Magyar Állampapír Plusz, az egyik legkedveltebb befektetés

  2019. szeptember 04.

Befektetné megtakarítását, de nem tudja hova? A Magyar Állampapír Plusz a lakosság számára igazán jövedelmező, biztonságos, kiszámítható befektetést kínál. A Magyar Állampapír Plusz, az egyik legkedveltebb befektetés, derült ki, egy statisztikából. Ennek oka, hogy a MÁP+ kedvező feltételeket biztosít a befektetők számára. A papírból a megjelenését követő első 2 hónapban 1416,6 milliárd Ft értékben jegyeztek. A Magyar Állampapír Plusz bevezetése jelentősen hozzájárult a lakossági állampapírok állományának növeléséhez, és számottevően megváltoztatta annak összetételét.

 

A Magyar Állampír Plusz bevezetésének célja, hogy a lakossági állampapír állomány 2023-ra elérje a 11 ezer milliárd Ft-ot. A cél érdekében a kibocsátó lépcsősen növekvő fix kamatozást, kamatadó mentességet és a kamatfizetéseket követő 5 munkanapon névértéken történő visszaváltást biztosít MÁP+ vásárlása esetén.

A MÁP+ megjelenése óta a többi állampapír vásárlása csökkent. A Féléves Magyar Állampapír és a Kétéves Magyar Állampapír állománya 96-96 milliárd Ft-tal, a Kincstári Takarékjegyeké 17,4 milliárd forinttal, míg a Bónusz Magyar Állampapíré 3,6 milliárd forinttal csökkent július végéig. Ezeknek az értékpapírok a kibocsátása 2019. május 31-gyel megszűnt. A statisztikákból egyértelműen kiderült, hogy az állománycsökkenés mögött nem csak az egyes sorozatok lejárata áll, hanem az is, hogy a befektetők meglevő megtakarításaik egy részét is feltörték, hogy pénzüket Magyar Állampapír Pluszba fektessék.

 


hirdetés

Az Egyéves Állampapír vásárlása is visszaesett, így el is veszítette első helyét az állampapírpiacon. Részesedését tekintve jelenleg a második legnagyobb lakossági államkötvény. Az állampapír jegyezhető, így a visszaesés mögött itt is az lehet, hogy a lakosság lejárat előtt váltotta vissza papírjait a Magyar Állampír Pluszba történő befektetés érdekében. Ez érthető, hiszen az Egyéves Állampapír esetén 1 év alatt 3%-os, míg a MÁP+ esetén ugyanennyi idő alatt 3,785%-os hozamot lehet elérni. A rövid lejáratú befektetéseknél már a Magyar Állampapír Plusz jelenti a legjövedelmezőbb megoldást az állampapírpiacon. 1 év leforgása alatt akár 15 850 Ft-tal magasabb hozamot is elérhet, ha a Magyar Állampapír Pluszt választja.

 

Az utóbbi hónapokban a Babakötvény és a Prémium Magyar Állampapír állománya mutatott minimális növekedést. A kettő közül a Prémium Állampapír lehet a MÁP+ ellenfele, mert az MNB inflációs várakozásait alapul véve 3 éves időtávon megverheti a szuperállampapírt. Ez akkor következhet be, ha a futamidő végéig megtartják a befektetők a papírjaikat, ugyanis július óta a PMÁP sorozataiból drágábban lehet kihasználni, mivel az Államkincstár 99% helyett 98%-ra csökkentette a visszavásárlási árfolyamot. Az alacsonyabb visszavásárlási árfolyam miatt nagyobb megtérülést érhet el lejárat előtti visszaváltás esetén MÁP+ vásárlásakor, ami szintén a szuperállampapír vásárlására ösztönzi a lakosságot.

 

A Magyar Állampapír Plusz bevezetésének köszönhetően a nyár első két hónapjában több, mint 1000 milliárd Ft-tal nőtt a lakossági állampapírok állománya. A lelkesedés a bevezetést követő 3. hónapban sem tűnt el, augusztusban hetente átlagosan közel 80 milliárd Ft értékben jegyzeték, aminek eredményeképpen az értékesített mennyiség átlépte az 1700 milliárd Ft-ot.

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...