Melyik a két legbiztonságosabb befektetés?

  2018. június 26.

Az emberek általában többnyire biztonságos, és jó hozamú befektetést igyekeznek választani. Sokan fektetik pénzüket állampapírba. Az emberek kölcsön adják pénzüket az államnak, amiért cserébe az állam egy előre meghatározott kamatot fizet, amire évente, félévente kerülhet sor. A kamat mértéke a meghatározott feltételek szerint lehet fix, vagy egy előre rögzített képlet szerint változó. A hozam az árfolyam változásának köszönhető, ha ezek kedvezően alakulnak, az előre rögzített kamaton felül többlet is termelődik. Olvassa el cikkünkben, hogy melyik a két legbiztonságosabb befektetés.

 

Általánosságban elmondható, hogy az emberek jobban kedvelik a rövid lejáratú megtakarításokat, mert így gyorsabban hozzájuthatnak pénzükhöz. Az állampapír kedvező lehet a rövid, közép és hosszú távú pénzügyi célok megvalósításához is. Ha a Magyar Államkincstárnál vásárol állampapírt, akkor arra korlátlan visszafizetési garancia vonatkozik, vagyis mondhatjuk, hogy a lakossági állampapír lényegében kockázatmentes befektetési lehetőség. Biztonságosabb, mint egy bankbetét, mert az állam biztosabb lábakon áll, mint egy bank. Napjainknak az állampapír felveszi a versenyt a bankbetétekkel, illetve bizonyos befektetési alapokkal is. Az állampapír elérhető kamata 1,5-3,8% körül mozog.

Fontos tudni, hogy az állampapír vásárlásához külön számlát kell nyitni, amit a felmerülő költségek (számlavezetési díj, állományi díj) miatt, nem mindegy, hogy hol nyit meg. A Magyar Államkincstárnál teljesen ingyenes a befektetés fenntartása. Az Államkincstár értékesítési pontjainál nincs lehetőség készpénzes befizetésre és vásárlásra. A bankszámláról történő átutalás illetve a bankkártyás vásárlás viszont lehetséges.

 

Az emberek úgy gondolják, hogy a másik biztonságos befektetési forma az ingatlan. Az alacsony lakáshitel kamatoknak köszönhetően sokan vágtak bele az ingatlanvásárlásba. Azért azt nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy ennek is vannak kockázatai. Szükség esetén nehéz lehet eladni a lakást, ha nem kedvező az elhelyezkedése, illetve azt sem lehet tudni, hogy pont az eladáskor milyen árral lehet kalkulálni. 4-5 évvel ezelőtt például fele annyi pénzért is hozzá lehetett jutni egy ingatlanhoz, mint most. Ha az ingatlan kiadása a fő cél, számolni kell azzal, hogy esetleg senki nem veszi ki a lakást, vagy olyan bérlőt talál, aki nem fizet. Azt is bele kell kalkulálni a kiadásokba, hogy a bérlők lelakják az ingatlan, fel kell újítani, bizonyos javításokat el kell végezni.

 

Hozzáértők szerint az ingatlan még mindig jó befektetés, évi 4-5%-os hosszú távú bérleti hozammal lehet számolni, de ez függ az ingatlanárak mozgásától. Az ingatlanbefektetés mindenképpen a hosszú távú befektetések közé tartozik. Az ingatlanbefektetésnek két fajtáját lehet elkülöníteni. Az egyikbe tartozó ügyfelek elsősorban felújításra vásárolnak, a másikba tartozók pedig inkább kiadásra. A kettő nem feltétlen zárja ki egymást, előfordulhat, hogy egy felújításra megvett ingatlan nem kel el a tervezettek szerint, miközben a bérleti piacon népszerű. Így könnyen előfordulhat, hogy egy eladó lakás kiadóvá válik. Nem csak használt, hanem új építésű ingatlanokat is vásárolnak kiadási szándékkal. Jelenleg az új építésű ingatlanok közel 40%-a befektetési céllal kel el. Általában akik ezzel komolyabban foglalkoznak egy társasházon belül több ingatlant is megszereznek.


hirdetés

 

Ha ingatlant vásárolna, és ehhez hitelre is szüksége van használja a Hitelmax lakáshitel kalkulátorát. A regisztráció semmilyen kötelezettséggel nem jár. Az adatok beírása után, rendszerünk kilistázza azon banki partnereink hitelajánlatait, amelyek megfelelnek az Ön paramétereinek.

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...