Hiánycikk lett a jó minőségű lakás

  2018. szeptember 20.

A magas árak ellenére is jó befektetésnek bizonyul az ingatlan. Sokan választják ezt a befektetési formát, viszont azt jó, ha tudja, hogy a különböző állapotú lakások ára között komoly eltérések lehetnek, és szűkül a jó minőségű ingatlanok kínálata. Kijelenthetjük, hogy hiánycikk lett a jó minőségű lakás. Országosan elmondható, hogy a felújított és jó állapotúnak tartott ingatlanok átlagos négyzetméterára több mint 20%-kal magasabb, mint a felújítandó ingatlanoké. Viszont egyre kevesebb a jó minőségű, felújított lakás, míg a felújítandók részaránya növekedést mutat. Ennek oka lehet, hogy a legjobb minőségű ingatlanok hamar elkelnek. Ez a 20%-os árkülönbség nem sok, ha azt vesszük, hogy egy lakásfelújítás mostani árakon legalább 100 ezer forint/négyzetméter. Ha egy kimondottan rossz állapotú lakásról beszélünk, esetleg minőségibb anyagokat használ a vásárló a lakásfelújításhoz, ez felmehet akár 150 ezer forintra is, ami a budapesti átlagos négyzetméterárhoz képest máris eléri a 20-30%-ot.

 

A jó állapotú, felújított lakások kínálatának szűkülése az adásvételek számának növekedését is fékezheti, mert így a vevők nehezebben találhatnak az igényeiknek megfelelő ingatlant. Ez viszont helyzetbe hozhatja a jó minőségű ingatlanok tulajdonosait, mert ők emiatt gyorsabban és magasabb áron tudják értékesíteni lakásukat.

A szakértők szerint meglepő az újszerű lakások hiánya, mert lakásépítési dömping zajlik. Rengeteg új ingatlan épül, főleg mivel 2020-ra lecseng a kedvezményes, 5 %-os ÁFA időszaka, így már kevesebb, mint másfél év van arra, hogy átadják és eladják a jó áron levő újépítésű ingatlanokat. Az év első felében az összes hazai beruházás 17%-a házépítés volt. Sajnos a fejlesztések nem haladnak olyan gyors ütemben, mit tervezték, mivel az egész régióban szakember hiány van az építőiparban.

 


hirdetés

Hiánycikk lett a jó minőségű lakás – A fővárosban

A magánszemélyek által eladásra kínált újszerű vagy felújított budapesti lakások átlagos négyzetméterára 657 ezer forint, ami éves szinten több mint 20%-os drágulás jelent. A felújítandóként eladásra hirdetett fővárosi lakások négyzetméterára pedig 545 ezer forintra emelkedett, ami szintén 20%-os drágulást mutat.

 

Hiánycikk lett a jó minőségű lakás - Vidéken

A legtöbb megyeszékhelyen is hasonló a helyzet, mint Budapesten. Csökkent a felújított vagy jó állapotban lévő eladásra kínált lakások száma, és ezek átlagos négyzetméterára várostól függően 9-67%-kal magasabb a rosszabb állapotú ingatlanokénál.

Debrecenben például a felújított lakások 391 ezer forintos átlagos négyzetméterára éves szinten 27%-os drágulást jelent, és 9%-kal haladja meg a felújítandók átlagát. Szegeden a felújított lakások négyzetméteréért 320 ezer forintot kérnek, míg a felújításra szorulók esetében 272 ezer forintot. A székesfehérvári felújított lakásoknál az átlagos négyzetméterár 366 ezer forint, ez 18%-kal magasabb a felújítandó lakások átlagáránál.

 

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...