Sajátos helyzetet eredményezett a lakásár ÁFA változása

  2019. december 30.

Még most is dübörög a lakáspiac. Nagy az igény mind a használt, mind az újépítésű ingatlanokra is. Sajátos helyzetet eredményezett a lakásár ÁFA változása. Versenyfutás alakult ki a most még jobb áron megkapható otthonokért. Az év vége közeledtével még az épülő ingatlanokra is leteszik a vételár 80%-át, mivel januártól komoly változás jön a lakásár ÁFA tekintetében.

 

2020 januárjától az újépítésű társasházi lakások esetén visszavezetésre kerül a 27 %-os ÁFA a lakásárakba. Általában az épülő, és késztől távol álló lakásoknál 10-30% részesedést szoktak a vásárlók letenni az árból. Ez most megváltozott. Ennél jóval többet fektetnek be előre a tulajdonosok a leendő otthonukba. Ennek oka, hogy lefoglalhassák azokat az ingatlanokat, amelyek még így jobb áron elérhetők.

 

A leendő tulajdonosok akár a 80%-át is leteszik az épülőfélben levő lakások vételárának. Ez érthető, hiszen az idén kifizetett vételárrész adózása lényegesen alacsonyabb. A most letett tételre 5%-os, míg jövőre már 27%-os adót kell kifizetni. Így mindenki keresi a kiskapukat, és igyekszik kikerülni a 22%-kal drágább adót.

A 2018. november 1-je előtt engedélyezett lakás építések esetén erre nincs szükség, ott sikerült megtartani az érintetteknek a pár éven át futó alacsonyabb adózást. A probléma azokkal az ingatlanokkal van, amelyek ez után lettek hivatalosítva.


hirdetés

 

A lakások vételárának nagy részének kifizetésével kockázatosabb lesz a vétel. Ugyanis a vevők így egy olyan otthonért fizetnek majdnem teljes összeget, amely még nincs a kifizetett készültségi szinten. Ha az építtető gondatlanul jár el, akkor nehezebb lesz visszakövetelni az elutalt összeget, mint leállítani a fizetést a gondok megoldásáig. Ez pedig sajnos valós probléma, hiszen az építőipari szakemberek jelentős része elhagyta a hazai ingatlan szegmenst, és sok a megbízhatatlan cég és munkás a szakmában. Ekkora összegek kifizetésekor elengedhetetlen, hogy utánanézzen a vállalkozásnak, amelyikkel szerződik.

Fontos, hogy egy épülő ingatlan megvásárlásakor minden részletre figyeljen. Érdemes felvenni a kapcsolatot ingatlantéren jártas jogásszal, ügyvéddel azoknak, akik újépítésű ingatlanba költöznének, vagy abba fektetnének bele. A jó szerződés sokat jelenthet, ha vita alakulna ki az építtető és vevő közt.

 

Emellett meg kell említeni azt is, hogy a jelenlegi magas ingatlanárak mellett nagy összegeket kell most előteremteni az érintetteknek. Ha lakáshitelre is szüksége van az ingatlanvásárláshoz, használja a Hitelmax lakáshitel kalkulátorát. Ennek segítségével, objektív, megbízható forrásból egy reális összképet kaphat a lakáshitel ajánlatokról. Az online kalkulációval rengeteg időt is spórolhat, mert ezáltal, csak a választott bankfiókba kell bemennie. A kalkulátor használata egyszerű, és semmilyen kötelezettséggel nem jár. Adatainak megadása után a kalkulátor kilistázza azokat a hitelintézeteket, amelyeknél Önnek esélye lehet a hitelfelvételre. Ezt követően Önnek csak ki kell választania a legkedvezőbb konstrukciót.

 

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...