A személyi kölcsön kizáró okai

  2020. február 06.

A személyi kölcsön nagyon népszerű, ennek legfőbb oka, hogy nincs szükség ingatlanfedezetre, néhány napon belül megérkezhet az igényelt összeg, ami szabadon felhasználható. Népszerűségét csak növelte, hogy a személyi kölcsön kamatok is csökkentek az elmúlt egy évben. A könnyű igényelhetőség ellenére akadnak a személyi kölcsönnek kizáró okai, amik miatt nem mindenki juthat hozzá.

 

A személyi kölcsön kizáró okai

Negatív adósként szerepel a hiteligénylő a KHR listán

Abban az esetben kerülhet fel valaki rossz adósként a KHR listára, ha van rendezetlen, nem megfelelően fizetett tartozása valamelyik hitelintézet felé:

 • Egy nem rendben törlesztett kölcsön.
 • Korábban valótlan adatokat adott meg hiteligényléskor.
 • Egy korábbi bankkártyával kapcsolatos visszaélés.

 

A hiteligénylőnek nincs bankszámlája

A bankok elvárják, hogy az igénylő legalább 3 havi bankszámla-kivonatottal rendelkezzen. Ezzel tudja ellenőrizni a bank a leendő adós költéseit, és jövedelme beérkezését. A készpénzben kapott bér nem kizáró ok, de vannak olyan pénzintézetek, melyek csak a bankszámlára érkező jövedelmet fogadják el. Készpénzben kapott munkabér esetében NAV jövedelemigazolás szükséges. A KATA-s vállalkozóknak ugyancsak a NAV jövedelemigazolást kell beszerezniük, amin az előző év kiszámlázott összegének 60%-a szerepel majd.

A bankszámla-kivonaton lehetnek olyan tételek, amelyeket rossz szemmel néz a bank. Ilyen tétel lehet, ha valaki rendszeresen nagyobb összegeket fizet egy online szerencsejátékos cég számára. Ezt a hitelintézetek érthető módon tekinthetik kockázatnak, akár a személyi kölcsön igénylését is elutasíthatják a miatta.

 

A hiteligénylőnek nincs elegendő jövedelme

A személyi kölcsön igénylésekor nem vár el fedezetet a bank, az igazolt jövedelem alapján határozzák meg, hogy hitelképes-e az igénylő, amennyiben igen, mekkora összegű hitelt kaphat. Minél magasabb jövedelmet tud igazolni, annál kedvezőbb konstrukciójú személyi kölcsönt kaphat. A JTM (jövedelemarányos törlesztőrészlet mutató) szabály szerint fedezetlen személyi kölcsön esetében, amennyiben a hitelfelvevők igazolt havi nettó jövedelme 500.000 Ft alatt van, akkor az esetlegesen már meglévő és az új hitel együttes törlesztőrészlete nem lehet több az igazolt jövedelem 50%-ánál, 500.000 Ft-ot meghaladó jövedelem esetén pedig a 60%-ánál. A jövedelmek és az adósságterhek több adóstárs esetében összevontan kezelendők. A hitelintézetek saját hatáskörben ennél óvatosabbak is lehetnek, így könnyen előfordulhat, hogy ugyanakkora jövedelemre az egyik bank több, míg a másik kevesebb hitelt ad.


hirdetés

Fontos tudni, hogy személy kölcsön igénylésekor a hiteligénylő jövedelmének el kell érnie az aktuális minimálbért, mert ennek hiányában nagy valószínűséggel nem fog személyi kölcsönt kapni, sőt, egyes bankoknál még ez sem feltétlenül elegendő.

 

A hiteligénylő próbaidejét tölti munkahelyén

Ahhoz, hogy a bankok személyi kölcsönt adjanak, legalább 3 hónapos folyamatos munkaviszonyra van szükség a jelenlegi munkahelyen. előfordulnak olyan pénzintézetek is, amelyek 12 hónapot várnak el. Ennek oka, hogy a próbaidő alatt nem hitelképes az illető, hiszen ezen idő alatt a munkavállaló és a munkáltató egyaránt azonnali hatállyal, indoklás nélkül felmondhatja a munkaviszonyt.

 

Külföldi jövedelemmel rendelkezik a hiteligénylő

Sok hitelintézetnél kizáró ok, ha az igénylő külföldi jövedelemmel rendelkezik, különösen, ha az még külföldi bankszámlára is érkezik. Szerencsére azonban vannak olyan bankok, amelyek elfogadják a külföldről érkező jövedelmet. Külföldi jövedelemmel a hiteligénylés bonyolultabb, több dokumentumra van szükség, mint hazai jövedelem estében, de nem lehetetlen az igénylés.

 

10 millió forint feletti összegre van szüksége

Személyi kölcsön esetében a hitelösszeg nem haladhatja meg a 10 millió forintot, a futamidő maximum 10 év lehet. Ez elég magas összeg nem ez a jellemző a hiteligénylőkre. A leggyakrabban igényelt összeg 100-500 ezer forint között mozog. Adódhatnak azonban olyan élethelyzetek, mikor nagyobb összegű személyi kölcsönre van szükség. A nagy összeget igénylők számára különösen fontos, hogy körültekintően válasszanak személyi kölcsönt, mert egy 8-10 millió forintos hitel esetében a teljes visszafizetésben ez több millió forint különbséget is eredményezhet.

 

A hiteligénylőnek nem megfelelő típusú a jövedelme

Keresztbe húzhatja számításait az is, ha ugyan magas a jövedelme, de nem megfelelő típusú.

Amit elfogadnak jövedelemként a bankok:

 • Rendszeres munkabér, ami utalással érkezik.
 • Rendszeres munkabér, amit készpénzben kap.
 • KATA-s jövedelem: A KATA-s vállalkozásoknak legalább egy teljes lezárt üzleti év szükséges a hiteligényléséhez. NAV jövedelemigazolás is kell a KATA-s vállalkozók hitelfelvételéhez, ami a kiszámlázott éves összeg 60%-ról szól majd. A bankok ennek 40%-áig engedik elmenni a havi törlesztőt.
 • Önmagát saját vállalkozásában foglalkoztató személy, amihez NAV jövedelemigazolás szükséges.
 • Öregségi nyugdíj.
 • Végleges rokkantsági nyugdíj.
 • Külföldi jövedelem.
 • Bányászok megállapított állandó járadéka, amihez erről szóló dokumentum szükséges.
 • Életjáradék, amihez dokumentum szükséges.
 • Megbízási díjak, amelyek csak megbízási szerződéssel fogadhatóak el, fontos, hogy az igényelt hitel futamidejének minimum a végéig tartson a megbízás időtartama.

 

Amit kiegészítő jövedelemként fogadnak el a bankok:

 • Családi pótlék
 • Rendszeresen folyósított családtámogatási ellátás
 • Ingatlan bérbeadásából származó jövedelem (bankszámlára érkezik, havi rendszerességgel)
 • Házastársi tartásdíj (szükség lesz az erről szóló bírósági végzésre)
 • GYES (nem mindegyik bank fogadja el)
 • GYED (nem mindegyik bank fogadja el)
 • GYET (nem mindegyik bank fogadja el)
 • Cafetéria


Amit nem fogadnak el jövedelemként a bankok:

 • Alkalmi munkából származó bevételek
 • Eseti alapon kapott segélyek
 • Nem véglegesített ellátások, vagy nyugdíjak
 • Rehabilitáció idejére kapott ellátás
 • Közmunkából származó jövedelem

 

A hiteligénylő nem rendelkezik magyar lakcímmel

Legtöbb esetben a sikeres hiteligénylés feltétele a magyarországi lakcím. A bankok többsége nem hitelez azoknak az igénylőknek, akik nem rendelkeznek hazai lakcímkártyával.

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...