A magyarok pénzügyileg sérülékenyek

  2019. március 01.

Sajnos a magyarokról elmondható, hogy a pénzügyekben nem túl tájékozottak, így ez okozhat némi kellemetlenséget például egy hitelfelvétel során. Ami még szomorúbb, hogy ezzel sok bank vissza is él. Az MNB megvizsgálta az elmúlt években néhány bank lakáshitel-szerződési feltételeit, és mindegyikben talált valamit, ami egy perben tisztességtelennek minősülne. A bevásárlókártyákat kínáló boltok és az árubemutatón hitelt kínáló ügynökök is sok bajt okozhatnak. A magyarok pénzügyileg sérülékenyek, ami pont a tájékozatlanságukból adódik.

 

A magyarok pénzügyileg sérülékenyek

Leggyakoribb problémák

A jegybank ellenőrei több hibát is találtak a bankok ügyféltájékoztatásánál, főleg a lakáshiteleknél. A bankokhoz, biztosítókhoz és más pénzpiaci intézményekhez nagyon sok lakossági ügyfélpanasz érkezett. Az MNB vizsgálata azt állapította meg, hogy még mindig gyakori, hogy a bankok vagy a biztosítók nem adnak megfelelő tájékoztatást az ügyfélnek a hitelszerződés kötése előtt. A leggyakrabban a többletdíjak felszámolásáról, és az előtörleszthető összegekről mulasztják el a tájékoztatást. Sok problémát okoznak a lakáshitel-szerződésekhez kapcsolódó biztosítóválasztási szabályok, az indokolatlanul visszavont kamatkedvezmények és a szükségtelenül felszámított többletdíjak is. Visszatérő hiba a kézizálog-hitelezőknél a THM és a reprezentatív hitelpélda nem megfelelő feltüntetése, valamint a THM rossz számítása.


hirdetés

 

Bevásárlókártyák

Egyéb felmérésekből más problémákra is fény derült. A nagy üzletláncok többször trükköznek bevásárlókártyáikkal. A bevásárlókártyaként eladott hitelkártyák kapcsán az MNB több célvizsgálatot is indított, melyek során megállapították, hogy a bevásárlókártyaként hirdetett termékek valójában hitelkártyatermékek, így viszont nem volt megfelelő a tájékoztatás, amelyet az üzletek adtak. Törvény tiltja 2015 vége óta, hogy termékbemutatón hitelt kínáljanak, de hiába, mert több ügynök is próbálkozik ezzel.

 

Tudatosság hiánya

Magyarországon a hitelfelvevők 3-8%-a túlzottan eladósodottnak számít, 15%-a pedig pénzügyileg sérülékeny. Vagyis, ha a háztartás pénzügyi helyzete egy váratlan esemény hatására negatív irányba kibillen a megszokottból, bajba kerülhetnek a törlesztőrészletekkel.

Minél kevésbé tudatos valaki, annál sérülékenyebb pénzügyileg. Ahhoz, hogy egy háztartás pénzügyileg stabilabbá váljon, nem feltétlen muszáj több pénzt szereznie, az is nagy segítség, ha jobb oktatást kap a pénzügyek terén. Érdemes elolvasni az MNB kiadványát, mely a pénzügyi tudatosságra neveléssel foglalkozik.

 

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...