Prémium Magyar Állampapírok változó kamatozásúak, az éves inflációra kerül rá egy előre meghatározott prémium kamat (Jelenleg az első évben a 2,8%-os éves inflációra jön rá 5 éves futamidejű kötvény esetén fix 1,7%, 3 éves futamidőnél fix 1,4%.).

 

 

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...