A Babaváró hitel igénylésének legfontosabb lépései

  2020. február 27.

A Babaváró hitel egy maximum 10 millió forint összegű, legfeljebb 20 éves futamidejű, szabad célú, ingatlanfedezet nélküli kölcsön. A konstrukció 2019. július 1. és 2022. december 31. között igényelhető. A hitel maximális induló törlesztőrészlete a kezességvállalási díjjal együtt nem haladhatja meg az 50 ezer forintot. A jogosultak a futamidő végéig kamatmentességben részesülnek, ha az első 5 évben legalább egy gyermekük születik. A második gyermek születéskor elengedik a fennálló tőketartozás 30%-át, a harmadiknál pedig az egész fennálló tartozást. Ekkora kedvezményt nem ad ingyen az állam, cserébe számos jogszabályi feltételt teljesíteni kell, illetve meg kell felelni a bank hitelbírálatának is. Cikkünkben összegyűjtöttük a Babaváró hitel igénylésének legfontosabb lépéseit.

 

A Babaváró hitel igénylésének legfontosabb lépései

1. A Babaváró jogosultságának ellenőrzése - Személyi feltételek

 • Család állapot és gyermekek: A Babavárót kizárólag házasok igényelhetik. Amennyiben bármelyik félnek van már gyermeke, akkor legalább az egyik félnek az első házasságának kell lennie.
 • Életkor: A feleség az igényléskor 18-40 éves lehet.
 • Lakcím: Mindkét félnek magyarországi lakcímmel kell rendelkeznie.
 • OEP és NAV: Legalább az egyik félnek 3 éves folyamatos társadalombiztosítási (TB) jogviszonnyal kell rendelkeznie. Ebbe a közfoglalkoztatotti jogviszony maximum 1 évvel számítható be, magyar állampolgár pedig külföldi jogviszonyt is igazolhat. Fontos, hogy a 3 éves TB jogviszonyból a Babaváró igénylést megelőző 180 napnak mindenképpen magyar TB jogviszonyból kell származnia. Ezen kívül egyik félnek sem lehet NAV köztartozása.

 

2. Banki hitelképesség ellenőrzése

A Babaváró egy támogatott banki hitel, így elengedhetetlen, hogy az igénylők hitelképesek legyenek:

 • Rendelkezzenek megfelelő nagyságú igazolt jövedelemmel.
 • A házaspár egyik tagjának se legyen köztartozása.
 • A házaspár egyik tagja se szerepeljen aktív rossz adósként a KHR adatbázisban.

Ajánlott már a Babaváró igénylése előtt ellenőrizni, hogy a jövedelmük után mekkora összegű Babaváró hitelt kaphatnak, ugyanis a Babavárót egyetlen alkalommal lehet felvenni, érdemes a teljes összeget (10 millió Ft) igényelni, máskülönben elveszik a lehetőség egy része.

Érdemes tudni, hogy a Babaváró hitel igénylése során a banki hitelminősítési gyakorlatok nagyon különbözőek. Például máshogy fogadják el a GYES-t, de még abban is vannak eltérések, hogy a kamatmentes vagy a kamattal növelt havi törlesztőt veszik alapul a JTM számításnál. A JTM (jövedelemarányos törlesztőrészlet mutató) pedig azt mutatja meg, hogy a nettó jövedelem mekkora százaléka lehet legfeljebb a hiteltörlesztő. A Babaváró esetében 500 ezer Ft nettó jövedelem alatt ez elvileg 50%, ám a gyakorlat azt mutatja, hogy a bankok többsége 30% körül lövi ezt be.

Nem mindegy az sem, hogy amilyen típusú jövedelemmel rendelkeznek a párok, ugyanis a hitelintézetek között ezek elfogadásában is vannak különbségek. Érdemes hitelszakértőhöz fordulni, hiszen Ő jól ismeri az egyes bankok gyakorlatát, így nagy valószínűséggel megtalálja azt a bankot, ahol a jövedelmük alapján a legmagasabb Babaváró összeget kaphatják meg. Jól jön a segítség akkor is, ha például meglévő lakáshitelt vagy személyi kölcsönt váltanának ki a Babaváróval, ugyanis nem minden pénzintézet adja meg hitelkiváltásra, de olyan is van, amelyiknél kizárólag a saját hiteleket lehet Babaváróra lecserélni.

 


hirdetés

3. A Babaváró hitelhez szükséges dokumentumok összegyűjtése

 • Érvényes személyi igazolvány/jogosítvány/útlevél, lakcímkártya és adóazonosító szükséges.
 • 30 napnál nem régebbi Munkáltatói jövedelemigazolás kell, amit értelemszerűen a munkáltatótól lehet kérni. A vállalkozóknak NAV jövedelemigazolásra van szükségük, amit az adóhatóságtól szerezhetnek be.
 • Szükség van 1-3 havi bankszámlakivonatra, amin látható a jövedelem.
 • 3 év TB jogviszonyt kell igazolni. A dokumentumot azon területileg illetékes járási hivataloknál lehet kikérni, amelyek egészségbiztosítási pénztári feladatkört is ellátnak.
 • Házassági anyakönyvi kivonat bemutatása.
 • Várandósgondozási kiskönyv is kell a Babaváró hitel igényléséhez, amennyiben a Babaváró igénylésével együtt a gyermeket is bejelentenék, hiszen így azonnal felfüggesztik 3 évre a hitel törlesztését. A várandósági kiskönyvből tudják megállapítani a hitelintézetek, hogy a magzat betöltötte-e a 12 hetes magzati kort. A kiskönyvnek tartalmaznia kell a születés várható időpontját, ez azonban többször hiányzik a dokumentumról. A szülészorvos aláírása és pecsétje is szükséges, mert ezek nélkül nem fogadja el a hitelintézet a gyermek bejelentését.

 

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...