Hasznos információk ingatlaneladáshoz!

  2017. július 28.

 

El szeretné adni ingatlanját, de nem tudja hogy mennyiért és hogyan hirdesse? Gondolkozik rajta, hogy talán ingatlanos segítségét kéri? Cikkünkben megtudhat minden hasznos információt ingatlaneladáshoz.

 

Hasznos információk ingatlaneladáshoz 

Ingatlan árának meghatározása 

Az ingyenes ingatlan hirdetéses oldalakon levő árak, nem minden esetben mondhatók reálisnak, hiszen általánosítanak, a környéket veszik alapul, így félrevezethetőek lehetnek. Érdemes ingatlanos segítségét kérni abban, hogy az eladni kívánt lakás milyen áron adható el, mennyit érhet. Az ingatlanos tudja, hogy az ingatlan közvetlen környezetében levő hasonló lakásokat mennyiért adták el az utóbbi hónapokban, így reális árat tud mondani.

Ingatlan eladásnál fontos szempont az idő, és a pénz. El kell dönteni, melyik a fontosabb, hiszen ha a pénz, akkor türlemesnek kell lenni, ki kell várni a megfelelő vevőt, de ha sürgős az ingatlan értékesítése, akkor érdemes kicsit lejjebb vinni az árat, de nem túlságosan. 

 

Hirdetésfeladás folyamata

Ha az a cél, hogy a vevők egymásra licitáljanak a lakásért, akkor mindenképpen szükséges igényes képeket készíteni róla. Ajánlott, hogy rend és tisztaság látszódjon a képeken, nem csak a szép összkép miatt, hanem azért is, mert így jobban belátható az ingatlan. Fontos alaprajzot is készíteni, hiszen a vevő így jobban el tudja képzelni, hogy milyen a hirdetésben szereplő lakás.

 

Ha már jönnek házhoz a vevőjelöltek, érdemes előtte kiszellőzetetni, rendet rakni, esetleg pár bútort eltűntetni a lakásból, hogy az ingatlan szellősebbnek, és tágasabbnak tűnjön. A lakás jobban kínálja magát üresen, vagy minimális számú bútorrral, mint zsúfoltan, csecsebecsékkel teli. Sok vevő emiatt nem veszi meg az ingatlant, mert belép és a sok tárgytól nem tudja elképzelni álmai otthonát. A legszerencsésebb, ha fehérre festik a lakást és bútorozatlan, mert akkor a vevőjelölt fantáziájára van bízva, milyen lehetőségeket lát az ingatlanban. 

 


hirdetés

A hirdetésben érdemes szöveges bemutatót is írni a lakásról. Az alaprajz megléte miatt felesleges leírni, hogy melyik helyiség honnan nyílik, viszont bele kell foglalni a hirdetésbe az ingatlan fekvését, az állapotát, hogy felújított, vagy sem, van-e benne vízóra, gáz bekötve, csatornázott-e, stb. Emeljük ki az előnyeit, pár szót szóljunk a házról, és a környékről. Érdemes összefoglalni néhány mondatban, hogy miért szerethető a lakás.

 

Ingatlanossal, vagy nélküle? 

Függ természetesen attól, hogy mennyi időt és energiát szán rá az eladó, hiszen a hirdetéseket folymatosan figyelni kell, frissíteni, esetleg cserélgetni a fotókat. Némely ingatlanos oldal, ahol hirdetni lehet fizetős, bár jóval kevesebbe kerül, mint az ingatlanos jutaléka. Többféle ingatlanos létezik. Vannak akik nagy irodában dolgoznak, ők hatalmas adatbázissal rendelkeznek, jutalékuk is magasabb. A kisebb irodáknál arányosan csökken a jutalék, míg az egyéni vállalkozóknál akár egyedi jutalékban is meg lehet egyezni. Fontos, hogy szimpatikusnak találja az eladó az ingatlanost akivel a szerződést köti, hiszen együtt kell működni vele az ingatlan eladásáig. 

 

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...