Építkezne? Hitelből? Mutatjuk a legjobb megoldásokat!

  2018. január 18.

Mindenki otthonra vágyik, viszont saját ingatlanhoz jutni nem könnyű manapság. A magas ingatlanárak ellenére is sokan vásárolnak lakást, illetve az elmúlt két évben megnőtt az építeni kívánt családi házak száma is. Építkezne? Hitelből? Mutatjuk a legjobb megoldásokat! Egy építkezés igen nagy költségekkel jár, rengeteg szakértelmet követel. Az alapanyagok nagyon drágák, a jó szakemberekből is hiány van ma Magyarországon. Ezek tükrében elég merész vállalkozás napjainkban házépítésbe fogni, viszont nagy előnye, hogy így ingatlanját saját ízlésére formálhatja, alakíthatja, rendezheti be.

 

Annak érdekében, hogy az építkezésnek öröm, és ne egy félbemaradt ház, vagy egy széthullott család legyen a végeredménye, érdemes körültekintően átgondolni az építkezést, és költségvetést készíteni, feljegyezni, hogy egy építkezésnek milyen anyagi vonzatai lehetnek. Azzal is számolni kell, hogy egy építkezés során előfordulhat költségtúllépés, illetve egyes munkálatok költségét előre meg kell fizetni.

A következőkkel mindenképpen kalkulálni kell:

 • telekvásárlás költsége
 • telek közművesítésének költsége
 • talajmechanika, geodézia elkészítése
 • tervezési költségek
 • családi ház kulcsrakész felépítésének költsége
 • adók, illetékek költsége
 • kertépítés, kerítésépítés, járdák, esetleg támfalak költsége
 • bútorozás és gépesítés költsége

 

Nagyon fontos, hogy milyen finanszírozásból épül fel a ház. Nagyon kevesen vannak, akik készpénzből fel tudnak húzni egy ingatlant, persze némi önerőre mindenképpen szükség van, mert az építési hitel egy speciális hitelforma, ahol az igénybe vehető támogatások, és hitelek folyósítása mindig a készültségi foknak megfelelő részletekben történik. Cikkünkben összegyűjtöttük a legjobb hitelmegoldásokat arra az esetre, ha Ön építkezni szeretne.

 

CSOK

Akár ingatlan vásárlásról, akár építkezésről van szó, ennek hallatán tíz emberből kilencnek eszébe jut a CSOK, vagyis a Családi Otthonteremtési Kedvezmény.

A támogatás mértéke új ingatlan vásárlása, építése esetén:


hirdetés
 • 1 gyermek után 600 000 Ft (legalább 40 nm-es új lakás, vagy 70 nm-es lakóház, családi ház vásárlása, vagy ház építése esetén)
 • 2 gyermek után 2 600 000 Ft (legalább 50 nm-es új lakás, vagy 80 nm-es lakóház, családi ház vásárlása, vagy ház építése esetén)
 • 3 vagy több gyermek után 10 000 000 Ft (legalább 60 nm-es új lakás, vagy legalább 90 nm-es új ház vásárlása, építése esetén)

Három, vagy több gyermek esetén a 10 millió forintos CSOK kiegészül egy 10 millió forintos kedvezményes hitellel, mely rögzített 3%-os kamattal rendelkezik, futamideje maximum 25 év lehet.

Ha a családban háromnál kevesebb gyermek van a CSOK 10+10 kedvezményt nem lehet igénybe venni, viszont a fent említett 600 000 - 2 600 000 forintig terjedő támogatás felhasználható az építkezéshez. Ha lakáshitelt is szeretne igényelni az összeg kiegészítéséhez, meglévő gyermek esetén, önerőként is fel tudja használni a CSOK-ot. Viszont a jövőben születendő gyermekre járó támogatást már nem fogadja el a hitelintézet, mint önerőt, azzal csak a szükséges lakáshitel összegét lehet csökkenteni.

 

Állami kamattámogatás

Egy építkezés során kedvező támogatást nyújthatnak például a kamattámogatott otthonteremtő lakáshitelek is. A nevében is benne van, hogy kamattámogatott, ami azt jelenti, hogy 5 évig kisebb törlesztőt kell megfizetni, a kedvezmény mértéke pedig a gyermekek számától függ. Viszont 5 éven belül csak akkor jár támogatás az otthonteremtési hitelekre, ha azok kamata 6% fölé emelkedik. Sajnos a mai alacsony kamatok mellett ez nem teljesül. Az 5 éves kamattámogatott időszak alatt a kamatperiódus 1-5 év lehet. Ha az 5 éves időszak letelik, a kamattámogatás megszűnik, és a piaci kamatot kell tovább fizetni. Jelenleg az alacsony hitelkamatoknak köszönhetően egy piaci kamatozású lakáshitellel jobban jár.

 

Lakáshitelek

Az építési hitel egyfajta lakáshitel, amelynek célja, hogy megfelelő önerő segítségével, eljuttassa Önt az ingatlan befejezéséig, vagyis a jogerős használatba vételi engedélyig. Sajnos nem minden bank nyújt ilyen típusú hitelt. Az építési hitel a legnagyobb körültekintést igénylő hitelkonstrukciók közé tartozik.

A lakáshitel kamatok jelenleg nagyon alacsonyak, 2-5% körül mozognak. A legolcsóbb törlesztővel azokat a hiteleket kaphatja meg, ahol a törlesztőrészlet gyakran változhat, vagyis ezek a változó kamatperiódusú hitelkonstrukciók. Azonban nem biztos, hogy mindig a legolcsóbb hitelajánlat a legjobb és legbiztonságosabb megoldás. Egy több évre rögzített törlesztő biztonságosabb megoldás lehet. A piacon egyre több fogyasztóbarát lakáshitel is megjelenik, melyek építési célra is felhasználhatóak.

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...