Pénzügyi tippek egész évre!

  2020. január 13.

Nem csak az újévkor érdemes foglalkozni a pénzügyekkel, és fogadalmakat tenni. Egész év folyamán fontos, hogy pénzügyileg tudatos maradjon, és ne költekezzen feleslegen, ne fizessen többet egy-egy szolgáltatásért, ha kevesebből is megúszhatja. Összegyűjtöttünk néhány pénzügyi tippet egész évre. Ha betartja őket, sokat spórolhat.

 


hirdetés

Pénzügyi tippek egész évre:

  • Takarítsa meg a fizetése egy részét! Folyamatosan emelkedik az átlagbér, az infláció relatív alacsony. Ennek következtében egyre nagyobb a fizetések vásárlóereje. Érdemes a jövedelme egy részét félrerakni, egy váratlan kiadás bármikor bekövetkezhet. Az elérhető hozam elég alacsony, emiatt sokaknak nincs megtakarítása. Az alacsony hozam is relatív, a Magyar Állampapír Plusz kötvénnyel igen alacsony kockázat mellett 5 éves futamidőre akár 4,95%-os éves hozam is elérhető. Nem árt, ha gondol idősebb korára is. A nyugdíjak emelkedése sajnos messze elmarad a fizetések növekedésétől. Egy kisebb összegű havi megtakarítás is megnövelheti a nyugdíj összegét, ezt a nyugdíj-megtakarításokhoz kapcsolódó állami támogatások is elősegítik.
  • Hitelkiváltás! Váltsa ki meglévő hitelét egy olcsóbb konstrukcióval. A hitelek kamata az elmúlt időszakban jelentősen csökkent. Ez a kamatcsökkenés már bőven kompenzálni tudja a hitelkiváltáshoz kapcsolódó költségeket is (új hitel induló költségei, előtörlesztési díj). Nagyobb összegű hitel esetében ez jelentős mennyiségű pénz lehet.
  • Csökkentse a hitelei kockázatát! Egy hitelkiváltással nem csak olcsóbbá teheti hitelét, hanem biztonságosabbá is. Még mindig jelentős a változó kamatozású hitelek aránya. Ez előnyt jelentett az elmúlt időszakban, amikor a hitelkamatok csökkentek, de egy esetleges kamatemelkedésnél a törlesztőrészlet megnövekedhet. A jelenlegi környezetben nagyon olcsón tudná hitele kamatát hosszabb időszakra is fixálni. Ezzel a jelenlegi kedvező kamatkörnyezet előnyeit akár 10-20 évig is élvezheti.
  • Vizsgálja felül bankszámla-használati szokásait! Január végéig mindenki kap egy részletes kimutatást bankszámla költségeiről. Gondolja át számlahasználati szokásait, és ha sok felesleges költséget talál jelenlegi számláján, érdemes bankszámlát váltania egy olcsóbb csomagra.
  • Tartsa megtakarítása egy részét devizában! A forint az elmúlt években jelentősen gyengült, és az idei évben tovább romolhat. Amennyiben megtakarítása egy részét euróban tartja jól jár, hiszen devizamegtakarítása többet fog érni forintban.
  • Ne tartsa pénzét egy megtakarítási formában! Bármilyen devizában is tartja pénzét, az bármikor erősödhet, vagy gyengülhet. Kizárólag hosszú lejáratú, vagy kockázatos megtakarítást sem szabad választani, hiszen bármikor szüksége lehet pénzére.
  • Lakásvásárláskor legyen körültekintő! Az elmúlt időszak lakásáremelkedése átalakította az ingatlanpiacot. Az adásvételek száma lecsökkent az elmúlt hónapokban. A vásárlóknak több idejük van megnézni az ingatlanokat, és meghozni a döntést.
  • Használja ki a támogatásokat! Nagyon sokféle támogatás érhető már el, bármilyen pénzügyi döntés előtt érdemes átnézni, hogy milyen kedvezményeket, támogatásokat kaphat céljai megvalósításához. Lakásvásárláskor a CSOK (családi otthonteremtési kedvezmény) vagy az ÁFA-visszatérítés segíthet. Ne feledkezzen meg a lakáshitel tartozás elengedésről sem! Meglévő hiteléből elengedésre kerül a második gyermek születésekor 1, a harmadik gyermek érkezésekor pedig 4 millió forint. Ha gyermeket tervező párról van szó, akkor érdemes átnézni a Babaváró hitel feltételeit.

 

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...