Mik a Babaváró hitel feltételei 2020-ban?

  2020. január 29.

2019-ben a Babaváró az egyik legnépszerűbb hitel volt. A jogosultak a futamidő végéig kamatmentességben részesülnek, ha az első 5 évben legalább egy gyermekük születik. A második gyermek születéskor elengedik a tartozás egy részét, a harmadiknál pedig az egész fennálló tartozás elengedésre kerül. Nyilván valóan ekkora kedvezményt nem adnak ingyen. Cserébe számos jogszabályi feltételt kell teljesíteni, illetve mivel a Babaváró hitelnek minősül, meg kell felelni a bank hitelbírálatának is.

A Babaváró hitel egy maximum 10 millió forint összegű, legfeljebb 20 éves futamidejű, szabad célú, ingatlanfedezet nélküli kölcsön. A konstrukció 2019. július 1. és 2022. december 31. között igényelhető. A hitel maximális induló törlesztőrészlete a kezességvállalási díjjal együtt nem haladhatja meg az 50 ezer forintot.

 

Mik a Babaváró hitel feltételei 2020-ban?

A Babaváró hitelhez kapcsolódó kedvezmények

 • Kedvezményes kamat: A Babaváró hitel alacsony, kedvezményes kamattal indul. Ennek mértéke a közzétételt megelőző három hónap 5 éves futamidejű állampapír aukcióin kialakult átlaghozam 130%-ának 2 százalékponttal megnövelt értéke. Ez sokkal kedvezőbb, mint a jelenleg ingatlanfedezet nélkül elérhető kölcsönök kondíciói.
 • Kamatmentesség: A futamidő első 5 évében akár kamatmentes is lehet a hitel, ha pedig ez időszak alatt egy gyermek születik, akkor ez a lehetőség a teljes futamidőre érvényes lesz. Ebben az esetben a tőkét és az állami kezességvállalás díját kell fizetni havonta.
 • Tőketartozás elengedése: Amennyiben a futamidő alatt megszületik a második gyermek, akkor az aktuális fennálló tartozás 30%-a elengedésre kerül, ha pedig a harmadik baba érkezik, akkor a teljes tartozást átvállalja az állam. Itt fontos megemlíteni, hogy mindhárom gyermeknek a hitel igénylését követően kell megszületnie.
 • Törlesztőrészlet szüneteltetése: Az első gyermek születésekor lehetőség van a fizetési kötelezettséget 3 évig szüneteltetni. Ez idő alatt nem kell fizetni semmit a Babaváró után, sőt a futamidő is meghosszabbodik 3 évvel. A második gyermek érkezésekor is lehet kérni a törlesztőrészlet szüneteltetését, ekkor azonban már a futamidő kitolására nincs lehetőség. Mivel a harmadik gyermek születésekor a hitel megszűnik a felfüggesztés már nem értelmezhető.
 • Állami kezességvállalás: Az állam kezességet vállal a hitelintézet felé a hitel visszafizetésére. Ennek díja évente változik, az adott év elején fennálló tartozás 0,5%-ának az 1/12-ed részét kell havonta fizetni.

 


hirdetés

A Babaváró igénylésének feltételei

 • Csak házaspárok igényelhetik a Babaváró hitelt.
 • Amennyiben a pár bármely tagjának van már gyermeke, akkor legalább egyiküknek az első házassága kell legyen a mostani.
 • A hölgy az igényléskor 18-40 éves lehet.
 • A pár legalább egyik tagjának 3 éves TB jogviszonnyal kell rendelkeznie, melyből minimum az utolsó 180 napnak magyar jogviszonynak kell lennie.
 • Mindkét félnek rendelkeznie kell magyar lakcímmel.
 • Egyiküknek sem lehet NAV köztartozása.
 • Egyik fél sem szerepelhet rossz adósként a KHR listán.
 • A bank is hitelképesnek kell minősítse az igénylőket.

 

Ki számít gyermeknek a támogatások szempontjából?

 • Az igénylés beadását követően született gyermek.
 • Az a magzat, aki az igénylést követően tölti be a terhesség 12. hetét.
 • Az igénylést követően örökbefogadott és 2019. július 1-je után született gyermek.


Mikor veszíthető el a kamattámogatás?

 • Nem születik gyermek 5 év alatt: Amennyiben nem születik gyermek a futamidő első 5 évében, akkor megszűnik a támogatás, és a továbbiakban normál kamattal kell fizetni a hitelt. Továbbá vissza kell fizetni az 5 év alatt kapott kamattámogatást is.
 • Külföldre költözik a házaspár: Ha a pár külföldre költözik, akkor a továbbiakban normál kamaton kell a kölcsönt fizetni, sőt az addig kapott támogatást is rendezned kell az állam felé. Ez abban az esetben is így van, ha született gyermek a futamidő alatt.
 • Válás: Válás esetén a továbbiakban a hitelt normál kamattal kell fizetni. Amennyiben nem született gyermek, akkor a kapott támogatást is rendezni kell egy összegben. Ha az a fél, aki a hitelt tovább fizeti, és 5 éven belül újraházasodik, akkor a gyermekvállalási határidő újra megnyílik.
 • Elhalálozik a házaspár egyik tagja: A kamattámogatási időszak a pár egyik tagjának halálával is véget ér. Ebben az esetben azonban további 6 hónapig még él a kamatmentesség, és az addig kapott kamattámogatást sem kell visszafizetni. Amennyiben 5 éven belül újraházasodás történik, újraindul a gyermekvállalásra nyitva álló idő.
 • Amennyiben nem a pár neveli a továbbiakban a gyermeket: Amennyiben a futamidő alatt született gyermeket már nem az igénylők nevelik, a kölcsönt normál kamattal kell tovább fizetni, illetve az addig kapott kamattámogatást is rendezni kell.
 • Ha a hitelösszegnek több, mint a felét előtörlesztik: A Babaváró egyik előnye, hogy ingyenesen előtörleszthető. Amennyiben a futamidő első 5 évében, még az első gyermek születése előtt a kölcsönösszegnek legalább felét előtörleszti, akkor az előtörlesztett összegre járó kamattámogatást vissza kell fizetni. Ha később (de még a futamidő első 5 évében) mégis születne gyermek, akkor a visszafizetett kamattámogatást egy összegben visszakapja az államtól.

 

Miben tér el az egyes bankok hitelminősítése?

 

Nem egyformán fogadják el a jövedelmet a bankok

Általában elfogadják annak az igénylőnek a jövedelmét, aki alkalmazottként dolgozik évek óta egy munkahelyen, és fizetését átutalással kapja. A készpénzben kapott jövedelem elfogadásában viszont már különbségek lehetnek.

Amennyiben már úton van a baba, a helyzet is bonyolultabb lesz. A bankok eltérő módon kezelhetik a kismamák jövedelmét. Van hitelintézet, amelyik az aktuális teljes jövedelemmel számol, de olyan is akad, amelyik a fizetés 70%-át fogadja el igazolt jövedelemként, sőt van olyan is, amelyik egyáltalán nem veszi figyelembe a kismamák jövedelmét.

A vállalkozásból származó jövedelmek elfogadása is pénzintézetenként eltérő lehet. Nem mindegyik bank fogadja el például az EVA-s, KATA-s vállalkozásból származó bevételeket.

 

Eltérő mértékben terhelheti meg az igazolt jövedelmet a hitel törlesztőrészlete

Az egyes hitelintézetek eltérő mértékben engedik megterhelni az igazolt jövedelmet. Ennek számítása során a meglévő kölcsönei havi kötelezettségeit is figyelembe veszik. Sőt, a meglévő hitelkártya- és folyószámlahitel-keret 5%-a is törlesztőrészletnek számít.

 

A Babaváró hitel törlesztőrészletét is másképp számítják a pénzintézetek

A legenyhébb feltételeket támasztó bankok a kamatmentes, csak tőkét tartalmazó törlesztővel kalkulálnak. A legszigorúbbak azonban a normál kamattal számolt annuitásos részletből indulnak ki, melyet még az állami kezességvállalás díjával is megnövelnek.

 

Eltérő mértékben fogadható el a babaváró önerőként lakásvásárlásnál

Az igénylők sokszor lakáscélra használják fel a Babavárót, mivel az önerő kiegészítésére is alkalmas. Azonban a túlzott eladósodottság elkerülése érdekében egy a Babaváró összegének maximum 75%-a lehet önerő.

 

Nem minden bank nyújtja hitelkiváltásra a konstrukciót

A Babaváró hitel ideális lehet hitelkiváltásra is. Kamatmentes a konstrukció ezért a meglévő drága hitelek lecserélésére az egyik legjobb megoldás. Valamennyi banknál lehetséges, hogy a kapott összegből előtörlessze meglévő hiteleit.

Viszont csak néhány bank intézi úgy a hitelkiváltást, hogy a kiváltandó hitel törlesztőrészlete nem számít bele a JTM számításba. Ez pedig fontos lehet, ha jövedelme nem bírná el a meglévő és új hitel együttes törlesztését.

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...