Minden, amit a személyi kölcsönről tudni érdemes

  2019. november 27.

A személyi kölcsön igen közkedvelt hitelfajta. Azért lehet ilyen népszerű, mert könnyen, és gyorsan hozzá lehet jutni, illetve nagyon alacsony a kamata. Személyi kölcsön igénylése előtt, mérlegelje pénzügyi helyzetét, és csak akkor vegyen fel hitelt, ha tényleg szükséges. A személyi kölcsön egy szabad felhasználású hitel, azaz arra költi, amire csak szeretné. Pár 100 ezer forinttól igényelhető, a maximálisan felvehető hitelösszeg 10 millió forint. A gyakorlat azt mutatja, hogy a legtöbbet folyósított összeg 100-500 ezer forint között mozog. A személyi kölcsön futamideje maximálisan 10 év lehet, de az átlagos futamidő jellemzően 12-72 hónap. A személyi kölcsön nagy előnye, hogy nincs szükség ingatlanfedezetre, adóstárs vagy kezes bevonására. Az igénylés elbírálásánál a hitelvizsgálat elsősorban a jövedelemre terjed ki. A továbbiakban elolvashat mindent, amit a személyi kölcsönről tudni érdemes.

 


hirdetés

Minden, amit a személyi kölcsönről tudni érdemes

A személyi kölcsön felvételének feltételei:

 • Munkaviszony: Minimum 3-12 hónapos határozatlan idejű munkaviszony szükséges.
 • Életkor: Az igénylőnek legalább 18 évesnek kell lennie, és a hitel futamideje alatt az adós nem töltheti be a 70 éves kort. Ezek a feltételek bankonként eltérőek lehetnek. A hitelintézetek többsége 20-23 éves alsó korhatárt köt ki.
 • Bankszámlakivonat: Legalább 3 havi bankszámlakivonatot kell bemutatni a pénzintézetnek.
 • Lakcím: Állandó magyar lakcím szükséges.
 • KHR státusz: A hiteligénylő nem lehet negatív KHR státuszú.

 

Két év alatt 6%-kal csökkent a személyi kölcsön átlagos kamatszintje, ami többszázezer forintos pénzügyi előnyt jelenthet. Ennek eredményképpen már 7% alatti THM szinttel is lehet találkozni. A bankok ajánlatai között is eltéréseket tapasztalhat, ezért több hitelt nyújtó intézmény ajánlatát is meg kell hallgatni.

Személyi kölcsön felvétele során kamatkedvezményeket is nyújtanak a hitelintézetek, ha valamilyen plusz feltételt teljesít. Ennek eredményeképpen, akár több ezer forinttal is kedvezőbb lehet a törlesztőrészlet. A kedvezőbb kamatért cserébe rendszerint jövedelemérkeztetést és aktív bankszámlahasználatot várnak el a pénzintézetek.

 

Személyi kölcsön felvételekor a minimális elvárt jövedelem a mindenkori aktuális minimálbér. A bankok eltérő módon kezelik a jövedelmeket. Személyi kölcsön felvételekor elfogadható jövedelemtípusok az alkalmazotti, vállalkozói és nyugdíjjövedelem mellett rendszerint a következő speciális jövedelmeket fogadhatják el:

 • Külföldi jövedelem: Elfogadása bankonként eltérő.
 • KATA-s jövedelem: NAV jövedelemigazolásra van szükség, ami a kiszámlázott éves összeg 60%-áról szól. A bankok ennek 40%-áig engedik elmenni a havi törlesztőt. A KATA-s vállalkozásoknak legalább egy teljes lezárt üzleti évvel kell rendelkezniük.
 • Önmagát saját vállalkozásában foglalkoztató személy: NAV jövedelemigazolás szükséges.
 • Készpénzben kapott jövedelem: NAV jövedelemigazolás szükséges.
 • Öregségi nyugdíj: A véglegesített öregségi nyugdíj jól kiszámítható juttatás, ezért is hitelezik a bankok.
 • Végleges rokkantsági nyugdíj: Mivel állandó juttatásról van szó, hitelezik a pénzintézetek.

 

Vannak olyan jövedelemtípusok is, amelyeket nem hiteleznek meg a bankok. Ilyenek például: EVA-s vállalkozó, GYES, osztalék, közmunkás bér. Ezekre általában egyik hitelt nyújtó intézmény sem ad személyi kölcsönt.

Azért is lehet annyira közkedvelt a személyi kölcsön, mert rendkívül gyors az átfutási ideje. Pozitív hitelbírálat esetén általában 3-5 munkanapot vesz igénybe a folyamat. Előfordulhat az is, hogy 24 órán belül folyósodik a kölcsönösszeg.

 

A személyi kölcsön igényléséhez szükséges dokumentumok:

 • személyes okmányok
 • bankszámlakivonat
 • jövedelem igazoláshoz kapcsolódó dokumentumok
 • hitelkérelmi adatlap
 • közüzemi számlák

 

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...