2023-ig marad a kedvezményes lakásáfa!

  2018. november 22.

A kormány javaslata alapján 2023. december 31-ig továbbra is a kedvezményes, 5%-os áfakulcs alkalmazható azon új lakóingatlanok értékesítésekor, amelyek 2018. november 1-én végleges építési engedéllyel rendelkeztek. Az építőipari szakértők kérésére megfogalmazott módosító javaslatot a héten nyújtják be az Országgyűlésnek a Törvényalkotási Bizottságon keresztül. Azzal, hogy 2023-ig marad a kedvezményes lakásáfa, kiszámíthatóbbá válnak a beruházások, csökkenhet a lakásárak emelkedése és a szakemberhiány mértéke.

A főszabály szerint a kedvezményes adókulcs jövő év végéig hatályban van, ami azt jelenti, hogy 2019. december 31-ig minden - a törvényi feltételeknek megfelelő - új építésű lakóingatlan (300 négyzetméternél nem nagyobb egylakásos lakóingatlan, 150 négyzetméternél nem nagyobb többlakásos lakóingatlanban kialakított lakás) értékesítése után a legalacsonyabb mértékű, 5%-os ÁFA-t számítják fel. A Pénzügyminisztérium a részletes szabályokat az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) és más szakmai szervezetek javaslatai alapján dolgozta ki.

 

Amennyiben az Országgyűlés elfogadja a javaslatot, akkor 2019. december 31-ét követően azoknál az új lakóingatlanoknál is alkalmazható az 5%-os ÁFA, amelyek építésére 2018. november 1-én már van végleges építési engedély, vagy - a 300 négyzetméter alatti lakóingatlanok esetében - az építését addig bejelentették. A kedvezményes adómérték ebben az esetben is csak akkor alkalmazható, ha legkésőbb 2023. december 31-én eladják az új lakást. Vagyis, ha az Országgyűlés elfogadja a javaslatot, az 5%-os lakásáfa még öt éven keresztül, 2023-ig alkalmazható.

A kedvezményes lakásáfa idejének megnövelésével öt évet nyertek az ingatlanfejlesztők, illetve azok a tulajdonosok, akik már leszerződtek, és akár már el is kezdték fizetni később átadásra kerülő lakásukat. A korábban bejelentett adónövelés a most folyó építésekben érintett otthonok árdrágulását, illetve az építkezésekben kapkodást, káoszt okozott volna. Mindenkinek az lett volna a célja, hogy a határidőig készen legyenek az építéssel.

 

A kormány eredeti elképzelése az volt, hogy az 5%-os kedvezményes lakásáfa-kulcs 2020-tól már nem élt volna. Az elmúlt néhány hétben már érezhető volt, hogy a kormány is tisztában van a visszaemelkedő lakásáfa következményeivel. Az első lépést az október 19-én benyújtott őszi adócsomagban tette meg a kormány, amelyből kiderült, hogy 2019. december 31-ét követően is alkalmazható az értékesítésben a kedvezményes kulcs, ha a jövő év végéig szerkezetkész állapotban van az adott ingatlan.

 

Az új javaslat elfogadása esetén senkit sem szorít a 2019. december 31-i szerkezetkész készenlét határideje. Vélhetően az ingatlanok sem fognak annyira megdrágulni, mint azt a korábbi, 27%-ra való ÁFA emelés okozta volna. Az új lépés nagyjából 10 000 most épülő ingatlant érint. A szakértők azt szeretnék elérni, hogy azokra is vonatkozzon az 5%-os, alacsonyabb ÁFA kulcs, akik még csak most engedélyeztetik az építést. Sok helyen már előrehaladott állapotban vannak a fejlesztések, amellett, hogy még egy fél év szükséges lenne az engedély megszerzésére. Ezzel a lépéssel a kedvezményes ÁFA még kevesebbek helyzetét tenné kedvezőtlenné, illetve még több új lakás épülhetne.

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...