Személyi kölcsön felvételéhez szükséges dokumentumok

  2019. szeptember 24.

A személyi kölcsön felvétele egyszerű, gyors folyamat. Ezért is választják általában ezt a hitelfajtát azok, akiknek sürgős anyagi segítség kell. A személyi kölcsön átfutási idejét meghosszabbíthatja, ha nem viszi magával hiteligényléskor a szükséges dokumentumokat. Érdemes előre felkészülni, és beszerezni a papírokat. Az egyes bankok feltételei és az általuk elvárt dokumentumok köre nagyon különböző. Vannak azonban alap dokumentumok, amelyek rendszerint elengedhetetlenek. Most elolvashatja, hogy melyek a személyi kölcsön felvételéhez szükséges dokumentumok.

 

Személyi kölcsön felvételéhez szükséges dokumentumok

Személyes okmányok

A személyazonosság igazolása fontos, hiszen ez garantálja, hogy senki ne vehessen fel kölcsönt a nevében. Szükséges személyes okmányok:

  • személyi igazolvány, ami helyettesíthető jogosítvánnyal vagy útlevéllel
  • lakcímkártya
  • adókártya

Ami itt probléma lehet az az, hogy az okmány le fog járni, vagy már le is járt. Emiatt a hitelkérelmet nem utasítják el, viszont akár több hetet is csúszhat a folyósítás. Érdemes ellenőrizni az okmányok érvényességét a hitelkérelem benyújtása előtt.

 

Bankszámlakivonat

A legtöbb hitelintézet elvárja, hogy egy személyi kölcsön igénylésnél legyen lakossági bankszámlája. Nem kell feltétlenül az adott banknál vezetni a számlát. A bankszámlakivonatot be kell mutatni a kérelem során, általában több hónapra visszamenőleg. Sok pénzintézet eredeti kivonatokat vár el, ha ezek nincsenek meg, akkor pedig csak hiteles másolatot fogadnak el. Emiatt a hitelkérelem benyújtása előtt ellenőrizze, hogy megvannak-e a bankszámlakivonatai, ha nincsenek, akkor egyeztessen a hitelezővel.

 

Jövedelem igazoláshoz kapcsolódó dokumentumok

 

Alkalmazotti és nyugdíjas jövedelmek

Alkalmazottként általában elvárják a hitelintézetek, hogy a benyújtott bankszámlakivonaton jelenjen meg a fizetése. Egyes bankok nem is fogadják el személyi kölcsönnél a készpénzben kapott jövedelmet. Ha mégis talál ilyen bankot, számítson rá, hogy egy munkáltatói igazolást is be kell mutatni. Ezt alaposan ellenőrizze le, hogy minden pontosan ki van- e töltve rajta, mert ha elmarad egy rubrika vagy egy aláírás, akkor könnyen elakadhat az igénylés.

Ha készpénzben kapja jövedelmét, akkor a bankok általában a fentieken túl további plusz dokumentumokat is bekérnek. Ilyen lehet például a NAV jövedelemigazolás, adóbevallás.

Nyugdíjasként szükség lehet a bankszámlakivonatra, amelyre a nyugdíja érkezik. Amennyiben postán kapja nyugdíjat akkor a nyugdíjszelvényre, illetve emellett még NYUFIG igazolásra vagy nyugdíjtörzslapra lehet szüksége. Érdemes igénylés előtt ezeket is előkeresni.

 

Vállalkozói jövedelmek

Ha jövedelme saját vállalkozásából származik, akkor kérhet a bank:


hirdetés
  • NAV jövedelemigazolást
  • NAV nemleges igazolást, a köztartozásmentesség alátámasztására
  • vállalkozói igazolványt

Az egyes hitelt nyújtó intézmények gyakorlata nagyon eltérő, emiatt érdemes előre tájékozódni a szükséges dokumentumokról, valamint emellett fontos az igazolások ellenőrzése. Ha hiányzik egy aláírás vagy egy hitelesítés, akkor könnyen hiánypótlást írhatnak elő. Néhány pénzintézet elfogad elektronikus hitelesítéssel ellátott dokumentumokat is, ami megkönnyítheti az igazolások beszerzését és felgyorsíthatja az egész folyamatot.

 

Hitelkérelmi adatlap

A hitelkérelmet az adott bank formanyomtatványán tudja benyújtani. Előfordulhat, hogy nem megfelelően lett kitöltve a nyomtatvány, esetleg lemaradt egy aláírás, kimaradt egy rubrika a kitöltés során, emiatt is elakadhat az ügyintézés. Hogy ez ne forduljon elő, legyen nagyon figyelmes a kérelem kitöltésekor.

 

Telefonos elérhetőség

Mostanság szinte mindenki rendelkezik telefonos elérhetőséggel. Probléma lehet, ha a telefonszám nem az igénylő nevén van. Ez egy feltöltős telefonkártya vásárlásával könnyen pótolható, de elhúzhatja a folyamatot. Több hitelező elfogadja a telefonszámot úgy is, hogy az egy hozzátartozó nevén van. Hogy ez ne okozzon gondot hiteligényléskor, érdeklődjön a hitelező intézménynél.


Közüzemi számlák

Előfordulhat, hogy a bank közüzemi számlák bemutatását kéri. Ebben az esetben a számlák mellé a befizetést igazoló csekket, bizonylatot is be kell mutatni. Tájékozódjon hitelfelvétel előtt, hogy be kell-e szereznie ezeket.

 

Ha a legkedvezőbb kamatozású személyi kölcsön ajánlatot keresi, használja a Hitelmax személyi kölcsön kalkulátorát. Adatainak megadása után a rendszer kilistázza azokat a banki partnereinket, melyeknél lehetősége van a hitelfelvételre. Ez után Önnek nincs más dolga, mint kiválasztani a legjobb ajánlatot.

 

 

 

 

 

 

 

 

Hitelkalkulátor

Hasonlítsd össze több bank ajánlatait!

Hitelösszeg:
Futamidő:

A hitelmax.hu a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket (cookie-kat) alkalmaz melyek a számítógépén tárolódnak, az adatkezelési tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, melyeket a honlap használatával Ön elfogad és tudomásul vesz. Részletek...