Magyar Állampapír Plusz, az egyik legkedveltebb befektetés

  2019. szeptember 04.

Befektetné megtakarítását, de nem tudja hova? A Magyar Állampapír Plusz a lakosság számára igazán jövedelmező, biztonságos, kiszámítható befektetést kínál. A Magyar Állampapír Plusz, az egyik legkedveltebb befektetés, derült ki, egy statisztikából. Ennek oka, hogy a MÁP+ kedvező feltételeket biztosít a befektetők számára. A papírból a megjelenését követő első 2 hónapban 1416,6 milliárd Ft értékben jegyeztek. A Magyar Állampapír Plusz bevezetése jelentősen hozzájárult a lakossági állampapírok állományának növeléséhez, és számottevően megváltoztatta annak összetételét.

 

A Magyar Állampír Plusz bevezetésének célja, hogy a lakossági állampapír állomány 2023-ra elérje a 11 ezer milliárd Ft-ot. A cél érdekében a kibocsátó lépcsősen növekvő fix kamatozást, kamatadó mentességet és a kamatfizetéseket követő 5 munkanapon névértéken történő visszaváltást biztosít MÁP+ vásárlása esetén.

A MÁP+ megjelenése óta a többi állampapír vásárlása csökkent. A Féléves Magyar Állampapír és a Kétéves Magyar Állampapír állománya 96-96 milliárd Ft-tal, a Kincstári Takarékjegyeké 17,4 milliárd forinttal, míg a Bónusz Magyar Állampapíré 3,6 milliárd forinttal csökkent július végéig. Ezeknek az értékpapírok a kibocsátása 2019. május 31-gyel megszűnt. A statisztikákból egyértelműen kiderült, hogy az állománycsökkenés mögött nem csak az egyes sorozatok lejárata áll, hanem az is, hogy a befektetők meglevő megtakarításaik egy részét is feltörték, hogy pénzüket Magyar Állampapír Pluszba fektessék.

 

Az Egyéves Állampapír vásárlása is visszaesett, így el is veszítette első helyét az állampapírpiacon. Részesedését tekintve jelenleg a második legnagyobb lakossági államkötvény. Az állampapír jegyezhető, így a visszaesés mögött itt is az lehet, hogy a lakosság lejárat előtt váltotta vissza papírjait a Magyar Állampír Pluszba történő befektetés érdekében. Ez érthető, hiszen az Egyéves Állampapír esetén 1 év alatt 3%-os, míg a MÁP+ esetén ugyanennyi idő alatt 3,785%-os hozamot lehet elérni. A rövid lejáratú befektetéseknél már a Magyar Állampapír Plusz jelenti a legjövedelmezőbb megoldást az állampapírpiacon. 1 év leforgása alatt akár 15 850 Ft-tal magasabb hozamot is elérhet, ha a Magyar Állampapír Pluszt választja.

 

Az utóbbi hónapokban a Babakötvény és a Prémium Magyar Állampapír állománya mutatott minimális növekedést. A kettő közül a Prémium Állampapír lehet a MÁP+ ellenfele, mert az MNB inflációs várakozásait alapul véve 3 éves időtávon megverheti a szuperállampapírt. Ez akkor következhet be, ha a futamidő végéig megtartják a befektetők a papírjaikat, ugyanis július óta a PMÁP sorozataiból drágábban lehet kihasználni, mivel az Államkincstár 99% helyett 98%-ra csökkentette a visszavásárlási árfolyamot. Az alacsonyabb visszavásárlási árfolyam miatt nagyobb megtérülést érhet el lejárat előtti visszaváltás esetén MÁP+ vásárlásakor, ami szintén a szuperállampapír vásárlására ösztönzi a lakosságot.

 

A Magyar Állampapír Plusz bevezetésének köszönhetően a nyár első két hónapjában több, mint 1000 milliárd Ft-tal nőtt a lakossági állampapírok állománya. A lelkesedés a bevezetést követő 3. hónapban sem tűnt el, augusztusban hetente átlagosan közel 80 milliárd Ft értékben jegyzeték, aminek eredményeképpen az értékesített mennyiség átlépte az 1700 milliárd Ft-ot.


hirdetés

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...